Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Proefnotities Ruilbieren ONK 2006

Gestart door Oscar, 29-05-2006 19:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fons

Citaat van: Johannes op 19-10-2006  22:14 uIk drink nu Fons' IPA erg grappig deze is nog veel donkerder dan de mijne (die ik dus dubbel American Red Amber heb genoemd)  :D en dat terwijl IPA's lichtgekleurde bieren zijn.

Verdomd lekker bier!! zo te proeven met chinook en of centennial gehopt. Ik ben benieuwd naar het recept.

Johannes, het recept staat ergens aan het begin van deze topic waar ik het heb gepost.

Groeten,
Fons

Johannes

Gloeiende, gloeiende! Kom ik in mijn kast een verborgen krat ruilbieren tegen waaronder 3 van Herman. Oertyp, Meibock en een ESB dat zijn nou juist de bieren die je vers moet drinken  :huilen:

Ik heb eerst de ESB maar opengetrokken; geen proefnotities want dan proef ik het bier op en hier wil ik van genieten. Wat een heerlijk bier!!! Ik proef hele lichte tekenen van veroudering, niet heel erg maar verser was 'ie vast lekkerder geweest.

Herman, mag ik hier het recept van? Wat een absolute topper!

Herman

Dat is deze geweest, onlangs nog door Rene F&B gebrouwen. Ik heb er geloof ik nu nog maar 1 flesje van, laatst een gedronken. Het viel me op dat de koudhop nog goed te proeven was. Ik heb bij dit bier zelf ook spijt dat ik hem niet heb ingezonden (hij was net iets te jong). Maar ik zal hem zeker nog eens brouwen.

Holtrop ESB

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          20.00    Wort Size (L):     20.00
Total Grain (kg):         4.45
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.75
Anticipated EBC:          27.9
Anticipated IBU:          34.3
Brewhouse Efficiency:       78 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Color Formula Used:   Daniels
Hop IBU Formula Used: Daniels

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.4     3.40 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      8
  9.0     0.40 kg.  Tarwemout                     België         1.038      4
  7.9     0.35 kg.  Suiker ( Riet )               Nederland      1.045      7
  6.7     0.30 kg.  Crystal 55L                   Great Britian  1.034    150

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Fuggle (Biol Belgie)              Whole    2.80   9.9  First WH
 40.00 g.     Challenger (Biol Belgie)          Whole    3.20  16.8  75 min.
 10.00 g.     Styrian Goldings                  Pellet   3.20   3.2  30 min.
 20.00 g.     Goldings - E.K. (Biol Belgie)     Whole    2.54   3.0  10 min.
 20.00 g.     Fuggle (Biol Belgie)              Whole    2.80   1.4  5 min.

Yeast
-----
DCL Yeast S-04 SafAle English Ale

Mash Schedule
-------------
L Water Per kg Grain: 3.20 - Before Additional Infusions
Saccharification Rest Temp :  67  Time:  70
Mash-out Rest Temp :          77  Time:   5
Notes
-----
26-3-6 gebrouwen

17 liter van 1.066. Hier 3l water aan toegevoegd: 20l van 1.056

2-4-6 geheveld op 45g St. Goldings korrels -> SG 1.016

27-4-6 gebotteld. 4g suiker/liter. SG 1.008. 1 vaatje (8-9l) 11*30cl, 8*50cl en 3*75cl, totaal ca 17,5-18,5 liter.


Johannes

Tsja, achteraf makkelijk l*llen, maar ik had al een vermoeden van de tarwe en de eko hoppen (dezelfde hoppen had ik ook.). De safale 04 dus? Dat is mooi! die gist heb ik gebruikt voor mijn IPA, dat biedt perspectief!

Nogmaals: mooi bier!

gelfling

He, eindelijk eens tijd om voor een ONK ruilbiertje te gaan zitten.
Ik hoop dat het honing-vanille biertje van Hoppie nog net zo smaakt als toen...

Volgens mij had ik deze op het ONK en niet het BONK van Caspar gekregen:

Zee Bock - Caspar

Kleur: volgens klasse.
Helderheid: helder tot briljant.
Schuim: mousse
Schuimstabiliteit: blijvende laag, grove bellen.
Geur: moutig, fris (aangezuurd met melkzuur?).
Smaak: Moutig - bitter.
Basissmaak: Moutig (munchmout?).
Body: middel, niet te vlak, zeker niet te vol.
Mondgevoel: mondklevend
Nasmaak: Heel moutig, minder bitterig

Bij het schenken had ik moeite om de fles in een keer in een groot glas te doen. Er zat veel koolzuur in. De verwachte koolzuur explosie bij het drinken bleef gelukkig weg. Ik mis het zoetige wat bij de meeste commerciele bockbieren in mijn ogen te sterk aanwezig is, maar in deze te weining.
Al met al is dit zeker een aangenaam bier. Iets meer zoet erin, en het is een geslaagde bock. Ik ga hier nu nog even lekker van genieten, want ik vind deze erg uitnodigend.



gelfling

Jazeker, ik heb er nog..... steeds.
Meibok 1-3-2006 bot
1065 - 1012
caspar

He, eindelijk eens tijd om voor een ONK ruilbiertje te gaan zitten.
Ik hoop dat het honing-vanille biertje van Hoppie nog net zo smaakt als toen...

Volgens mij had ik deze op het ONK en niet het BONK van Caspar gekregen:

Zee Bock - Caspar

Kleur: volgens klasse.
Helderheid: troebel, gistdeeltjes
Schuim: mousse
Schuimstabiliteit: blijvende laag, kleine belletjes.
Geur: licht fruitig, oppervlakkig
Smaak: Fruitig, doet me denken aan weizen (Fransiskaner Weizen) banaantjes.
Basissmaak: Fruitig, complex
Body: aanwezig. Niet overdreven.
Mondgevoel: beetje plakkerig, vreemd als ik naar het eind-sg kijk
Nasmaak: blijft lekker hangen. Geen doordrinkbier, maar een genieter.



Caspar

Hoi Gelfing,

Ik herken wel mijn Meibok in de omschrijving, ook SG 1065-1012 (1-3-2006 gebotteld), dit was een ruilbier op het ONK2006.

Maar waar komt de naam Zee Bok vandaan ????

Groet Caspar

gelfling

stond op het etiketje...... verzin ik echt niet zelf.....

Caspar

Vaag... ik vermoed dat mijn tekst "Mei bock" niet zo goed leesbaar meer was hahaha... of er is een andere mystery brouwer  ;D.

gelfling

hmmm.. of er is een andere caspar? Ik zal het flesje morgen nog eens opzoeken.

MO:
bock
muiffelbrouwhuis

Kleur: volgens klasse.
Helderheid: briljant (met led licht)
Schuim: mooi, inzakkend tot een dun blijvend laagje
Schuimstabiliteit: blijvende laag, vast kleine belletjes
Geur: beetje muf
Smaak: moutig, fruitig.
Basissmaak: licht fruitig
Body: weinig body, doordrinkbier
Mondgevoel: Droog, lekker, vraagt naar meer.
Nasmaak: kort. doordrinkbier. Zal wel snel op geweest zijn.





Niels

Citaat van: gelfling op 13-02-2007  19:53 uZee Bock - Caspar

Ron, ik heb met je staan praten het afgelopen ONK en ik heb ook een biertje met je geruild.
Leuk dat hier nog een notitie van schrijft, het bier was inderdaad de Zee bock, van DomoCamba.
Mijn labels zijn denk ik gemaakt op de deskjet printer en deze zijn niet erg watervast.

Caspar

Mystery solved, grappig dat Niels en ik hetzelfde bier op hetzelfde moment gebotteld hebben  ;).

Vergelijkbare Topics (7)

23894

Reacties: 1
Gelezen: 2306

16069

Reacties: 72
Gelezen: 26643

12449

Reacties: 72
Gelezen: 20136

8496

Reacties: 300
Gelezen: 77993


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.