Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gist aftappen Brew Monk CCT

Gestart door Brouwerij Gemütlich, 09-02-2022 20:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwerij Gemütlich

Beste Brouwers,

Sinds kort in het bezit van een Brew Monk vergistingsvat 55L met conische bodem, deze nu 3x gebruikt. Het is de bedoeling om rechtstreeks te bottelen vanuit dit vat. Maar als ik na de hoofdvergisting begin met gist af te tappen, komt er maar een mininale hoeveelheid uit zodat ik toch een laagje gist in mijn flessen krijg. Ik draai de kraan heel langzaam open en toch komt er niet veel uit. Zoals je op de foto kan zien zit na het bottelen de hele conische bodem vol met dikke slurrie...Kan mij iemand vertellen wat ik fout doe?? Ik heb dit vat gekocht zodat ik niet meer hoef over te hevelen, maar als er zoveel gist meekomt in iedere fles schiet dit natuurlijk ook niet op..

Alvast bedankt voor jullie reacties en het meedenken 👍


trebvuister

Ik heb dit vat zelf niet, maar ik wel ergens gelezen dat de diameter van het afrapkraantje aan de kleine kant is

Overigens hevel ik nooit over en bottel gewoon rechtstreeks uit gistvat

oneman

Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 09-02-2022  20:57 uZoals je op de foto kan zien zit na het bottelen de hele conische bodem vol met dikke slurrie...Kan mij iemand vertellen wat ik fout doe?? Ik heb dit vat gekocht zodat ik niet meer hoef over te hevelen, maar als er zoveel gist meekomt in iedere fles schiet dit natuurlijk ook niet op..
Je doet niks fout, het is gewoon een beperking van deze vaten. Bij een 'echt' conisch gistvat is het conisch deel veel groter met een zeer steile wand. Dan komt de gist wel naar beneden. Een ruime kraan zal ook wel helpen. Dat heeft dit vat allemaal niet, dus aftappen zal maar beperkt lukken. Iemand op het forum schreef dat 'ie met een rubberhamer wat op de onderkant van het vat klopte en dat dat hielp. Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd.

Over het bottelen zou ik mij niet druk maken. Gewoon doen. Zolang je maar de tijd neemt om het bier enigszins helder te laten worden en je mooi boven de slurry aftapt maakt het niet uit of je nu veel of weinig slurry onderin je vat hebt. Het gaat om wat zweeft in het bier, alleen dat komt mee in je fles.


oneman

Takkie83

Na de hoofdvergisting is er nog veel niet uitgezakte gist in suspensie in je bier. Als je na twee weken gist dumpt komt er al veel meer mee (kraan in één ruk helemaal open doen). Vervolgens nog een week of langer je bier laten staan zorgt voor nog minder gist in je bier, mits je niet de bottelsuiker in je gistvat kiepert en vervolgens alles er alsnog doorheen roert  :nut:

CeesM

Ietsje langer door sparen en je hebt een echte CCT. Met een kraan om de gist af te tappen en een kraan om te bottelen.
Wort er in en 3 weken later helder bier in je flesjes met een minimaal depot na de hergisting. ;)

Alexander_H

Wat ik heb gedaan is het bottelkraantje vervangen door eentje van een ss brewtech , met een buisje er aan de binnenkant dat je kunt draaien . dat buisje steekt een eind naar het midden en wat naar boven zodat het hopelijk geen gist mee pakt.
Ik moet het nog wel testen.

hb-lot

Citaat van: Alexander_H op 11-02-2022  07:43 uWat ik heb gedaan is het bottelkraantje vervangen door eentje van een ss brewtech , met een buisje er aan de binnenkant dat je kunt draaien . dat buisje steekt een eind naar het midden en wat naar boven zodat het hopelijk geen gist mee pakt.

Zo'n buisje zat gewoon standaard bij mijn Brew Monk CCT. Heb deze tot nu toe een keer gebruikt, naar beneden gedraaid, en dit werkte prima. Maar dat zal natuurlijk ook van de hoeveelheid gistslurrie afhangen.
Gist aftappen heb ik nog niet geprobeerd, behalve bij het schoonmaken. Daar had ik het probleem dat er in eerste instantie niks uit kwam, en toen schoot het ineens los met een dikke straal, dit zou dus wel eens lastig kunnen zijn als het nog vol met jongbier zit.

Luiaard

Een klein beetje off-topic, maar misschien weet iemand het hier:

Ik heb een Easybrew 30 liter vergistingsvast (CM-F300). Deze lijkt vrijwel identiek aan de Brew Monk CCT.
Hier ontbrak het hevelarmpje (of racking arm) aan het kraantje in het vat. Zou het armpje van de SS Brewtech gewoon in het kraantje passen? Ik dacht hieraan:

https://brouwland.com/nl/other/15505-ss-brewtech-hevelarm-voor-cronical-en-unitanks.html?gclid=Cj0KCQiAr5iQBhCsARIsAPcwROOvfw0Aw9tw-XcxKNUinfcwqGy7LA04ZUJ3foDhCNvcS4Esf1sVcUwaAr32EALw_wcB


Alexander_H

JJ dat past, ik was mis in mijn vorige post, ik heb ook een Easybrew.

Jacques

Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 09-02-2022  20:57 uBeste Brouwers,

Sinds kort in het bezit van een Brew Monk vergistingsvat 55L met conische bodem, deze nu 3x gebruikt. Het is de bedoeling om rechtstreeks te bottelen vanuit dit vat. Maar als ik na de hoofdvergisting begin met gist af te tappen, komt er maar een mininale hoeveelheid uit zodat ik toch een laagje gist in mijn flessen krijg. Ik draai de kraan heel langzaam open en toch komt er niet veel uit. Zoals je op de foto kan zien zit na het bottelen de hele conische bodem vol met dikke slurrie...Kan mij iemand vertellen wat ik fout doe?? Ik heb dit vat gekocht zodat ik niet meer hoef over te hevelen, maar als er zoveel gist meekomt in iedere fles schiet dit natuurlijk ook niet op..

Alvast bedankt voor jullie reacties en het meedenken 👍



De BrewMonk 55 liter CCT heeft inderdaad een conus met een te kleine hoek zoals anderen ook al opgemerkt hebben.  Maar ook bij een CCT met een grote hoek blijft er gist op de conus liggen.
Om zo veel mogelijk gist kwijt te raken moet je meerdere keren aftappen. Ik tik regelmatig tegen de wand van de conus met een robberen hamer. Ik doe dat om de CCT in een trilling te krijgen waardoor de gist "naar beneden rolt". Mijn CCT is heel solide die kan hier goed tegen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deuken slaat in het metaal...  :)
Bij het bier dat ik afgelopen donderdag gebotteld heb heb ik denk ik zo'n 8 keer gist afgetapt. In de CCT zat niet veel gist meer tijdens het bottelen. Alles kwijt raken gaat niet lukken...

Takkie83

Als ik acht keer gist aftap in mijn 30 liter Brewmonk ben ik de helft van m'n bier kwijt  ;D

Belangrijkste is voor mij dat het gistdepot tot onder mijn aftapkraan daalt. Dat is na één of twee keer aflaten tot nu toe altijd het geval geweest. Ik lager toch niet in m'n CCT dus ik hoef niet bang te zijn voor autolysesmaakjes

hb-lot

Kan je eens beschrijven hoe dit aftappen precies in z'n werk gaat?

Kraan open, maar hoe voorkom je dan verlies? Of komt er initieel echt alleen gist uit en sluit je de kraan zodra er jongbier begint mee te komen? Of giet je het jongbier gewoon weer terug?

Alvast bedankt.

Takkie83

Citaat van: hb-lot op 13-02-2022  21:30 uKan je eens beschrijven hoe dit aftappen precies in z'n werk gaat?

Kraan open, maar hoe voorkom je dan verlies? Of komt er initieel echt alleen gist uit en sluit je de kraan zodra er jongbier begint mee te komen?

Precies dat  :)

CiteerOf giet je het jongbier gewoon weer terug?

Nee. Kwestie van de kraan in één ruk openzetten en gelijk weer dichtdoen als er voornamelijk bier uit komt. Komt er gelijk bier uit dan heb je te vroeg afgetapt. En ja je verliest ook altijd wat bier

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 13-02-2022  21:29 uAls ik acht keer gist aftap in mijn 30 liter Brewmonk ben ik de helft van m'n bier kwijt  ;D

Citaat van: hb-lot op 13-02-2022  21:30 uKan je eens beschrijven hoe dit aftappen precies in z'n werk gaat?

Kraan open, maar hoe voorkom je dan verlies? Of komt er initieel echt alleen gist uit en sluit je de kraan zodra er jongbier begint mee te komen? Of giet je het jongbier gewoon weer terug?

Het is een kwestie van de kraan niet te ver open zetten. Goed opletten en onmiddellijk de kraan dicht zetten als je merkt dat het wat harder begint te stromen. Als je het goed doet ben je niet zo veel bier kwijt. De eerste keren is er nog niet zo veel gist. Dan is het snel de kraan op en dicht draaien. Er komt dan vooral trub mee. Afhankelijk van de gist is het een hele dikke brij die aflaat die heel langzaam uit de kraan komt  of een een meer vloeibare brij. In het laatste geval zet ik de kraan vrij snel dicht om niet te veel bier kwijt te raken.
Het beetje bier dat meekomt giet ik weg. Teruggieten is iets wat uit den boze is. Dat is vragen om oxidatie,

vanderhoeve

Ik heb vanavond geprobeerd gist/koudhop af te laten, maar komt helemaal niks uit :-\
Volgende keer de koudhop er maar niet meer los in doen

Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 14-02-2022  19:49 uIk heb vanavond geprobeerd gist/koudhop af te laten, maar komt helemaal niks uit :-\
Volgende keer de koudhop er maar niet meer los in doen

Dat heb ik ook gehad. De oplossing was met een spateltje in de geopende kraan de prop lospeuteren.

Takkie83

Wel eerst desinfecteren!  :)

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 14-02-2022  22:07 uWel eerst desinfecteren!  :)

Uiteraard.

Vergelijkbare Topics (7)

38037

Reacties: 1
Gelezen: 1372

22092

Reacties: 3
Gelezen: 3126

35960

Reacties: 14
Gelezen: 3895

34180

Reacties: 11
Gelezen: 2734

21493

Reacties: 8
Gelezen: 5116


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.