Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ervaringen bestellen via Aliexpress na ingang nieuwe importegels EU

Gestart door Derp, 04-08-2021 14:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Derp

Het is in een aantal keer besproken in verschillende topics, en er lijkt wat onduidelijkheid over te zijn: de nieuwe importregels in de EU. Ik heb nu ervaring met één bestelling na 1 juli, en een topic met ervaringen lijkt me handig om duidelijkheid te scheppen. Er zijn immers een aantal dingen voor ons thuisbrouwers die niet of amper in Nederland te krijgen zijn.

Ik heb begrepen via een bericht van PostNL dat je van PostNL een betaalverzoek krijgt voor € 4 inklaringskosten + de verschuldigde BTW als je bestelt via een (web)shop buiten de EU die niet direct in de shop Europese BTW (VAT) verrekend. Dit geldt voor bestellingen die onder de € 150 blijven. Daarboven heb je sowieso inklaringskosten (volgens mij meer dan € 4,- overigens).

Inmiddels heb ik via de Kegland Aliexpress shop een bestelling gedaan die net onder € 150 bleef, en inderdaad verscheen er netjes een BTW bedrag bij het afrekenen. Daardoor heb ik geen € 4 inklaringskosten hoeven te betalen. De verzending was overigens aangenaam snel, het was hier in minder dan 2 weken.

Via verschillende bronnen elders op internet begreep ik wel dat de verkoper een IOSS nummer op het pakketje moet vermelden, anders kan PostNL niet checken of de BTW is geheven en krijg je alsnog inklaringskosten. Zijn er hier andere brouwers die ervaringen hebben met het bestellen via Aliexpress na ingang van de nieuwe importregels per 1 juli? Gaat dit bij andere shops ook goed in jullie ervaring?

Bram86

Ik heb zojuist mijn 2de bestelling (die ik na 1 juli heb gedaan) binnen gekregen. Een derde is nog onderweg. Beiden kwamen gewoon binnen en heb geen inklaringskosten hoeven te betalen.

Als dat wel zo was geweest, dan was dat ook geen probleem. Ben al lang blij dat het geen 15 euro meer is.

Hannes

Gisteren nog besteld (28 euro en 41 euro), de webwinkel inde zelf al de BTW. Geen idee of dat vanuit de webshop of vanuit AliExpress wordt geregeld.

Wel zo fijn want dan weet je direct waar je aan toe bent.

Triplezzz

Ik heb ook een bestelling gedaan bij Ali na 1 juli.
Ik heb ook geen inklaringskosten betaald.
Netjes binnen 2 weken geleverd.

Heliox

Ik heb al meerdere pakketen besteld, en 21% btw bij afrekenen aan AliExpress betaald. Alles snel binnen gekregen en geen ellende met inklaren.

Heel veel fijn electronica, halfgeleiders, 1 smartphone, refractometer, travel router, 9A 5v psu, inkbird pid, pi towers.

Altijd nog velen malen goedkoper dan bij een NLD webshop. En ze hebben het wel op voorraad.

Alles wel met AliExpress standard shipping natuurlijk. 2 week wachten.

Ik hoop dat het MKB nu in Nederland tevreden is na het lopen klagen bij Den Haag over oneerlijke concurrentie.

Wij betalen nu netjes BTW.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Heliox op 12-08-2021  19:44 uAlles wel met AliExpress standard shipping natuurlijk. 2 week wachten.
Sinds die invoering van die btw maatregel gaat de verzending ineens een stuk vlotter.
Nu niet gelijk allemaal gaan bestellen natuurlijk!
Citaat van: Heliox op 12-08-2021  19:44 uIk hoop dat het MKB nu in Nederland tevreden is na het lopen klagen bij DenHaag over oneerlijke concurrentie.
Ze zullen nu enorm tevreden zijn!
Ik bestel nu veel gemakkelijker ook dingetjes boven de € 22,- , waarvan ik voor kort dacht dat wordt veel duurder door verwacht.
Citaat van: Heliox op 12-08-2021  19:44 uWij betalen nu netjes BTW.
Die btw boeit mij niet zo, de drempel waren die administratiekosten van PostNL, wat  mij het gevoel gaf van opgelicht te worden.Let op ik geef aan dat het een mening is!
Net nog een multimeter besteld, vroeger, zo'n 30 jaar terug ook zo'n ding gekocht á Fl 165, maar daar zit de functie niet op om spoelen op indujtie te meten.
Nu wel.
Mij lief was toen verontwaardigd over de hoge prijs, doch na het oplossen van een aantal stroomstoringen, vond ze het ding wel zijn prijs waard.
Kortom ik ben wel tevreden over dit "btw systeem".

JanDeGraaff

Het is inderdaad al eerder besproken; Aliexpress berekent de BTW in de uiteindelijke prijs en draagt dat af.
Meer info hierover hier op Aliexpress zelf.

Je kunt nu tot € 150 bestellen bij Aliexpress zonder verdere problemen. Aliexpress neemt deel aan het IOSS (Internet One Stop Shop) programma van de EU en brengt de BTW in rekening bij ons en draagt dat af aan de EU. Je hoeft dan dus ook géén € 4 inklaringskosten bij PostNL te betalen.
Overigens int Aliexpress de BTW als platform – dus voor alle aanbieders die het huisvest. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan of je wel of geen BTW betaalt; die betaal je altijd.

Ik heb wel begrepen dat dit niet altijd goed gaat en dat je dan alsnog van PostNL een BTW betalingsverzoek krijgt. Die zul je moeten betalen als je je pakketje wilt ontvangen; daar kom je niet onderuit. Je kunt dan wel een geschil openen bij Aliexpress en die betalen jou dan de BTW terug. Niet de extra kosten (€ 4) van PostNL... die krijg je niet terug; gevalletje van pech gehad dan..

Meer info van de belastingdienst hierover vind je hier.

Mijn eigen ervaring was een RVS tegenstroomkoeler van in totaal €110,50 (incl. BTW en verzending) en die kwam zonder problemen binnen.
Overigens ook een Muntons Tiny Rebel Cwtch pakket besteld in de UK – heel erg benieuwd naar dat pakket; het bier is erg lekker (Welsh Red Ale) – dat net geen € 40 kostte (ex. BTW, incl. verzending). Dat pakket is na drie weken bezorgd door PostNL zonder BTW in rekening gebracht te hebben. Ik ga er vanuit dat dat een foutje was als gevolg van de enorme drukte bij de douane met goederen uit de UK.

Citaat van: Heliox op 12-08-2021  19:44 uIk hoop dat het MKB nu in Nederland tevreden is na het lopen klagen bij Den Haag over oneerlijke concurrentie.
Dat vraag ik mij ook af. Aliexpress is vaak nog steeds goedkoper. Ik heb net 4 Wemos D1 mini V3 gekocht voor € 8,00 incl. BTW en verzenden. Ik heb dat bij de lokale webshops niet onder de € 15 excl. verzendkosten kunnen vinden...

thepsych

Eigenlijk gaan we er op vooruit als we voor grotere bedragen bestellen, ik begrijp tot € 150 geen extra invoer of douane kosten (naast de btw dus).
Ik heb wel begrepen dat het gratis verzenden er op termijn van af gaat, ik heb iets gehoord dat dat te maken heeft met de periode dat China nog een "ontwikkelingsland" was!!!

Derp

Citaat van: thepsych op 13-08-2021  20:14 uEigenlijk gaan we er op vooruit als we voor grotere bedragen bestellen, ik begrijp tot € 150 geen extra invoer of douane kosten (naast de btw dus).
Ik heb wel begrepen dat het gratis verzenden er op termijn van af gaat, ik heb iets gehoord dat dat te maken heeft met de periode dat China nog een "ontwikkelingsland" was!!!
Daar heb ik ook geruchten van gehoord. Kan natuurlijk ook niet, iets van 3 euro gratis de wereld over sturen...

seed7

Citaat van: thepsych op 13-08-2021  20:14 uIk heb wel begrepen dat het gratis verzenden er op termijn van af gaat, ik heb iets gehoord dat dat te maken heeft met de periode dat China nog een "ontwikkelingsland" was!!!

Er wordt slim van regelingen gebruik gemaakt.

- Een vliegtuig vliegt toch. Dus als het niet helemaal vol is kun je het voor een habbekrats vol stouwen. Dat is de "vlieger" die op het moment niet meer op gaat omdat er een tekort aan capaciteit is, of een overvloed aan aanbod. Verandert wel weer.

- Er is/was een post regeling/overeenkomst die stelt dat het ontvangende land betaalt voor de kosten van aankomst tot aan de voordeur. Gemiddeld kwam dat prima uit, maar nu er een land is dat veel meer verzendt dan ontvangt is de balans zoek.

Je betaalt dus eigenlijk alleen het interne transport in China.


Ingo

JanDeGraaff

Het viel me net op dat Aliexpress z'n website vernieuwt heeft en nu alle prijzen inclusief BTW toont. Dat is toch makkelijker.

Woeka

Laatst weer wat ontvangen van ali. Niet helemaal duidelijk hoe het nu zit. Een pakketje kon ik voor € 4 afhalen, de andere lag gewoon in de bus.

De BTW beide al betaald direct bij aankoop op Ali.

JanDeGraaff

Citaat van: Woeka op 17-08-2021  20:46 uLaatst weer wat ontvangen van ali. Niet helemaal duidelijk hoe het nu zit. Een pakketje kon ik voor € 4 afhalen, de andere lag gewoon in de bus.

De BTW beide al betaald direct bij aankoop op Ali.

Citaat van: JanDeGraaff op 12-08-2021  21:09 uIk heb wel begrepen dat dit niet altijd goed gaat en dat je dan alsnog van PostNL een BTW betalingsverzoek krijgt. Die zul je moeten betalen als je je pakketje wilt ontvangen; daar kom je niet onderuit. Je kunt dan wel een geschil openen bij Aliexpress en die betalen jou dan de BTW terug. Niet de extra kosten (€ 4) van PostNL... die krijg je niet terug; gevalletje van pech gehad dan..

In de FAQ onderaan deze pagina van Ali staat hoe je de BTW terug kunt krijgen.

hans_nwk

Citaat van: seed7 op 14-08-2021  17:03 u- Er is/was een post regeling/overeenkomst die stelt dat het ontvangende land betaalt voor de kosten van aankomst tot aan de voordeur. Gemiddeld kwam dat prima uit, maar nu er een land is dat veel meer verzendt dan ontvangt is de balans zoek.
Zoals boven vermeld had het oook te makenmet ontwikkelingslandstatus die China met hand en tand verdedigt/verdedigde:

CiteerDe huidige bezorgtarieven dateren al uit de jaren 1960, toen werd vastgelegd dat ontwikkelingslanden (waar China toen nog bij gerekend werd) korting kregen om de export naar andere landen te stimuleren. Concreet betekent het dat westerse landen zelf toesteken aan de kosten voor de verzendingen uit die landen.
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/tarieven-voor-pakjes-uit-china-verhogen

HarryL

Citaat van: Woeka op 17-08-2021  20:46 uLaatst weer wat ontvangen van ali. Niet helemaal duidelijk hoe het nu zit. Een pakketje kon ik voor € 4 afhalen, de andere lag gewoon in de bus.

De BTW beide al betaald direct bij aankoop op Ali.

Ik heb onlangs bij Wish wat besteld, stond ook VAT included, maar ben benieuwd of en wat ik mag aftikken :-)

Jeroen76

Citaat van: HarryL op 26-08-2021  13:57 uIk heb onlangs bij Wish wat besteld, stond ook VAT included, maar ben benieuwd of en wat ik mag aftikken :-)
Vraag mij af dat als je kunt aantonen dat je BTW hebt afgedragen of ze dan überhaupt je nog geld kunnen vragen. Alleen snappen ze er waarschijnlijk bij het punt waar je pakket terecht komt er helemaal geen bal van.

Gr. Jeroen

HarryL


Heyudude

Citaat van: Jeroen76 op 26-08-2021  15:43 uVraag mij af dat als je kunt aantonen dat je BTW hebt afgedragen of ze dan überhaupt je nog geld kunnen vragen.
Er staat een "Download invoice" link, ik neem aan een BTW factuur. Daarmee kun je bewijzen dat er BTW betaald is.
Echter bij mij werkt de factuur download niet, er wordt niks verstuurd naar mijn email adres wat gevraagd wordt.
Maare: tot nu toe geen problemen gehad met de items waar BTW over betaald was via Ali. Geen 4 euro of meer betaald aan extra kosten.

Arthur B

Gisteren weer probleemloos 2 pakketjes ontvangen. BTW was al door Ali op de site berekend.

BLUB

Deze week een pakketje van bijna 200 euro zonder problemen in 8 dagen in huis. ik ben blij  :groots:


 :degroeten:


BLUB

JanDeGraaff

Citaat van: Jeroen76 op 26-08-2021  15:43 uVraag mij af dat als je kunt aantonen dat je BTW hebt afgedragen of ze dan überhaupt je nog geld kunnen vragen.
Jazeker wel. Het gaat er namelijk niet om of jij de BTW betaalt hebt aan de verkoper, het gaat erom of de verkoper de BTW heeft afgedragen aan de EU onder het IOSS (Internet One Stop Shop) programma.

Als de verkoper de BTW niet heeft afgedragen dan moet de koper de BTW afdragen voordat het pakket vrijgegeven en afgeleverd wordt. De lokale koerier (vaak PostNL) zal dan dus zorg moeten dragen dat de BTW afgedragen wordt door jou – de koper – en zij berekenen daar kosten voor (€ 4).

Als jij wel de BTW hebt betaalt en de verkoper doet mee aan het IOSS programma van de EU, dan heb je dus 2x BTW betaalt. In het geval van Aliexpress kun je dan de BTW terugvorderen van Aliexpress. Zij betalen je dan (uiteindelijk) de BTW terug maar niet de gemaakt kosten (die € 4 van PostNL).

Je kunt dan niet bij PostNL een factuur van Aliexpress tonen om te laten zien dat jij de BTW wel betaalt hebt en er zo onder uitkomen. Dat maakt PostNL namelijk niet zoveel uit; die bepaalt niets, dat doet de douane.
Je kunt er vanuit gaan dat als PostNL jou een BTW vordering stuurt dat de douane dan geen bewijs heeft dat Aliexpress de BTW (correct) afgedragen heeft. Die geven het pakketje dan ook niet vrij zonder BTW betaling. Als jij dan weigert de BTW via PostNL te betalen, dan gaat het pakketje retour China.. ook als je de BTW wel al via Ali betaalt had.

Kortom: Als je bij Aliexpress winkelt en de BTW betaalt hebt en dan tóch nog een mailtje van PostNL krijgt met het verzoek om de BTW + € 4 te betalen, dan zul je dat moeten doen als je je pakketje wilt ontvangen. Je kunt dan wel de aan Aliexpress betaalde BTW terug krijgen. Dat heeft overigens wel wat voeten in aarde, als ik hun procedure daarvoor lees..

Jeroen76

Tsja hoop dat ze het spelen zoals het hoort en het niet als een extraatje gaan zien. Anderzijds als dat te vaak zal gebeuren dan lopen de verkoper vastveeg snel terug.  Begreep al dat sinds de BTW invoering per 1 juli de kopers flink terughoudend waren en de verkopen fors minder waren. Dat trekt nu weer wat aan.

Gr. Jeroen


NC92

Vorige week pakketje ontvangen besteld bij Ali (valse bodem voor mijn nieuwe Maischkuip)  na het ingaan van de nieuwe BTW regels, en geen probleem mee gehad. Kan natuurlijk zijn dat het wisselvallig is of je wel of niet gecontroleerd wordt, maar ik ga me er voorlopig niet door tegen laten houden.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.