Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2016 E2 - Saison Dupont kloon - Geert Bax

Gestart door GeBaxke, 03-07-2016 19:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GeBaxke

Behaalde punten 84.

Gebruikte methode BIAB, brew in a bag. Gasbrander, Spiraalkoeler.

Opmerkingen van de keurmeester: Mooi bier, de geur is iets minder dan van een Saison Dupont.
In smaak mooi kruidig, mooi hoppig.
Nasmaak mag droger en bitter mag langer blijven hangen.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSaison Dupont kloon onk 2016
Kenmerksaison
Brouwdatum19-03-2016
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1061 (6,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement77,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36,6 liter
Maischdikte4,4 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater9,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC92,3 %6,000 kg3 EBC
Cara-amber3,1 %0,200 kg60 EBC
Kristalsuiker4,6 %0,300 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding6,2 %23 gr90 minuten14 EBU
Styrian Golding3,0 %12 gr90 minuten4 EBU
East Kent Golding6,2 %10 gr15 minuten3 EBU
Styrian Golding3,0 %15 gr15 minuten2 EBU
East Kent Golding6,2 %20 gr10 minuten4 EBU
Styrian Golding3,0 %15 gr10 minuten2 EBU
East Kent Golding6,2 %25 grKoud hop0 EBU
Styrian Golding3,0 %25 grKoud hop0 EBU

Opmerkingen  
Koud hop 2 gr per liter. 1 week in hopzak met gewicht tijdens navergisting.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWLP565 Belgian Saison I
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd6 uur
Temperatuur giststarter21°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid2 gram
OpmerkingenHoofdvergisting 1 week op 28 graden Celsius, daarna 1 week op 15 graden Celsius met koudhop.  


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
164°C65 minuten4,4 l/kg
272°C10 minuten4,4 l/kg
378°C1 minuten4,4 l/kg

OpmerkingenpH op 5,2 brengen bij eerste maisch stap.



Jacques

Dank je Geert voor het plaatsen van het recept.

Qua moutstort en maischen een eenvoudig recept. Maar wel 4 verschillende hopgiften.
Wat voor soort verpakking van de WLP565 Belgian Saison I heb je gebruikt?

GeBaxke

Dat was nog het ouderwetse plastic buisje.
Eenvoudige moutstort zeker, wat volgens mij belangrijk is, voor een droge saison is vergisten boven de 26 graden.

Biertje1985

Simpel en doeltreffend recept dus!, gefeliciteerd.

Die nieuwe Whitlabs verpakking (zakje) vind ik waardeloos overigens  :-\

Ik denk dat ik ook maar eens een Saison ga brouwen naar vergelijkbaar recept, alleen met andere hopsoorten, ik heb nog het e.e.a liggen.


Die saison ziet er heerlijk uit, in hoeverre benadert dit het origineel?

Vergelijkbare Topics (7)

12772

Reacties: 5
Gelezen: 7712

17603

Reacties: 8
Gelezen: 12562

23080

Reacties: 12
Gelezen: 10845

6597

Reacties: 0
Gelezen: 7314


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.