Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag bewaren Extech PH110

Gestart door ejet, 16-06-2016 10:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ejet

Dag allen,

Ik heb deze week mijn nieuwe pH meter binnen: een Extech PH110. Nu staat er in de handleiding dat de meter in pH 4 oplossing bewaard moet worden. Ik dacht zelf dat de kcl bewaarvoeistof hier beter voor is maar ik wil mijn meter zo goed mogelijk bewaren. Zal ik de handleiding volgen of de algemene info over dat je een pH meter in principe bewaart in kcl?

En hoe vaak kalibreren jullie je meter? Ieder keer als je gaat meten, of als er een paar dagen/weken tussen zitten na bewaren in de kcl/pH 4 vloeistof?

Citaat van: pH 110 handleidingA sponge is located in the electrode protective cap. Keep this sponge soaked with a pH 4
solution to preserve Electrode life during storage.

Dank.

Serge VL

Ik heb de zelfde meter en bij mij staat die in de KCL oplossing, wat het meest logische is!
In de referentie elektrode zit ook deze KCL oplossing, deze staat in verbinding via de junction met je gekozen bewaar vloeistof, als beide de zelfde oplossing zijn is er geen mogelijkheid dat door diffusie contaminatie optreed van KCL oplossing in je referentie elektrode.  :)
Buffer oplossing pH 4 = verdunde oplossing van Kaliumwaterstofftalaat en natriumhydroxide
Alle info over pH meters in begrijpbare taal http://www.pH-meter.info/pH-electrode-calibration
Kalibreren dat geeft die zelf aan wanneer je dat moet doen (sowieso als er tussen 2 metingen langer als een week is)

Jacques

Citaat van: ejet op 16-06-2016  10:35 uDag allen,

Ik heb deze week mijn nieuwe pH meter binnen: een Extech PH110. Nu staat er in de handleiding dat de meter in pH 4 oplossing bewaard moet worden. Ik dacht zelf dat de kcl bewaarvoeistof hier beter voor is maar ik wil mijn meter zo goed mogelijk bewaren. Zal ik de handleiding volgen of de algemene info over dat je een pH meter in principe bewaart in kcl?

Ik heb ook een dergelijke pH-meter.
Conform de handleiding bewaar ik de elektrode in een pH 4 buffer en dat werkt uitstekend. Ik heb veel minder verval dan ik met mijn oude pH-meter had waarbij ik de elektrode in KCl bewaarvloeistof bewaarde.

Kalibreren doe ik voor elke brouwsessie. Ik meet ook wel eens tijdens de vergisting. Bij die metingen kalibreer ik niet.

Serge VL

Citaat van: Jacques op 16-06-2016  23:02 u. Ik heb veel minder verval dan ik met mijn oude pH-meter had waarbij ik de elektrode in KCl bewaarvloeistof bewaarde.

Je moet opletten dat je geen appelen met peren vergelijkt! Dat je nu minder verval hebt heeft vermoedelijk veel meer te maken met het type elektrode dan met de bewaarvloeistof.
Welk type elektrode had je dan op je oude pH meter?

Momenteel hebben we op de Extech PH110 een flowing flat surface elektrode met een vervangbare singel juction uit poreus teflon, welke eigenlijk de top is voor onze vuile toepassingen.

abroeders

Mij is altijd verteld dat de beste methode om een elektrode op te slaan is, in een 3 à 4 mol KCl oplossing om het 'lekken' van ionen uit de referentievloeistof welke in de electrode zit zoveel mogelijk te voorkomen. Aangeraden daarbij werd een druppel HCl toe te voegen om de KCl oplossing aan te zuren wat de levensduur ten goede zou komen. De tip met de druppel zoutzuur ben ik al op diverse plaatsen tegengekomen.

ejet

Bedankt allemaal. Denk dat ik ook voor de kcl ga, ik had ook begrepen dat de vloeistof in de elektrode kcl zou zijn dus dat lijkt mij inderdaad het best voor de levensduur.

Jacques

Citaat van: Serge VL op 17-06-2016  11:05 uJe moet opletten dat je geen appelen met peren vergelijkt! Dat je nu minder verval hebt heeft vermoedelijk veel meer te maken met het type elektrode dan met de bewaarvloeistof.
Welk type elektrode had je dan op je oude pH meter?

Momenteel hebben we op de Extech PH110 een flowing flat surface elektrode met een vervangbare singel juction uit poreus teflon, welke eigenlijk de top is voor onze vuile toepassingen.

Mijn oudere pH-meter was natuurlijk voorzien van een andere elektrode.

Wat ik naar voren breng is dat je rustig de aanbeveling van de fabrikant van de Extech PH110 kunt overnemen. Ik heb er in ieder geval goede ervaringen mee. Veel minder zoutaanslag aan de behuizing van de elektrode.

Serge VL

Citaat van: Jacques op 19-06-2016  16:51 uMijn oudere pH-meter was natuurlijk voorzien van een andere elektrode.

Wat ik naar voren breng is dat je rustig de aanbeveling van de fabrikant van de Extech PH110 kunt overnemen. Ik heb er in ieder geval goede ervaringen mee. Veel minder zoutaanslag aan de behuizing van de elektrode.

Dat je zout aanslag hebt bij gebruik van KCL oplossing is net (een goede) de indicatie dat je je bewaaroplossing moet vernieuwen daar deze de juiste concentratie niet meer heeft.

Algemeen is het geen probleem om pH 4 oplossing te gebruiken als je je pH meter maar regelmatig gebruikt. Maar als je je pH meter niet frequent gebuikt is een KCL oplossing de beste manier van bewaren om de reeds aangehaalde reden "als beide de zelfde oplossing zijn is er geen mogelijkheid dat door diffusie contaminatie optreed van KCL oplossing in je referentie elektrode".

Kwestie van zo lang mogelijk plezier te hebben van je pH meter (elektrode) en je niet gedwongen bent om de xx jaar je elektrode te vervangen, daar maak je alleen de producent blij mee  :)
Natuurlijk speelt je wel een beetje met de garantie voorwaarden van de producent als je KCL oplossing gebuikt. (Maar ik dacht dat er op de electrode slechts 1 jaar garantie is)
CiteerELECTRODE CARE AND MAINTENANCE
Many types of pH electrode are available
but the standard glass or epoxy-bodied
combination electrode is ideal for the majority
of tests carried out on aqueous solutions
with a reasonable ionic strength at ambient
temperatures and with limited use in strongly
acidic or alkaline solutions.
The following general guidelines indicate
the care and maintenance required for pH
electrodes:
- To dry the electrode, use clean soft tissues
and blot the liquid from the electrode.
-Immerse in pH 4 buffer for short-term
storage. For longer-term storage use the
same solution as the reference electrolyte
of the electrode. In most cases this is a
3 mol/L KCl solution
Bron: https://www.ibms.org/includes/act_download.php?download=2013-apr-pH-meters.pdf

Jacques

Citaat van: Serge VL op 19-06-2016  18:24 uDat je zout aanslag hebt bij gebruik van KCL oplossing is net (een goede) de indicatie dat je je bewaaroplossing moet vernieuwen daar deze de juiste concentratie niet meer heeft.

Algemeen is het geen probleem om pH 4 oplossing te gebruiken als je je pH meter maar regelmatig gebruikt. Maar als je je pH meter niet frequent gebuikt is een KCL oplossing de beste manier van bewaren om de reeds aangehaalde reden "als beide de zelfde oplossing zijn is er geen mogelijkheid dat door diffusie contaminatie optreedt van KCL oplossing in je referentie elektrode".

De zoutafzetting zat steeds aan de buitenkant van de pH-meter. Dat zegt niets over de zoutconcentratie van de oplossing waarin de elektrode bewaard wordt. De dop van de elektrode wordt door mij gevuld met bewaarvloeistof en de elektrode verdringt de overmaat aan vloeistof. Dat geeft als je KCl oplossing gebruikt na een korte tijd een heuse zoutafzetting.

Maar waarom afwijken van hetgeen de fabrikant schrijft? Het werkt prima is mijn ervaring. Ik ben er in ieder geval blij mee. Gewoon een iets grotere hoeveelheid pH 4.01 buffer aanschaffen en je bent klaar.

Overigens heb ik een reserve elektrode destijds bij mijn meter aangeschaft en die ligt ongebruikt in de originele verpakking. Bij mijn oude pH waarbij ik de elektrode nog in een KCl-oplossing bewaarde had ik die al lang moeten vervangen.

ejet

Ik ga er eens goed over nadenken... voor beide valt wat te zeggen. En na het kalibreren heb je telkens toch ph4 vloeistof over dus hoef je geen kcl oplossing meer te kopen, dus dat zou een voordeel kunnen zijn.

Serge VL

KCl oplossing heb je nog steeds nodig (wel heel weinig)om nu en dan je referentie electrode terug bij te vullen, of om deze te vervangen.
Klein flesje KCL oplossing is immers bijgeleverd.

ejet

Reactie van Extech op een mail van mij:
CiteerHello,
Both (PH4 buffer and KCl storage solution) are fine to use for ours or any other manufacturers pH meters. The unit ships with pH4 in the cap so that can be used, however, none are preferred over the other.
 
Best Regards,
 
Rafael Escribano
Technical Support Specialist

Jacques

Citaat van: ejet op 20-06-2016  14:54 uReactie van Extech op een mail van mij:

Ok, dat is dan ook weer duidelijk.

Overigens raad ik iedereen aan die een KCl-oplossing gebruikt als bewaarvloeistof om regelmatig de elektrode te reinigen met zoutzuur. Ik heb het idee dat mijn elektrode in een goede conditie blijft doordat deze in een zure omgeving wordt bewaard.

Vergelijkbare Topics (7)

41193

Reacties: 44
Gelezen: 4434

28118

Reacties: 6
Gelezen: 2342

23824

Reacties: 23
Gelezen: 11211

20-09-2013 14:19 u
door ThomasM
21248

Gestart door arluijen


Reacties: 7
Gelezen: 3564

39115

Reacties: 18
Gelezen: 3316

37497

Reacties: 18
Gelezen: 3432


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.