Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Berekening rendement met ProMash

Gestart door Drents Hopbier, 25-06-2005 21:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Drents Hopbier

Citaat van: jacbier op 25-06-2005  00:33 uVan Carina Kelder ontving ik het recept waarmee zij een tweede prijs heeft gewonnen in de klasse A.

Rendement (als percentage van maximaal te behalen rendement :       61 %

Enig idee wat maximaal te behalen rendement is?

Hans

MO


Edgar

Dat is natuurlijk 100% :)

Maar je bedoelt dan suikers per kilo mout?

Als je kristalsuiker als 100 procents-norm neemt: Pilsmout (verreweg de meerderheidsmout in dit recept) geeft een SG verhoging van maximaal  ongeveer 80% van de verhoging die kristalsuiker geeft. In Promash heet dat dan 'yield'.




Drents Hopbier

Citaat van: MO op 25-06-2005  21:31 u100%?
Promash geeft 66-67% rendement met s.g. 1,044. En met 100 % zou dit s.g. 1,070 zijn.

Ik meet vaak het extract-rendement door de bostel te drogen en het gewicht dan te delen door het gewicht van de storting (zonder suiker enz.).

Hans (wat moet ik nou met al die enge bewegende poppetjes?)

Jacques

Citaat van: Hoorns Hopbier op 25-06-2005  23:26 uPromash geeft 66-67% rendement met s.g. 1,044. En met 100 % zou dit s.g. 1,070 zijn.

Hans,

Ik snap niet helemaal hoe het kan dat ProMash bij jou 66-67% rendement geeft om uit te komen op SG 1044.
Bij mijn versie van ProMash is dat 61-62%.  Bij 100% kom ik op 1072 uit.

Overigens ligt mijn gemiddeld redenment op zo'n 85%. Als ik het recept van Carina zou gaan nabrouwen zou ik gelet daarop op een SG uitkomen van 1061 in plaats van 1044. Het heeft dus degelijk zin om ook rekening te houden met de verschillen in rendement als je een recept gaat nabrouwen. Het mooie van ProMash is dat je makkelijk met deze verschillen kunt rekenen.

Drents Hopbier

Citaat van: jacbier op 26-06-2005  10:57 uHans,

Ik snap niet helemaal hoe het kan dat ProMash bij jou 66-67% rendement geeft om uit te komen op SG 1044.
Bij mijn versie van ProMash is dat 61-62%.  Bij 100% kom ik op 1072 uit.

Welke versie heb jij dan Jacques? Mijne is 1.8a

Ik weet (nog) niet hoe ik het invulscherm van Promash hier kan weergeven.

Hans


Drents Hopbier

Citaat van: jacbier op 26-06-2005  10:57 uHans,
Ik snap niet helemaal hoe het kan dat ProMash bij jou 66-67% rendement geeft om uit te komen op SG 1044.
Bij mijn versie van ProMash is dat 61-62%.  Bij 100% kom ik op 1072 uit.
Ik heb een foutje gemaakt Jacques,
Had 4.5 kg plsmout ingevoerd en uit België i.p.v. 4.75 kg uit Duitsland.
Maar nu heb ik dat gecorrigeerd en het programma rekent inderdaad uit 61-62 % bij 1.044 en 1.072 bij 100%.

En de bitterheid wordt berekend op 40.1 IBU. Dus ik neem aan dat Carina Kelder de hop gecorrigeerd heeft voor ouderdom, maar dit niet vermeld in het recept.
Of heb ik nog meer dingen niet goed ingevoerd?

Hans

Jacques

Hoi Hans,

Verschillen in uitkomsten kunnen van de bitterheidberekening kan een gevolg zijn van de instellingen van PorMash. Zie hier voor een eerdere discussie daarover.

Tot mijn schrik ondek ik nu dat mijn versie niet ingesteld is op Generic, zoals hier op het forum was afgesproken. Tijdens het paasweekend had ik grote problemen met mijn PC. Ik heb er toen voor gekozen om een backup te maken van mijn bestanden, de schijf te formateren en alles weer terug te zetten. Daarbij is voor wat betreft ProMash toch iets fout gegaan in die zin dat ik een paar recepten ben kwijt geraakt. Omdat ik de ProMash-bestanden gewoon weer teruggezet had ging ik er van uit dat er niets aan de instellingen was gewijzigd. Kennelijk had ik een hele oude versie gebasckupt waarbij uitgegaan is van de formule van Garetz (volgens mij de meest betrouwbare).

Na aanpassing van deze instelling kom ik op 31,1 EBU uit. Maar ja hoe betrouwbaar is deze waarde  :bokser: niet dus want geen enkele berekening houdt rekening met alle factoren die van belang zijn.

Herman

Citaat van: Hoorns Hopbier op 26-06-2005  17:05 uOf heb ik nog meer dingen niet goed ingevoerd?
juiste alfazuur%? Pellets of bloemen?

Herman

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.