Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond

Gestart door William, 27-05-2014 19:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

William

Met dit experiment heb ik de 3e prijs in de vrije klasse gewonnen met 85 punten

Het doel was om zoveel mogelijk aroma van zuidvruchten in het bier te vangen door de dadels/vijg/abrikoos eerst op wodka te extraheren (alcohol lost smaakstoffen veel beter op dan waterig bier) en daarna het extract en vruchten toe te voegen tijdens de lagering. Dat is getuige het commentaar gelukt. Enige nadeel van deze methode is dat het bier ietwat alcoholverwarmend is. Volgende keer een neutralere wodka en minder wodka gebruiken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSouthern fruit Blonde
Brouwdatum11-08-2013
BiertypeOverige bieren
Volume22,6 l
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,6%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement76,9 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Water11,73 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC37,7 %
1,000 kgTarwemout. donkerWeyermann17 EBC15,1 %
0,840 kgPilsmoutDingemans3 EBC12,7 %
0,800 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,0 %
0,750 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC11,3 %
0,250 kgAbrikoosGroentenboer0 EBC3,8 %
0,250 kgVijgGroentenboer0 EBC3,8 %
0,250 kgDadelGroentenboer0 EBC3,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C1 min.60 min.3,4 l/kg
72,0 °C5 min.15 min.3,4 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gStyrian Goldingspellets5,2%90 min.9,5 IBU
10,0 gMagnumbellen14,5%90 min.16,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
[row][/row
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,0%
Start nagisting08-09-2013
Temp. nagisting15,0 °C
Start lagering15-09-2013
Temp. lagering15,0 °C
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Alcoholgehaltena extract toevoeging 8,2 vol.%

Scores:
Visueel: 15/15 punten
Geur:20/25 punten
Smaak 13/15 punten
Vernieuwend: 8/10 punten
Complexiteti/balans: 12/15 punten
Basis: 4/5 punten
Nasmaak: 13/15 punten

Commentaar:
Zeer duidelijke abrikoosgeur, ook vijg iets later
Fris fruitige smaak wat klopt met de geur
Uitnodigend in de nasmaak
Heel mooi gemaakt


De Kiekert

Gefeliciteerd Wiliam.
Hoge maischtemperaturen en toch een frisse smaak. Dat moet dan van het fruit komen.
Bewuste keuze dat van die beide Pale Ale mouten?

Markiej87


dennisbier

Met die vruchten zou ik het ook aandurven.
Rode vruchten in bier is aan mij niet besteed.

Sjaak_Deventer

Alleen gedroogde vruchten gebruikt William?

Oscar

Citaat van: William op 27-05-2014  19:02 uEnige nadeel van deze methode is dat het bier ietwat alcoholverwarmend is. Volgende keer een neutralere wodka en minder wodka gebruiken.

Als je na het extraheren, het extract wat laat staan zodat de alcohol (en niet de andere componenten) kunnen uit dampen  :)

William

Citaat van: De Kiekert op 29-05-2014  10:35 uHoge maischtemperaturen en toch een frisse smaak. Dat moet dan van het fruit komen.
Bewuste keuze dat van die beide Pale Ale mouten?

Ik was bang voor een te fris bier omdat ik eerst ook nog verse vijg wilde gebruiken.dus heb bewust hoge temperaturen aangehouden.

De moutstort was vooral een opruimactie.

William

Citaat van: Sjaak_Deventer op 29-05-2014  18:41 uAlleen gedroogde vruchten gebruikt William?

Ja, alleen gedroogd spul uit een turkse winkel.

William

Citaat van: Oscar op 29-05-2014  20:13 uAls je na het extraheren, het extract wat laat staan zodat de alcohol (en niet de andere componenten) kunnen uit dampen  :)

Dat heb ik overwogen maar juist de verwarmende hoge alcoholen hebben een lagere dampspanning en zijn daardoor moeilijker te verwijderen. Een betere kwaliteit wodka was achteraf beter geweest.

De Kiekert

Citaat van: William link=topic=25979. :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier:#msg398372 date=1401391109Ik was bong voor een te fris bier omdat ik eerst ook nog verse vijg wilde gebruiken.dus heb bewust hoge temperaturen aangehouden.

Hmm, wil ik wel 'ns proeven :proost:

dennisbier

En als je die verse vijg zou insnijden en dat dan in kookzakjes erbij doet?
Lijkt mij dat dat voldoende extraheert, zonder wodka te verspillen.
Zo zou ik het doen. Ik hou wel van eenvoud. ;D

William

Citaat van: dennisbier op 30-05-2014  16:01 uEn als je die verse vijg zou insnijden en dat dan in kookzakjes erbij doet?
Lijkt mij dat dat voldoende extraheert, zonder wodka te verspillen.
Zo zou ik het doen. Ik hou wel van eenvoud. ;D

IK denk dat je met koken ook veel aroma's kwijt raakt en dat je juist aroma's goed oplost in een hoog alcoholpercentage.

Eigenlijk zou ik het brouwsel moeten herhalen maar dan alles gewoon meekoken in het wort of lageren op het jongbier.

dennisbier

Ja, dat is waar. Met koken verdamp je ook veel gewenste stoffen.

Dan wat Oscar zei. Het extract wat laten indampen.
Of een goeie zachte wodka als Eristoff.  :)

Kom je die dadels ook nog ergens tegen in de geur of smaak?

William

Citaat van: dennisbier op 30-05-2014  23:11 uKom je die dadels ook nog ergens tegen in de geur of smaak?
Nee, ik heb ze uiteindelijk niet herkend in geur en smaak. Nu is de smaak of geur van dadel ook minder sterk dan van abrikoos of vijg.

dennisbier

Maar je zou het wel merken als ze er niet bij zaten?

William

Citaat van: dennisbier op 31-05-2014  09:09 uMaar je zou het wel merken als ze er niet bij zaten?

Dat vraagt om een experiment dat er niet gaat komen.  :) Maar ik denk dat je het niet merkt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.