Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ik ben Sven

Gestart door quirion, 23-11-2011 07:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

quirion

Beste iedereen, ik ben Sven afkomstig uit België woonachtig in Ecuador,
En hoop om in de zeer nabije toekomst met het brouwen van bier te beginnen.
 

quirion

Door omstandigheden kan ik niet aan mout geraken en ook niet aan gist, dus zal ik zelf moeten mouten en een eerste brouwproces opzetten met broodgist.
Is er iemand ooit zo primitief begonnen?
Alle hulp is zeker welkom.

Ronald_

Welkom!

Klinkt als een interesante ondernemening die je gaat beginnen! :)

Er zitten meer mensen op dit forum die in niet-homebrew landen actief zijn...

Adrie

Welkom Sven. Je moet wel heel veel van bier houden wil je zelf gaan mouten en brouwen met broodgist. Is er echt geen mogelijkheid om gist in de VS te bestellen? Anders kun je de lokale biercultuur eens gaan verkennen. Wat brouwde men traditioneel in Equador? Dat zal vast een soort maïsbrouwsel zijn geweest.

12345

Poeh! Alles helemaal zelf gaan doen. Klinkt goed maar zal best wel moeilijk zijn! Ik hoop dat je jouw ervaringen met zelf mouten en bakkersgist hier wilt delen.

Was Equador trouwens niet het land waar in de negentiende eeuw (?) de ondergisten zijn gevonden en naar Europa gebracht? Ik zal me wel vergissen, hoor.

Sterkte en veel succes.  :degroeten:

toon van den broek

Hallo Sven,

Mout in laten vliegen zal wel duur kunnen worden, maar een of twee pakketjes gedroogde gist kan gewoon in een envelop meegestuurd worden.
Lijkt me toch meer garantie geven voor een geslaagd bier.

Groeten en welkom hier, Toon.

John

Er zullen toch wel ergens bieren verkrijgbaar zijn met hergisting op fles; Voila daar heb je je gist...

toon van den broek

Ben maar één keer van mijn leven in Zuid-Amerika geweest, maar het lijkt me sterk dat je daar bieren tegenkomt die hergisting in de fles gehad hebben. Bij mijn weten is vooral Chili van oudsher wel een bierland door de vele Duitsers die daar zitten, maar Duitsers hebben natuurlijk ook weinig met hergisting op fles.
Toon.

Ronald_

Gewoon in laten vliegen die (korrel) gist!

En betreffende de mout.. zijn er brouwerijen in Equador? Zo niet, dan is het misschien wel een trip naar Colombia waard.. :)

John

Als je in Colombia bent pas dan maar op dat je niks anders dan korrelgist meekrijgt...

Edgar

Citaat van: Ronald_ op 23-11-2011  17:36 uGewoon in laten vliegen die (korrel) gist!

En betreffende de mout.. zijn er brouwerijen in Equador?

In Quito, Guayaquil en Cuenca, zo te zien.

HuygenMeester

Citaat van: quirion op 23-11-2011  08:09 uen een eerste brouwproces opzetten met broodgist.
Is er iemand ooit zo primitief begonnen ?
Alle hulp is zeker welkom.
Dit is echte uitdaging!  :groots:  Alleen wil ik je waarschuwen voor broodgist. Ooit een keer een proef uitgevoerd met diverse gisten waaronder bakkersgist. Het bier met de bakkersgist smaakte ronduit smerig. :nut:

Auke

quirion

Waarom wil ik het stap voor stap doen, van niets, en zo goedkoop mogelijk, wel voor de uitdaging. (hetzelfde met het kweken van paddestoelen of het maken van kaas, steeds poog ik om zo basic mogelijk te werken)
Mout zou ik inderdaad in cuenca quito o guayaquil kunnen gaan halen, maar de 3 brouwerijen zijn ofwel ambev/inbev of een lokale pils, en ik wil toch iets donkerder gaan.  Veel hobbybrouwers zijn er niet direct in mijn omgeving, en weer om de uitdaging.
Ik ken de Chileense artesanale bieren die zijn allemaal met de zelfde mout gemaakt in noord en zuid en smaken dus ook vrij gelijk. Dus volledig DIY.
Voor ik gist wil gaan invliegen (of meebrengen uit Belgie, of opkweken uit de flesjes die ik nog staan heb) wil ik het proces met gewoon bakkergist onder de knie krijgen, kwa mouten, etc, eens ik dat onder de knie hen, elke variabele iets of wat beheers wil ik met verbeterde gisten gaan werken.

Lokale bieren worden met gemoute (gerst) en ongemoute (mais en rijst) granen gebrouwen wat vrij licht van smaak en weinig schuimende brouwsels geeft.

Of ik echt echt van bier houd, tuurlijk anders zou ik hier niet terecht gekomen zijn.

hartelijk dank voor de raad (en waarschuwingen) en ik zal het proces zeker in een mooie log proberen te gieten zodat jullie me mooi van op afstand kunnen feedback geven.
 :proost:


Ronald_

Citaat van: quirion op 23-11-2011  22:10 uen ik wil toch iets donkerder gaan.  Veel hobbybrouwers zijn er niet direct in mijn omgeving, en weer om de uitdaging.
 :proost:

Dan leg je die mout toch nog even in de oven? Of boven een vuurtje.. :)

Edgar

Mooi verhaal.

Als je maar weet dat veel donker bier gewoon gekleurd is met karamel, dus doe niet te moeilijk. Inderdaad zou je heel best wat mout, eventueel bevochtigd, voorzichtig kunnen roosteren om kleur te geven.

Als je nog mooie Belgische bieren hebt staan zou ik zeker zo'n kweekpoging doen, want niets is zo teleurstellend als 100 flesjes niet-lekker bier. Aan de andere kant, misschien gebruiken ze in Ecuador wel heel andere bakkersgist, sterker nog, misschien kopen ze die wel van de brouwerij, zoals het vroeger hier ook ging.

Zelf mouten is hier al gedaan zoals je misschien al hebt gezien. Wel gaaf om dat te proberen, doe je voordeel met de ervaringen.  Succes!

Dorstige Alexander

http://en.wikipedia.org/wiki/Chicha#Ecuador

En ja, zelf roosteren van mout moet wel lukken denk ik

quirion

Een paar maand verder, wegens moeten wachten op het oogsten van de gerst.
Vorige week zondag de gerst te weken gelegd volgens de handleiding, very basic allemaal.  Na drie dagen mooi laten uitlekken en 2 dagen laten kiemen.
Dan gedroogd, wegens geen droog installatie gewoon in de oven op de laagste stand
met de deur open. (Heeft in totaal zo een 5 uur geduurd, maar verspreidt over twee koude avonden was het mooi meegenomen.
Nu net geëest, anderhalf uur in de oven rond de 100 graden en dan afgeëest op de ploegschijf (boven de barbecue) een 5 % van de graantjes zijn wat donkerder dan verwacht (zwart).
Het huis ruikt lekker zoet naar mout.

Vraagje, haal ik de zwarte graantjes eruit of kan ik ze laten zitten voor de kleur?
Ik ben met 1 kilo gerst begonnen en heb nu 750 gr mout, ongeveer een 3 liter voor het beslag is dit oke?
En hoeveel was water kan ik nadien nog gebruiken om een wat zoeter zwaarder biertje te verkrijgen?

Groeten uit Ecuador.

Raymond293

Pfoe, dat is een zeer interessante vraag waar je waarschijnlijk geen eenduidig antwoord op zal krijgen.
De zwarte mout zal zeker de overhand krijgen in je brouwsel, maar dat hangt ook af van de percentage die erin zit.

Persoonlijk denk ik dat dit een kwestie is van proberen en kijken wat er gebeurt. Log zoveel mogelijk waarden epvan bemonstering...dat lijkt me de enige manier om erachter te komen hoe je moutproces is verlopen :)


Succe met dit leuke proces!

William

Ik heb wel eens zelf rookmout gemaakt (op de bbq) waarin ook wat zwarte moutdeeltjes zaten. Deze had ik niet allemaal verwijderd en dat had ik beter wel kunnen doen. Ik denk dat je niet meer dan een paar procent van de zwarte deeltjes wilt hebben.

quirion

Oke ik haal er dan zo veel mogelijk van de zwarte uit.

quirion

Oke de boel staat te gisten maar een hoop rare dingen (ik weiger het woord problemen te gebruiken)

1. de boeltje trekt meer op koffie dan op mout.
2. ik kan geen degelijke dichtheidsmeting doen, water heb ik hier met een dichtheid van 0.9 ipv 1, ik zit dan ook op 2800 m hoogte.
toen ik het wort mat kreeg ik een dichtheid van ong. 1, wat voor mij inhoud dat er zo goed als geen suikers inzitten (heb ik erop einde voor de gisting maar zelf bijgedaan)

Punt 2 kan komen door : onvoldoende geschroot, of te ver geroosterd. (Volgende proef zal de waarheid aan het licht brengen)
Maischen is in twee stappen gebeurd op 63 graden en 73 graden.

3. Ben toch aan gist geraakt, tripel karmeliet, 2 jaar oud maar na een weekje is ie toch ingang geschoten op appelsap. (Wat best heel lekker ruikt die tripel karmeliet gist). Gelukkig heb ik er voldoende van gemaakt voor volgende eventen. (En er eens cider mee maken moet ook lukken denk ik)

Voila tot zover de

William

In een vorig bericht noemde je 750 gram mout op 3 liter water. Met een nette mout zou je hier een eind SG van 1057 moeten kunnen halen. Ik neem aan dat je geen optimale omzettingen hebt gehad tijdens het zelfmouten, dus misschien dat je van de 57 punten maar 75% hebt gehaald. Als je dan ook nog een keer niet optimaal schroot en maischt haal je misschien nog eens 75% van wat haalbaar is.

Dit zou betekenen dat je een SG op NAP van zo'n 1028 hebt gehaald.

Ik vind het knap dat je ondanks deze "rare dingen" toch een suikerwatertje maakt!

sven

Het suikerwatertje, en het hel eproces was om eens alles te testen, vandaar ook het weinige volume, maar ik kan met tevredenheid zeggen dat mouten lukt, (roosteren niet zo), schroten moet ik bij werken. RVS-filter doet het perfect, etc .
Eens ik nu het proces beheers (of zal beheersen) veeronder stel ik dat de eindresultaten ook beter zullen worden. 
En binnenkort in Belgie om wat beter materiaal aan te schaffen termometer en densiteitsmeter, evenals wat mout (zodat ik weet waar ik op moet mikken bij het mouten) en gisten (liefst op de fles, dubbel genot)

Vergelijkbare Topics (7)

30540

Reacties: 21
Gelezen: 4684

37573

Gestart door BramBier


Reacties: 10
Gelezen: 2069

21462

Reacties: 17
Gelezen: 6157

45391

Reacties: 4
Gelezen: 215

36729

Reacties: 1
Gelezen: 1099

19427

Reacties: 5
Gelezen: 2508


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.