Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel - derde plek tussentijdse Amervallei keuring

Gestart door Novice77, 21-03-2022 21:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Novice77

Bij de tussentijdse Amervallei Voorjaarskeuring 2022 heeft mijn inzending van een Tripel de derde plek gehaald, met een bescheiden 76 punten. Het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptJoosts Tripel
Brouwdatum11-10-2021
BierstijlTripel
Volume23,0 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lKraanwater uit Den Haag
1,60 gCaCl2
2,50 gCaSO4
5,30 mlMelkzuur
9,42 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
87 mg/l8 mg/l51 mg/l159 mg/l65 mg/l109 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,30 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC83,5 %
0,20 kgCaraBelgeWeyermann33 EBC3,1 %
0,85 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC13,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,6 gWarriorbellen13,0%60 min.12,2 IBU
22,6 gCascadepellets5,5%50 min.12,7 IBU
34,5 gCascadepellets5,5%10 min.7,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,00 gKorianderzaadspecerijkoken
0,20 gLallemand Servomyces gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gBelgian Tripel (M31)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,007 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering3,0 °C

Gebotteld met 9 gram/liter kristalsuiker.
Volgende keer ga ik een andere gist en andere hop gebruiken. Keurmeester vond geur en smaak niet in balans, ik ga ervan uit dat dit door de Cascade komt.

Jacques

Gefeliciteerd Joost met het behalen van de 3e prijs bij deze open keuring.
Ik heb het recept verplaatst naar het board Bewezen recepten omdat het daar thuishoort.

Is het voor jou mogelijk om een BeerXML bestand van het recept aan jouw bericht te koppelen?
Anderen kunnen dan het recept in het brouwprogramma inladen dat zij gebruiken.

Jacques


Vergelijkbare Topics (7)

13700

Reacties: 14
Gelezen: 13890

1349

Reacties: 2
Gelezen: 16929

42091

Reacties: 13
Gelezen: 9590

23917

Reacties: 15
Gelezen: 15372

15503

Reacties: 14
Gelezen: 21764


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.