Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#1
Bewezen recepten / OFK 2022 D2 - Dubbelbock
Laatste bericht door Markie Mark - Vandaag om 11:37
Afgelopen zaterdag heb ik tijdens het OFK 2022 de tweede prijs behaald in klasse D met de door mij ingezonden Dubbelbock. Het was voor mij de eerste keer dat ik bieren heb ingezonden tijdens een kampioenschap. Het primaire doel was om feedback van bierkeurmeesters te krijgen op de ingezonden bieren (een Kölsch en deze Dubbelbock). Ik brouw sinds 2019 en vind het fijn dat ik met familie, vrienden en visite kan genieten van mijn zelf gebrouwen speciaalbier maar was ook benieuwd hoe een bierkeurmeester het bier zou beoordelen op kwaliteit en juistheid. Ik was dan ook positief verrast toen ik zondagochtend na het OFK 2022 zag dat ik tweede was geworden in klasse D met mijn Dubbelbock en ook nog eens met een score van 86 punten.

Het recept is begonnen met als basis het recept van Anton Hoogland die hij tijdens BONK 2016 heeft ingezonden. In de loop der tijd/brouwsels heb ik er de nodige aanpassingen aan gedaan maar ik vind het eerlijk om de basis te vermelden.

Hieronder het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkOFK 2022
Naam receptOFK 2022 - Dubbelbock
Brouwdatum19-11-2021
BierstijlDubbelbock
Volume21,6 l
Begin SG1,078 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Alcoholgehalte7,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,0 lWater uit Havelterberg
3,3 mlCaCl2-opl (33%)
1,2 gCaSO4
5,0 mlMelkzuur
12,5 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
75 mg/l5 mg/l25 mg/l132 mg/l46 mg/l54 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,82 kgMünchenermoutDingemans17 EBC66,0 %
1,10 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC15,0 %
0,73 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC10,0 %
0,55 kgTarwemout lichtWeyermann4 EBC7,5 %
0,07 kgCarafa IWeyermann900 EBC1,0 %
0,04 kgMROOST 1400Dingemans1400 EBC0,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.75 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
37,0 gHallertau Traditionpellets6,3%75 min.25,3 IBU
22,0 gSaazpellets3,7%30 min.6,5 IBU
10,0 gHallertau Traditionpellets6,3%5 min.1,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,50 gWyeast Nutrient Blendgistvoedingkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
9,0 gLallemand Nottinghambovengist
9,0 gSafAle US-05bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Startdatum vergisting19-11-2021
Eerste temp. hoofdvergisting18,0 °C
Start temp. ophogen met 1 °C/dag25-11-2021
Tweede temp. hoofdvergisting20,0°C
Verplaatsen naar trapkast28-11-2021
Temp. navergisting21,0 °C
Eind SG navergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4 %
Bottelen4-12-2021
Bottelsuikerhoeveelheid6,0 g/l
Temp. hergisting op fles21,0 °C
Alcohol op fles7,8 %

Opmerkingen bierkeurmeester (eerste proeftest 16-06-2022 en tweede ronde 25-06-2022):
Visuele aspecten (13/15): weinig koolzuur en inzakkend schuim. Kleur en helderheid volgens type.
Geur (19/25): Overheersende geur van esters die het karamelaspect grotendeels wegdrukken.
Basissmaak (10/10): Volgens type.
Smaak (21/25): ook hier wordt de karamel deels verdreven door de sterke aanwezigheid van esters.
Body (5/5): Volgens type.
Mondgevoel (4/5): Te weinig koolzuur voor dit biertype, verder correct.
Nasmaak (14/15): Volgens type.
Algemene indruk: Koolzuurgehalte zou iets hoger moeten zijn waardoor de schuimkraag en de doordrinkbaarheid zou verbeteren. Verder een mooi bier met iets te weinig karamel en teveel aan esters. Desondanks een smakelijk bier.
Goede feedback waar je wat mee kunt en voldoende aanknopingspunten voor een verbeterde versie.

Ik kon me goed in de beoordeling vinden en had zelf vlak voor inzending nog een tweetal flesjes getest en schreef toen: Bier schuimt goed, schuim is mooi compact, romig en blijft mooi stabiel. De kleur is mooi mahonie roodbruin en het uiterlijk is briljant/kraakhelder. De geur is alcoholisch, esters en fruitig. De smaak linkt naar rood fruit, is tevens alcoholwarmend en licht branderig (van de Carafa I en MROOST?). Lekkere nasmaak en mondplakkerig.

Groeten uit Steenwijk,
Mark Posthuma







#2
Bewezen recepten / Re: OFK 2022 A1 - Weizen
Laatste bericht door Staple - Vandaag om 09:32
Gefeliciteerd!
Wat is de reden voor zo'n groot aandeel rijst hulzen? Die worden toch alleen per paar handjes gebruikt om het filteren te verbeteren?
#3
Bewezen recepten / Re: OFK 2022 B2 - Brown ale
Laatste bericht door Jacques - Gisteren om 21:23
Gefeliciteerd Joop en bedankt voor het plaatsen van het recept.
#4
Brouwproces / Re: Terugslagklepje ipv waters...
Laatste bericht door hansHalberstadt - Gisteren om 21:00
Citaat van: tuk op Gisteren om 11:50speldenprikje in het topje, maar zonder gegarandeerd luchtdicht.


De wand van een ballon laat heel gemakkelijk koolzuur door en andere gassen. 
#5
Brouwproces / Re: Barrel age op eiken
Laatste bericht door Jacques - Gisteren om 20:47
Citaat van: tuk op Gisteren om 11:46Ik weet niet of ze dat bij bier ook doen, maar bij sterke dranken (wiskey en zo) wordt het vat van binnen even wat gebrand. Dit komt de smaak een houdbaarheid ten goede (houtskool = bacteriendodend).

Bij bier worden veel oude wijn- en whiskeyvaten gebruikt...
#6
Brouwproces / Re: Terugslagklepje ipv waters...
Laatste bericht door Jacques - Gisteren om 20:44
Citaat van: tuk op Gisteren om 11:50Bij simpelere toepassing kun je gewoon simpel ballonnen gebruiken. Eventueel met speldenprikje in het topje, maar zonder gegarandeerd luchtdicht.



Niet zo'n goed idee...

* Een ballon betekent druk op de vloeistof, dat remt de vergisting...
* Een ballon heeft een veel te kleine inhoud voor een goede vergisting.
* Een gaatje in een ballon is vragen om oxidatie.
#7
Grondstoffen / Re: Filosoferen: stukje brood
Laatste bericht door De Hopman - Gisteren om 19:32
Citaat van: tuk op Gisteren om 15:39Trouwens wel een geinige gedachtegang tussendoor. De ene gist deed het goed bij jou, en een andere deed niets zei je. Misschien zou juist een cocktail van gisten juist optimaal werken?

Over het algemeen werkt een cocktails van gist niet zo praktisch. Er is altijd wel één gist die de boventoon gaat voeren en het snelst actief wordt, en die overheerst dan in smaak. Echter is dat lastig te controleren, dus in de praktijk ben je dan maar een beetje aan het gokken, en is je brouwsel moeilijk te herhalen. Wat wel kan, en soms gedaan wordt, is de vergisting starten met een trage gist van een bepaalde smaak, en wanneer X% vergist is snel een andere gist toevoegen die andere eigenschappen heeft. Echter blijft ook dit een beetje gokken natuurlijk, weinig controle.

Citaat van: tuk op Gisteren om 15:39Deze doet inderdaad helemaal niets. Gist komt toch niet uit het brood.

Iets meer geduld, dit is wel erg snel. Zelfs als je al een goed gistkolonie toevoegt aan je brouwsel kan het soms rustig uren duren voor er activiteit is, en als er een pietsie gist in het brood zit duurt het waarschijnlijk een flinke tijd voor dat groot genoeg is. Niet dat ik denk dat er iets gaat gebeuren, maar toch. ;)
#8
Bewezen recepten / Re: OFK 2022 B2 - Brown ale
Laatste bericht door Eriks - Gisteren om 18:58
Gefeliciteerd!!
Deze komt op het verlanglijstje van bieren die ik nog wil maken :brouwen:
#9
Brouwproces / Re: Logboek Mede (Tuk's Gold ©...
Laatste bericht door Goldin - Gisteren om 17:54
Als je een cilindrisch maatglas gebruikt verbruik je minder vloeistof en kan je de hydrometer ook makkelijker pakken.
Zo iets als: https://brouwland.com/nl/maatglazen/10418-gegradueerde-glazen-maatcilinder-100-ml-plastic-voet.html
#10
Discussie over recepten / Re: Fruitige IPA
Laatste bericht door Goldin - Gisteren om 17:26
Het waterslot begon in activiteit af te nemen, en volgens mij was het high krausen punt geweest want de aangekoekte resten zaten hoger dan het huidige niveau.

Dus 90 uur na het enten mijn eerste dryhop ervaring op gedaan. smile

Omdat de shop waar ik besteld had niet "The hopsock" had heb maar 5 meter hopkookzak gekocht. Hiervan een stuk af geknipt en in een Star san oplossing laten trekken, vervolgens met deze oplossing ook een glas gedesinfecteerd, een knop aan de 1 kant gelegd en de andere kant over het glas gespannen. Zo kon ik mooi de pallets er in gieten. Vervolgens handen weer gedesinfecteerd en er een knoop ingelegd. De pallets hebben nu ongeveer de ruimte om 3x zo groot te worden.

Vervolgens de emmer geopend, er was nog een compacte foamlaag te zien en het zakje er in gelegd. Deze begon nagenoeg gelijk te zinken. Deksel goed afgesloten en zoals verwacht nam de activiteit van het waterslot weer direct toe. Nu hopen dat ik toch niet ergens een infectie heb geintroduceert of teveel zuurstof is binnen geslopen.

@Hopfenfox Eerder noemde je: "iets conservatiever in de bottelsuiker gaan zitten". In welke mate houd jij hier rekening mee? Ik zat zelf te denken aan 5 gram suiker per liter.

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.