Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Apparatuur / Re: Kleinschalige brouwinstallatie advies
« Laatste bericht door Hopfenfox Gepost op 03-08-2021 08:41 u »
Om exact de door jou genoemde redenen heb ik meteen gekozen voor een 15L Hopfengott. Kleinste Brouwautomaat die er is naast de duurdere Brauheld Pro van 15 L. Ik brouw 10-11 L brouwsels per keer en ook ik drink het alleen op. Voordeel is dat ik in 10 maanden tijd al 17 brouwsels heb kunnen brouwen in uiteenlopende stijlen. Nadeel is dat het net zoveel voorbereiding en poetswerk kost als een 25 L brouwsel in een 30 L ketel. Helaas is de 15 L uit het assortiment, alleen de Brauheld is nog verkrijgbaar. Alle andere ketels in de markt beginnen bij 30 L.
92
Brouwproces / Re: Fruit Lambic
« Laatste bericht door Bram86 Gepost op 03-08-2021 07:21 u »
Ontdooi je fruit wel voordat het in contact komt met het bier. Anders daalt je temperatuur teveel.
93
Apparatuur / Re: Aansluiting Verwarmingskabel Inkbird ICT-308
« Laatste bericht door Jeroen76 Gepost op 03-08-2021 01:17 u »
Of je koopt het meteen compleet en laten we het nou  allemaal een keer niet zo spannend maken wetende dat er nog brouwers met gloeilampen werken ;)

https://www.proheating.nl/product/siliconen-warmte-kabel-40-watt-4-meter-met-stekker/

Gr. Jeroen
94
Brouwproces / Re: Eerste badge gebrouwen, veel te lage begin SG 13 punten te laag
« Laatste bericht door CeesM Gepost op 03-08-2021 00:15 u »
Het is ook moeilijk na te gaan wat er mis ging als er geen recept staat. Welke mouten en welk gewicht?
95
Brouwproces / Re: Perfect schuim op te tap maar colaschuim in flesjes
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op 03-08-2021 00:01 u »
We hebben vaak in verschillende topics gezegd dat bierbrouwen een kwestie van geduld is.
Als een oude rot in het vak denkt dat hij al na 5 dagen hergisten op fles al een drinkbaar bier heeft?????
Laat nog maar drie weken staan en verbaas u.
Brouw ze
Na 5 dagen heb je natuurlijk geen optimaal bier. Maar ook gedurende de eerste 5 dagen trek ik wel een flesje open om te zien hoe de hergisting verloopt. Vanavond weer een flesje opengetrokken en die had al veel betere schuimhoudbaarheid en druk van 2.5 BAR, ongeveer wat het zou moeten zijn. Dus blijkbaar is de schuimhoudbaarheid ook iets wat even duurt tot het optimaal is.   
96
Brouwproces / Re: Perfect schuim op te tap maar colaschuim in flesjes
« Laatste bericht door Jacques Gepost op 02-08-2021 22:49 u »
Hiermee heb ik geen antwoord op mijn vraag of hergisten op 15°C beter schuim geeft dan op 20°C Jacques.

Dat verschil zal gering zijn. Het ligt ook aan de gist. De ene gist maakt meer hogere alcoholen aan dan de andere.
97
Apparatuur / Kleinschalige brouwinstallatie advies
« Laatste bericht door NC92 Gepost op 02-08-2021 22:36 u »
Zijn er hier ook mensen die met enige regelmaat op kleine (<20 L) schaal brouwen, en kunnen jullie advies geven over wat voor verschillen dat maakt voor je brouwopstelling?

Ik ben na een paar keer samen met wat vrienden wat gebrouwen te hebben nu aan het kijken om dat zelf te gaan doen. Omdat ik verwacht het grootste deel zelf te drinken (en het in het begin niet allemaal top zal zijn) zou ik ook graag met regelmaat proefbrouwsels op een kleinere schaal (+/- 10 L) willen doen.

Nou is mijn vraag; wat is daarvoor handig qua brouwapparatuur? Specifiek voor het maischen/filteren/spoelen? Het makkelijkste voor mij (low budget :P) zou zijn om gewoon zo een bestaande plastic filterkuip te kopen: https://www.braumarkt.com/filterkuip-met-rvs-mattmil-filterheks-spiraal of zelf iets te maken van twee emmers met gaatjes oid, maar ik heb via andere topics begrepen dat het verlies daarbij nogal groot kan zijn, dus voor kleine volumes dan niet echt handig denk ik?
Zit nu een beetje heen en weer te schieten tussen de oplossing hierboven, of een koelbox/gamel te kopen ergens en dan zelf een hevelfilter te fabriceren. Omdat het tweede optie uiteindelijk niet goedkoper is en niet een duidelijk gebaand pad, ben ik best wel benieuwd wat jullie in deze situatie zouden doen?
98
Brouwproces / Re: De slag om Engeland
« Laatste bericht door seed7 Gepost op 02-08-2021 22:36 u »
Hierdoor krijg je wel meer oxidatiesmaak in je bier. Veel traditionele Engelse bieren kenmerken zich door een lichte oxidatiesmaak...

Pompje en vlo zitten helemaal onder het oppervlak. Na de (laatste) beluchting kan het deksel dicht. Verder pas beluchten als de gist zichtbaar actief is, dan neemt die wat makkelijker zuurstof op en bouwt wat makkelijker oxidatieproducten om.

Ingo
99
Brouwproces / Re: Perfect schuim op te tap maar colaschuim in flesjes
« Laatste bericht door brouwerwaldonk Gepost op 02-08-2021 22:33 u »
Ik had het over een warme hergisting. Daatbij bedoelde ik temperaturen mee boven de 20 şC.
Hiermee heb ik geen antwoord op mijn vraag of hergisten op 15°C beter schuim geeft dan op 20°C Jacques.
100
Brouwproces / Re: Fruit Lambic
« Laatste bericht door Jacques Gepost op 02-08-2021 22:26 u »
Door het bevriezen ontstaan ijskristallen die prikken de meeste cellen van wilde gisten die van nature op de frambozen zitten stuk.
Daarnaast bevat je bier na de hoofdgisting alcohol en koolzuur. De pH is laag en nagenoeg alle aminozuren zijn verbruikt. Hierdoor kunnen weinig micro-organismen zich ontwikkelen. Melkzuurbacteriën kunnen zich wel ontwikkelen maar dat is bij een lambiek geen probleem... 
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]