Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Aankondigen gebeurtenissen / Re: Bierfestivallen 'mout'.
« Laatste bericht door LaurensV Gepost op Vandaag om 00:34 »
Ik ga eind augustus naar de Tilburg editie. Waar heb je gevonden dat het festival doorgaat? Er is een bericht geplaatst op 10 juli dat alles doorgaat, maar sindsdien zijn er weer nieuwe regels. Ik wacht nog altijd op een update van Mout zelf. Tilburg wordt hierin ook niet genoemd...
2
Apparatuur / Re: Arsegan magneetpomp
« Laatste bericht door LaurensV Gepost op Gisteren om 23:34 »
Thanks Laurens, het punt is dat er loog doorheen rondgepompt gaat worden, en dat het me veiliger lijkt dat er slangen meteen op de slangtuiten zitten (met een slangenklrm, dat wel).
Bij mij lekt dit in ieder geval niet (nog geen loog gebruikt). Snap wel dat je voorzichtig bent met loog. De koppelingen kun je makkelijk in een bak met water mikken. Neem aan dat het kunststof wel tegen loog kan toch..
3
Brouwproces / Re: Perfect schuim op te tap maar colaschuim in flesjes
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:02 »
Het duurt een tijdje voordat je een mooie schuimvorming krijgt na de hergisting.

Dat zie ik inderdaad bij het flesje gebeuren. Maar de vraag ging vooral om de constatering dat de koolzuur bij de tap al vrijwel meteen ok was en het in het flesje veel langer duurde voor ik stabiel blijvend schuim had. 
4
Discussie over recepten / Re: Fruitige DIPA
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:46 »
Het klopt inderdaad dat de aroma's snel weg kunnen zijn. Dit brouwsel zit echter nog geen week op de fles.

Het kan zijn dat diacetyl en ander vergisyingsproducten van de hergisting de fruitige hoparoma's maskeren. Laat het bier nog een week of twee tot drie staan en evalueer dan nog eens...
5
Discussie over recepten / Re: Leuk recept voor barrel aged
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:44 »
Ik ben momenteel bezig met de 2e poging om een flesje Westmalle dubbel op te kweken. Gaat nog niet heel erg goed. Nog geen resultaat. Eerste poging na een week nog geen resultaat. De 2e poging zit nu op 3 dagen, ook nog niks
Flesje is gebotteld in juni. Deze is normaal toch goed op te kweken?

Begin met heel weinig wort of appelsap. Belucht het wort en de appelsap goed. Een druppel fosfaatzuur kan er voor zorgen dat de pH zo rond de 4,5 komt te liggen, dat vindt de gist prettig.
Zet de starter warm weg en doe een prop watten in de hals van de fles. Vouw een stuk aluminiumfolie over de watten. Zwenk regelmatig met de starter. Na een paar dagen zie je dan activiteit. Zodra je dat ziet kun je de starter een factor 5 vergroten.
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Probleem met etikettenlijm
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 22:43 »
even een oud topic hergebruiken.
ik moest wat etiketjes plakken voor een verjaardagsbier. nu heb ik al vaker problemen gehad dat de etiketten eraf vallen of nakoeling gaan condenseren en er dan ook afvallen. vandaag wat haribo cola snoepjes gekocht en die opgelost in kokend water ca 1 deel snoepje op 4 delen water. dat geeft een mooie flexibele lijm die heel goed hecht tussen papier en glas omdat het na drogen ook nog flexibel blijft. met 250g snoepjes kun je voor iets meer dan een euro een liter lijm maken.
7
Discussie over recepten / Re: Fruitige DIPA
« Laatste bericht door Bvk1983 Gepost op Gisteren om 22:27 »
Ik heb dat ook wel meegemaakt, de frisse hoppigheid die snel verdwijnt.

Ik kan me voorstellen dat het door oxidatie komt, IPA's schijnen daar bijzonder gevoelig voor te zijn en ik heb begrepen dat met name hoparoma's erg gevoelig zijn.

jwf

Het klopt inderdaad dat de aroma's snel weg kunnen zijn. Dit brouwsel zit echter nog geen week op de fles.
8
Brouwproces / Re: Perfect schuim op te tap maar colaschuim in flesjes
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:10 »
Het is niet alleen de koolzuur maar vooral de schuimstabiliteit. Dat heeft dus te maken met hoe lang de wand van een schuimbelletje heel kan blijven.

Precies. Het gaat om de collo´dale samenstelling van je bier. Schuimvorming en schuimhoudbaarheid zijn niet alleen afhankelijk van het koolzuurgehalte. Het duurt een tijdje voordat je een mooie schuimvorming krijgt na de hergisting.

Door autolyse en het vrijkomen van eiwitsplitsende enzymen wordt na verloop van tijd de schuimhoudbaarheid van bieren met hergisting op de fles weer minder...
9
Discussie over recepten / Re: Hoogezandster Alt 2021
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:02 »
Zou als eerste test het meten van gewoon kraanwater niet voldoende zijn?
Ik heb in het verleden weleens een hydrometer laten vallen, ik kwam erachter dat die schaalverdeling een papiertje is, welke best wel kan verschuiven.
Met de ervaring uit het verleden ligt er hier een reserve hydrometer in de kast!

Om te controleren of sprake is van een verschuiving van het papiertje met de schaal is inderdaad een meting met alleen water voldoende.

Overigens had ik aan deze mogelijkheid gedacht, maar het is zeker een mogelijke oorzaak van het grote verschil tussen de hydrometer en de iSpindel.
10
Algemeen / Re: lage sg met te weinig gist
« Laatste bericht door Erik stavast Gepost op Gisteren om 21:44 »
Wel een hoge alcoholpercentage dus :nut:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10