Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Grainfather G40
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:02 »
Vandaag weer gebrouwen met de Grainfather G40.

De combinatie Brewfather en Grainfather G40 gaat erg goed. Wel krijg je veel meldingen dubbel. Maar beter dubbel in plaats van geen meldingen.  :)

Je kunt lekker roeren in een Grainfather G40.
Ik had vandaag een brouwzaalrendement van 81,2% en een maischrendement van 88,8% (ik heb een pils gebrouwen met veel pilsmout en een begin SG van 1055.)


Het blijft bijzonder hoppellets zo in de ketel te kunnen gooien. Overigens werd de hop niet zo netjes uit het wort gefilterd omdat het filter een beetje verschoven was.
2
Bewezen recepten / Re: 't Wort Wat Clubkampioenschappen 2021 1e prijs klasse A-C-V
« Laatste bericht door Pieter1954 Gepost op Gisteren om 22:56 »
Herman, Jacques, bedankt voor jullie mogelijke verklaringen. Ik til er niet zwaar aan, maar vond het een beetje vreemd.
Evengoed heel blij mee hoor.
3
Apparatuur / Re: Grainfather G40
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:42 »
Ik heb inmiddels de G40 binnen. En ben aan het testen. Ik heb de Boil Power Controle aangezet, maar merk dat als de 100 graden wordt bereikt de heater niet terug gaat in power. Hij blijft op 100 %.
Is er misschien iemand die hier een oplossing voor weet.

Dat was vandaag bij mij ook het geval. Maar eerlijk gezegd heb ik niet gekeken hoe ik het vermogen naar beneden zou kunnen krijgen terwijl ik aan het koken was. Er moet tijdens het brouwen ook een keertje gegeten te worden...  :)
4
Aankondigen gebeurtenissen / Re: BKG Bierkeuring; extra keuringsmoment via de Amervallei
« Laatste bericht door Wildor Gepost op Gisteren om 22:33 »
De PDF lijkt me juist een kleine versie te geven. Heb een aantal computers geprobeerd en overal opent het bestand hetzelfde.
Hier zie je links de print en rechts de PDF. Hoeveel groter moeten ze ongeveer?


Groot genoeg toch? Als het flesje maar terug te vinden zal het voldoende zijn?
5
Hier hebben we het op het forium vaker over gehad.
Als ik geld ga vragen aan bezoekers dan moet ik dat jaarlijks doen net zoals bij Wikipedia. Een paar jaar heb ik die club gesponsord maar op een bepaald moment houdt dat op. Dat steeds moeten bedelen om geld is niet mijn ding. Een meer "natuurlijke" manier via advertenties is een wijze waarbij het forum en de leveranciers beter van worden.

Jacques,
Zolang de advertenties kostendekkend zijn, en je kan met die inkomsten de gewenste veranderingen doorvoeren, prima natuurlijk.
Het is niet de bedoeling dat je al die moeite (al is het met liefde) neemt, en dan ook nog eens uit eigen gelden de boel moet ‘aanvullen’.

Ik zie het niet als bedelen, er zijn vele fora die werken met een vorm van donateursschap, een groep mensen die het forum een warm hart toedragen en daarvoor bereid zijn een (jaarlijkse) bijdrage te doen. Als dit het forum helpt, mooi toch. De een doet het voor de bijdrage, de ander wilt graag zo’n mooi ‘donateurs pictogram’ op zijn profiel. Zolang je er iets voor teruggeeft is het geen bedelen toch  ::)

Jij bepaalt natuurlijk, ik doe slechts een suggestie
6
Beste WijBrouwers,

Ik denk dat je ze dan groter moet printen; in principe is de PDF op A4 geschaald en dan komt alles er zonder aanpassing gewoon goed uit de printer.

Laat even weten of het je gelukt is!

Groet,

Jorgo

De PDF lijkt me juist een kleine versie te geven. Heb een aantal computers geprobeerd en overal opent het bestand hetzelfde.
Hier zie je links de print en rechts de PDF. Hoeveel groter moeten ze ongeveer?

7
Stel je voor / Re: Nieuw hier: Thom
« Laatste bericht door hb-lot Gepost op Gisteren om 22:11 »
Dank voor het delen.

Maar als ik het goed begrijp zijn deze alleen kant en klaar te krijgen? Het zelf bouwen leek mij juist een groot deel van de pret.

Misschien kunnen jullie overwegen de schema's en stl's (tegen een kleine vergoeding) vrij te geven? Of zelfs kits te verkopen?
8
Toppie hij doet het weer
9
Apparatuur / Re: STC 1000 kapot?
« Laatste bericht door lier Gepost op Gisteren om 21:43 »
Ik heb al ooit een besturingskastje gemaakt met Arduino voor het brouwen. Die STC 1000 vervanger komt er nog wel een keer. Nadeel van een aan uit regeling wat ik wel zie is dat bij een uitgegist bier een hysterese van een halve graad er toch net voor kan zorgen dat het waterslot de andere kant op gaat. Maar dat kun je ook wel weer makkelijk oplossen door een heel klein beetje overdruk.

Daarom beter een Arduino met een pid regeling waarvan ik het vermogen van de verwarming met een mosfet en transistor wil regelen. De koeling daar doe je weinig aan.
10
Bewezen recepten / Re: 't Wort Wat Clubkampioenschappen 2021 1e prijs klasse A-C-V
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:39 »
Op het OBBK 2021 had ik met een Kölsch een 2e plaats gewonnen in klasse A. Zie hiervoor: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,44049.msg660986.html#msg660986
Hetzelfde bier had ik daarom later met een hoge verwachting ingestuurd voor de clubkampioenschappen 2021 van amateurbierbrouwvereniging 't Wort Wat.
En ja hoor, het was hier ook bingo, en wel een mooie 1e plaats met 94 en 81 punten (2 keurmeesters). Afgelopen zaterdag kreeg ik huisbezoek van de commissie met een oorkonde en een beker. Ik ben hier heel blij mee en er erg trots op.
Het recept staat in de bovenstaande verwijzing van het OBBK.
Ik ben wel enigszins verbaasd over het (in mijn ogen) grote verschil in de beoordeling van beide keurmeesters. Nu is 81 punten ook niet slecht maar ik had gedacht dat keurmeesters zo getraind zijn dat de onderlinge verschillen kleiner zouden zijn.
Wellicht zijn er hier keurmeesters die dit kunnen toelichten.

Waarschijnlijk is er gekeurd in 2 rondes. Bij de eerste ronde is waarschijnlijk 81 punten gescoord. Hierdoor is het naar de tweede ronde gegaan.
De bieren in de 2e ronde scoren per definitie hoger dan bij de 1e ronde. De bieren worden op volgorde van waardering voorzien van hogere punten. Op deze wijze wordt voorkomen dat een bier dat op de vierde plek geëindigd is een hoger puntentotaal heeft dan de prijswinnaars.
Anders gezegd: je moet je niet blindstaren op het aantal punten. Je hebt een eerste prijs gewonnen dus jouw bier is als beste beoordeeld!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10