Forum Hobbybrouwen.nl
Recepten => Recepten per biertype zonder discussie (Rebie) => Groep D => Topic gestart door: Jacques op 03-10-2004 19:37 u
-
Kenmerken biertype Stout (Export)
Zwaarte
SG 1068- 1093 Plato 17 - 22
Bitterheid
30 - 80 EBU
Kleur
190 - 250 EBC
Smaakomschrijving
Geur: overheersend gebrande mout, fruit, hop, zwarte bessen, melasse
Smaak: moutbitter, geroosterd, hopbitter, drop
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholwarmend
Nasmaak: karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig
Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen#export_stout) behorende bij dit forum.
-
Naam brouwer: MaartenM (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=profile;u=3534)
Bron van het recept:
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1446.new.html#new
Naam brouwsel: Hjalmar Stout
Biertype: Stout (Export)
Begin SG: 1065
Eind SG:
Berekende kleur: 67 EBC
Berekende bitterheid: 51 EBU
Mout & suiker
2110 gram 79,2 % Palemout 7 EBC
180 gram 6,9 % CaraMünichmout (Cara120) 120 EBC
80 gram 3,0 % Chocolademout 800 EBC
130 gram 5,0 % Zwarte mout 1400 EBC
160 gram 5,9 % Witte kandijsuiker 0 EBC
Water
8,25 L maiswater
7,25 L spoelwater
maischschema
90 min 68 gr C
5 min 78 gr C
Hop
25,26 gram Northern Brewer 7,5 % alfa bloemen kooktijd 90 min
15,79 gram E.K. Goldings 4,5 % alfa bloemen kooktijd 5 min
Kruiden of andere toevoegingen
Geen
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Gist
Naam gist: Danstar Windsor gedroogde gist
Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 5 dagen bij 24 gr C
lagering dagen bij gr C
Bijzonderheden: Recept naar een prijswinnend Noors recept
-
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept: Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3893.0.html
Naam brouwsel: Stout (Export)
Biertype: Stout (Export)
Begin SG: 1080
Eind SG: 1021
Kleur (berekend): 114 EBC
Berekende bitterheid: 43 EBU
Vermeld de hoeveelheden per 23,5 liter wort/bier
Mout & suiker
7000 gram 69,3% Pale mout 7 EBC
2000 gram 19,7% Gerstvlokken 3 EBC
500 gram 5% Gebrande Gerst 1000 EBC
100 gram 1% Chocolademout 1400 EBC
500 gram 5 % Witte Basterdsuiker 0 EBC
Water
24 L maischwater
18 L spoelwater
Maischschema
In 55 gr C
90 min 65 gr C
1 min 78 gr C
(In de praktijk heeft de rust op een hogere temp plaatsgevonden)
Hop
35 gram Target 9,7 % alfa bloemen kooktijd 60 min
25 gram Fuggle 5,9 % alfa bloemen kooktijd 20 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min
Gist
Naam gist: Wyeast Irish Ale
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 7 dagen bij 19 gr C
lagering 14 dagen bij 19 gr C
-
Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: grotendeels volgens biertypengids van Derek Walsh.
Naam brouwsel: Voskuiler Export Stout, nr. 55
Biertype: Expourt stout
Begin SG: 1073
Eind SG: 1017
Kleur (berekend): 79 EBC (Morey), 196 EBC (BrouwVisie), kies maar uit.
Berekende bitterheid: 47 EBU (Tinseth)
Per 18 liter wort/bier
Mout & suiker
3750 gram, 64 %, Pale ale, 7 EBC
1250 gram, 21 %, gerstevlokken, 4 EBC
400 gram, 7 %, geroosterde gerst, 1000 EBC
250 gram rietsuiker, 4 %, (tijdens koken)
250 gram kristalsuiker, 4 %, (tijdens koken)
Water
20 L maischwater
10.5 L spoelwater (80 ºC)
2 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
2 ml 80 % melkzuur aan het maischwater en 1 ml aan het spoelwater
Maischschema
25 min 62 ºC
20 min 66 ºC
15 min 72 ºC
5 min 77 ºC
Hop
8 gram Magnum 15.1 % alfa, bloemen kooktijd 75 min
21 gram Target 10.2 % alfa, bloemen kooktijd 75 min
25 gram Hall. Perle 6.9 % alfa, bloemen kooktijd 5 min
8 gram Hall. Mittelfruh 4.0 % alfa, bloemen kooktijd 5 min
Geen andere toevoegingen
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min
Gist
Naam gist: Wyeast Irish ale, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.
hoofdgisting: 6 dagen bij 19 ºC
lagering: 15 dagen bij 19 ºC, dalend naar 15 graden
Bijzonderheden:
Het bier is gebrouwen op 27 juli 2009. Vergisting voor het eerst in koelkast met UT 100 geregeld. Na 6 dagen overgeheveld, SG 1022. Na 3 weken gebotteld bij SG 1017 met 5.5 g suiker per liter.
Eigen waarneming: Lijkt op een Guinness export, qua kleur voor zover je dat nog kan beoordelen, en ook iets in de smaak, maar mist (helaas) wel die typische Guinness geur. Toch goed geslaagd, lekker bitter geroosterd biertje. Hopgift is een beetje een mengelmoes van wat ik had liggen in de vriezer.
Op het OBBK 2009 kreeg het bier 88 punten met de volgende opmerkingen:
Iets teveel koolzuur voor een Export Stout, maar verder een uitstekend bier. Proficiat
Vriendelijke groet en brouw ze,
Ton van Gelder
Voor de discussie over dit recept zie hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13519.0.html).