Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Te weinig gist

Gestart door remolen, 11-03-2022 08:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

remolen

Natuurlijk heel dom van mij. Ik wist het ook wel maar heb er nooit aan gedacht.
Ik wilde graag mijn eerste keer pils brouwen. met saflager-s-23.

Brouwen ging prima. Zoals altijd in mijn ton van rond de 28 liter wort 2 zakjes gist over het wort gespreid.
En klimaatkast op 12 graden gezet.

Toen ging ik nadenken een beetje laat. Deze temperatuur.. dan moet er toch in verhouding meer gist toe worden gevoegd. maar ik heb nu niks liggen.

Wat nu .
Gewoon afwachten? Inmiddels is er wel activiteit.
Of een zakje bestellen en alsnog toevoegen 3 dagen na begin gisting ?
of simpelweg de temperatuur langzaam opschroeven (dan krijg ik geen pils)
ik heb in elk geval de temperatuur van 12 al naar 13 verhoogd..
Tips zijn welkom..
Groet Rene

brouwerwaldonk

Koop nog vlug een zakje en strooi het erbij. Een stilvallende gisting wil je niet. Beter voorkomen dan genezen.

goom

Citaat van: remolen op 11-03-2022  08:50 uWat nu .
Groet Rene

Niks doen gewoon geduld hebben

Eriks

Vooral wachten! Komt vanzelf goed, meerdere malen goed te weinig gist toegevoegd en is altijd prima bier geworden

Jacques

Citaat van: remolen op 11-03-2022  08:50 uNatuurlijk heel dom van mij. Ik wist het ook wel maar heb er nooit aan gedacht.
Ik wilde graag mijn eerste keer pils brouwen. met saflager-s-23.

Brouwen ging prima. Zoals altijd in mijn ton van rond de 28 liter wort 2 zakjes gist over het wort gespreid.
En klimaatkast op 12 graden gezet.

Toen ging ik nadenken een beetje laat. Deze temperatuur.. dan moet er toch in verhouding meer gist toe worden gevoegd. maar ik heb nu niks liggen.

Wat nu .
Gewoon afwachten? Inmiddels is er wel activiteit.
Of een zakje bestellen en alsnog toevoegen 3 dagen na begin gisting ?
of simpelweg de temperatuur langzaam opschroeven (dan krijg ik geen pils)
ik heb in elk geval de temperatuur van 12 al naar 13 verhoogd..
Tips zijn welkom..
Groet Rene


Je kunt rustig de temperatuur verder verhogen naar 14 à 16 °C. Een paar graden verschil maakt heel veel uit als het gaat om het starten en het verloop van de vergisting.
Onderzoek van Fermentis heeft uitgewezen dat een hogere temperatuur bij een ondergist (specifiek was W34/70 onderzocht) weinig effect heeft op de smaak van je bier. Bij een bovengist is het smaakeffect vele malen groter.

Vergelijkbare Topics (7)

24134

Reacties: 11
Gelezen: 3802

35529

Reacties: 22
Gelezen: 3554

20018

Reacties: 5
Gelezen: 2698

30918

Reacties: 109
Gelezen: 30941

27-02-2016 20:36 u
door homoeccentricus
14655

Gestart door Erick


Reacties: 16
Gelezen: 6830

26826

Reacties: 5
Gelezen: 2727

5762

Gestart door hoekiepoekie


Reacties: 8
Gelezen: 3155

31-01-2007 18:29 u
door oranjeboombiertje

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.