Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Volledig ontbreken van koolzuur na het bottelen

Gestart door bbqbob, 28-02-2015 16:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoert

Citaat van: basvo op 22-01-2020  15:05 uHeldere uitleg, goeie tip!

Thanks!

Sjoert

Citaat van: Sjoert op 22-01-2020  13:12 uKlopt..

Begin SG : 1078
Eind SG   : 1015

Ik wacht nu bijna 2 weken met slechts klein beetje druk op de fles.
Meestal gaat het sneller maar dit keer moest ik ook langer wachten tot de gisting klaar was (bijna 4 weken ipv max 3 weken).

Pff, uiteindelijk is het koolzuur doorgebroken... net op tijd want wil dit weekend het volgende brouwsel proberen  :pan:

hansHalberstadt

Wat je de volgende keur zou kunnen doen is ca 25 ml van je wort apart opvangen in een glazen potje met deksel bv groentepotje van de supermarkt en dat invriezen. 2 dagen voor het bottelen ontdooi je dat potje en dan kwartiertje zachtjes koken in een pannetje met deksel erop en bodempje water en dan af laten koelen, paar korreltjes gist erbij (apart houden na aanenten van je hoofdbrouwsel) en dan bij het bottelen ca 1 ml starter per liter te bottelen bier toevoegen. Dan heb je genoeg cellen om het bier binnen 2 weken op druk te hebben, ook al is het brouwsel helemaal helder getrokken en alle gist eruit.

Rijnschroter

Ik zit met een soortgelijk probleem vermoed ik. Weet dat ik geduld moet hebben... maar ben een beginnende brouwer en wil ook snappen, zien en waarnemen wat wanneer gebeurt.
Ik had mijn uitgegiste vat 24 uur buiten gezet bij 5C° en daarna gebotteld. Het bier is kraakhelder, maar als ik er, nu na 2,5 week een dopje vanaf haal.... is een droevig zacht sisje alles wat ik krijg. Schenkt uit als appelsap met een troebel waarde bovenop. Geen enkel spoor van koolzuur, laat staan schuim.

Gaat om een IPA met begin SG 1064 end SG 1014.

Snelbier

Citaat van: Rijnschroter op 23-01-2021  10:04 u.... maar ben een beginnende brouwer en wil ook snappen, zien en waarnemen wat wanneer gebeurd.
Ik had mijn uitgegiste vat 24 uur buiten gezet bij 5C° en daarna gebotteld. Het bier is kraakhelder, maar als ik er, nu na 2,5 week een dopje vanaf haal... is een droevig zacht sisje alles wat ik krijg. Schenkt uit als appelsap met een troebel waarde bovenop. Geen enkel spoor van koolzuur, laat staan schuim.
- Hoe lang heeft het bier in gistvat gestaan tot bottelen?  Als dat langer dan 4 weken duurt kan het zijn dat er onvoldoende actieve gist over is..
- Hoe warm staan de flesjes?  Gist werkt sneller/beter bij warmte.. 20-25'C is heel normaal voor hergisting.
Succes, Snelbier.

MO

Wat bij mij een paar keer goed gelukt is, is het toevoegen van een champagne gist papje tijdens afvullen. Binnen een paar weken op druk bij 12% alcohol.

Hay

Citaat van: MO op 23-01-2021  17:01 uWat bij mij een paar keer goed gelukt is, is het toevoegen van een champagne gist papje tijdens afvullen. Binnen een paar weken op druk bij 12% alcohol.

Ik doe het ook altijd zo als Hans schrijft en dat werkt perfect.
Afgelopen zondag hebben we met 3 brouwers een pannepot van over de 12 % gebotteld.
Dit bier heeft bijna 9 maanden bij mij in de kelder in een vat gelagerd.
Een starter gemaakt van een paar gram s04 en dat toegevoegd.
Nu 6 dagen later staat de meter op al 2 bar druk.

Eric v B

Citaat van: Hay op 23-01-2021  18:27 uIk doe het ook altijd zo als Hans schrijft en dat werkt perfect.
Afgelopen zondag hebben we met 3 brouwers een pannepot van over de 12 % gebotteld.
Dit bier heeft bijna 9 maanden bij mij in de kelder in een vat gelagerd.
Een starter gemaakt van een paar gram s04 en dat toegevoegd.
Nu 6 dagen later staat de meter op al 2 bar druk.
Correctie: Gist was CBC-1  ;)

Hay

Citaat van: Eric v B op 23-01-2021  18:29 uCorrectie: Gist was CBC-1  ;)

Doe ik het ook voor. :)

Jacques

Citaat van: Rijnschroter op 23-01-2021  10:04 uIk zit met een soortgelijk probleem vermoed ik. Weet dat ik geduld moet hebben... maar ben een beginnende brouwer en wil ook snappen, zien en waarnemen wat wanneer gebeurt.
Ik had mijn uitgegiste vat 24 uur buiten gezet bij 5C° en daarna gebotteld. Het bier is kraakhelder, maar als ik er, nu na 2,5 week een dopje vanaf haal.... is een droevig zacht sisje alles wat ik krijg. Schenkt uit als appelsap met een troebel waarde bovenop. Geen enkel spoor van koolzuur, laat staan schuim.

Gaat om een IPA met begin SG 1064 end SG 1014.

Slecht op gang komen van de hergisting op fles heeft twee oorzaken:
1. je had te weinig actieve gist in je bier;
2. de gist die je gebruikt hebt kan geen hoog alcoholgehalte aan.

Te weinig gist
Dit komt door het te lang laten staan van je bier nadat de vergisting is afgelopen. Als je binnen een week bottelt nadat de vergisting beëindigd is (geen daling meer van het SG) zweeft er nog voldoende gist in je bier voor een vlotte hergisting zonder gebruik van bottelgist.
Lang lageren van bier is iets wat je sowieso beter niet kunt doen. Je bier wordt er niet beter op, zeker niet als het bier op alle gist van de hoofdgisting staat.
Wanneer je bier kraakhelder is als bottelt doe je er verstandig aan bottelgist te gebruiken.

Hoog alcoholgehalte
Veel biergisten zijn niet bestand tegen een hoog alcoholgehalte. Veel gisten halen af zodra je boven de 10% komt. Bij zware bieren biedt speciale bottelgist uitkomst. Deze zijn geselecteerd op een hoge alcoholtolerantie.


Verder helpt het om je bier goed warm te zetten zoals in de topic ook al is geschreven.

Je hebt het over een klein sisje. Daaruit leid ik af dat er koolzuur gevormd is. Zet je bier weg bij 25 ºC, schud met de flessen en heb 2 tot 3 weken geduld...

Rijnschroter

De gebruikte gist is S04 20 g. Op +/_ 20 ltr 13 dagen in het gistvat De alcohol valt mee rond de 7%.
Het lageren/coldcrash is 24 uur geweest, dus valt volgens mij ook wel mee. Wel was er een soort vacuüm ontstaan bij het waterslot, vermoedelijk door temperatuurverschil. Gisten bij 21C° en vervolgens coldcrash. Daarna gelijk gebotteld.

brouwerwaldonk

Mij lijkt het dat hij de bottelsuiker gewoon vergeten is, en het niet heeft beseft.

Rijnschroter

Er is 5 g bottelsuiker bij in gegaan. Opgelost in water. Af laten koelen en door het te bottelen bier geroerd.

brouwerwaldonk

5 g suiker, op hoeveel liter bier was dat? 
Zelfs voor één liter bier is te weinig.

Rijnschroter

5 g suiker/ liter. Dus 100 g. In totaal op 20 liter. Was zelfs iets minder dan 20 liter.
En recept gaf 4 g/liter aan.

SVB

Op welke temperatuur heb je de flesjes nu staan?
Wat ook wel is wil helpen is alle flesjes even schudden (en afhankelijk van je huidige temperatuur de nog verhogen)

Rijnschroter

Op een constante temp. Van 23 ºC.
Ben nu 2 dagen, 4 keer per dag de flessen rustig aan het schudden... (lees 2 tellen ondersteboven en weer rechtop).
En krijg toch het vermoeden dat zich iets ontwikkeld qua koolzuur. Van die mooie snelle bubbels langs de zijkant van de fles.
Denk dat ik ipv 3 weken, voor 5 weken op de fles ga... om veilig te zitten...
Daarna moet er minimaal 4 weken gerijpt worden... iemand daar tips voor qua temp. Etc?

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 24-01-2021  14:40 u5 g suiker, op hoeveel liter bier was dat? 
Zelfs voor één liter bier is te weinig.

De hoeveelheid bottelsuiker is een kwestie van smaak en bierstijl.
Belgische bierstijlen hebben meer koolzuur dan bijvoorbeeld een IPA of een stout.

5 g is wel aan de zuinige kant maar geeft wel degelijk koolzuur in je bier.

Jacques

Citaat van: Rijnschroter op 24-01-2021  21:23 uDaarna moet er minimaal 4 weken gerijpt worden... iemand daar tips voor qua temp. Etc?

Waarom? Ik zit nu met veel smaak een bier te drinken dat een week op de fles zit.
Dit bier staat nog in een zogenaamde "warme kamer". Daarin is het 23 ºC voor een snelle hergisting op de fles. Bij veel andere bieren hanteer ik 25 ºC voor de hergisting.

Door regelmatig een flesje te proeven kun je de ontwikkeling van je bier volgen. Veel bieren zijn snel op dronk. Andere bieren hebben meer tijd nodig. Dat zijn vaak bieren met veel donkere mouten. Je leert dit proevende wijs.

Rijnschroter

Geen idee waarom....:) staat in het recept. Net als de gist en de 4 g suiker/ltr. Het was een IPA pakket met bijgeleverd receptuur.

De smaak is overigens wel echt heerlijk, ondanks het ontbreken van juiste hoeveelheid koolzuur.
Maar ik zet het bier nog lekker 2 of 3 weken warm weg en hoop op er het beste van.

Jacques

Citaat van: Rijnschroter op 25-01-2021  20:06 uGeen idee waarom....:) staat in het recept. Net als de gist en de 4 g suiker/ltr. Het was een IPA pakket met bijgeleverd receptuur.

De smaak is overigens wel echt heerlijk, ondanks het ontbreken van juiste hoeveelheid koolzuur.
Maar ik zet het bier nog lekker 2 of 3 weken warm weg en hoop op er het beste van.

Als je wat langer brouwt leer je dat recepten niet heilig zijn...
En ook dat er altijd wel iets is wat beter kan.  :brouwen:

Rijnschroter

Dit weekend maar eens "vergelijkend onderzoek"gedaan. En de "Mooie Nel" en "Blurred Lines" van "Jopen" gekocht. En de IPA van "brouwerij 't IJ". Deze biertjes hebben ook niet extreem veel koolzuur viel mij op.
Maar weer 1 van mezelf open gemaakt en dat komt aardig in de buurt.
Bij het uitschenken een bescheiden kraag van 1 cm. Fijne lichte tinteling in de mond. Denk dat ik hem weg ga zetten en als biertje voor bij de BBQ in de zomer bewaar.

Arthur B

Citaat van: Jacques op 23-01-2021  23:32 uAls je binnen een week bottelt nadat de vergisting beëindigd is (geen daling meer van het SG) zweeft er nog voldoende gist in je bier voor een vlotte hergisting zonder gebruik van bottelgist.

Ga je wel uit van een cold crash in dit geval (ik kan koelen tot 5C)?

Jacques

Citaat van: Arthur B op 12-05-2022  09:48 uGa je wel uit van een cold crash in dit geval (ik kan koelen tot 5C)?

Bij een cold crash wordt ook de gist gekoeld en blijft deze langer in conditie.

Vergelijkbare Topics (7)

32802

Gestart door Hai


Reacties: 4
Gelezen: 1689

21170

Reacties: 11
Gelezen: 3972

35973

Reacties: 3
Gelezen: 1251


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.