Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Help! Hoofdvergisting lijkt niet op gang te komen

Gestart door nevermind, 17-02-2014 21:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

nevermind

Gisteren ons allereerste biertje ooit gebrouwen. Het schroten, maischen, filteren, koken en koelen gingen allemaal volgens plan.
Daarna de stamwort in het gistvat gedaan, flink belucht en er korrelgist op gegooid. Daarna goed dichtgedraaid en weggezet.
Nu, iets meer dan 24 uur later, gebeurt er nog niets. Geen activiteit in het waterslot en geen schuimkraag op het wort. Hoeveel geduld moeten we hebben? Of had het allang op gang moeten komen? Wat kunnen we doen om het alsnog aan de praat te krijgen?  :-\

We hebben een eenvoudige saison gebrouwen en Danstar Belle Saison als korrelgist gebruikt. Houdbaarheidsdatum in mei 2014, kan het volgens ons niet aan liggen.
In totaal hebben we ongeveer 10 liter wort en we hebben 7 gram korrelgist gebruikt.
Het vat heeft vannacht in een tamelijk koele ruimte gestaan, ongeveer 14 a 15 graden. In de loop van de dag al naar de woonkamer verplaatst, temperatuur rond de 19 graden.
We willen natuurlijk graag dat ons eerste biertje slaagt. Kunnen jullie ons tips geven?

Adam

Het laatste ingrediënt niet vergeten toch?



Geduld ;-)

nevermind

Citaat van: Adam op 17-02-2014  21:26 uHet laatste ingrediënt niet vergeten toch?



Geduld ;-)

 ;) Tsja, dat is het moeilijkste ingrediënt... Maar is meer dan 24 uur toch niet een beetje lang dan?  ???

heijligers

Wat was de temperatuur van het wort in het gistvat bij enten en in die koele ruimte?
Welk recept heb je gehanteerd?

Oscar

7 gram op 10 liter bij 14/15°C Belle saison! Dat gaat niet goed. Belle saison heeft meer temperatuur nodig, mag warm. Dus opvoeren naar 22°C!

nevermind

Citaat van: Oscar op 18-02-2014  00:27 u7 gram op 10 liter bij 14/15°C Belle saison! Dat gaat niet goed. Belle saison heeft meer temperatuur nodig, mag warm. Dus opvoeren naar 22°C!
Gisteravond warm gezet. Temp is nu 21 graden C. Er begint zich een kleine schuimkraag te ontwikkelen. Nu ongeveer 1 cm. Wat denken jullie? Is het nog niet te laat?

ps: temp wort was 20 graden bij overgieten in vergistingsvat.

Oxhead

Komt wel goed hoor, volgende keer 1 gram per liter gebruiken zoals voorgeschreven door de fabrikant en boven de 20 graden houden.
 :brouwen:

nevermind

Citaat van: Oxhead op 18-02-2014  07:56 uKomt wel goed hoor, volgende keer 1 gram per liter gebruiken zoals voorgeschreven door de fabrikant en boven de 20 graden houden.
 :brouwen:

Bedankt voor de geruststellende woorden. We wachten af en proberen geduld te hebben.  ;)

De hoeveelheid gist hebben we laten berekenen door Mr Malty, zoals getipt door velen op het forum. Maar met dit type gist geeft Mr Malty toch niet de juiste hoeveelheid aan?

George81

Mr Malty is nogal lastig als je helemaal nog geen ervaring met gist heb vind ik.
Normaal gesproken zou je voor 10 liter van +-1.060 aan 7 gram wel genoeg moeten hebben maar een heel zakje kan ook geen kwaad hoor. Liever iets teveel meer gist dan te weinig gist.

RobinB

Mrmalty is specifieker dan de adviezen van de fabrikant, omdat mrmalty de begin SG meeneemt.

nevermind

Allen bedankt voor het meedenken en voor de geruststellende woorden. Het gisten is gestart hoor! Een lekkere dikke schuimlaag staat bovenop het wort. Op een warmere plek neerzetten deed wonderen!

Vergelijkbare Topics (7)

28892

Reacties: 8
Gelezen: 4327

3706

Reacties: 12
Gelezen: 7644

32783

Reacties: 8
Gelezen: 2087

17375

Gestart door John


Reacties: 28
Gelezen: 10206


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.