Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bier uitvergist of niet?

Gestart door RGeraads, 02-02-2012 19:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RGeraads

Hallo,

Na 3 weken lagering (SG is gezakt van 1,022 naar 1,021) met toegevoegde chili pepers hebben we vandaag ons chili bier gebotteld. De SVG is 61,3%, de gebruikte gist is de Safbrew T-58 (3 kwart zakje op 10 liter bier, geen starter). Volgens BrouwVisie zou de vergistingsgraad liggen tussen de 70 en 75%. Zou het kunnen dat dit bier al is uitvergist en gewoon veel restsuikers bevat? Wij hebben een éénstapsmaischschema gebruikt: 60 minuten op 67 graden en daarna 1 minuut op 78 graden. De lagering van dit bier heeft plaatsgevonden bij een kamertemperatuur van ± 18 à 19 graden. Zouden de toegevoegde pepers tijdens de lagering nog een negatieve invloed kunnen hebben op de gist?

Wij hopen niet dat we nu gushers krijgen of erger nog, exploderende flesjes. Maar in 3 weken een verlies van 1 SG punt is vrijwel nihil te noemen, dus gingen we er vanuit dat het bier zo goed als uitgegist is. Kan dit of wat zouden eventuele oorzaken kunnen zijn dat het SG niet verder is gedaald?

Alvast bedankt!

Groeten,
Raymond Geraads

RobinB

Op welke temperatuur heeft de (hoofd)vergisting plaatsgevonden?

RGeraads

Hoofdvergisting was iets aan de koele kant, rond de 17 graden, deze was kort, maar heftig. (1,057 naar 1,022 in amper 3 dagen tijd). Je zou verwachten als daarna de temperatuur iets stijgt de gistcellen weer wat actiever worden. Wel kwam me een heftige zwavellucht tegemoet bij het overhevelen naar de mandfles, waarschijnlijk veroorzaakt door dode gistcellen. Kan toch niet zo zijn dat ze allemaal door zijn gegaan?

RobinB

Nee, die zwavellucht is een bijproduct van de vergisting.
Tja, de T58 blinkt niet uit in uitvergisten en de waardes in BrouwVisie zijn database-waardes.

Als hij niet verder gaat, zal hij wel klaar zijn toch?
:weetniet:

CO2

De maischtemperatuur van 67 ºC  is vrij hoog, dus je kunt in verhouding meer complexe suikers verwachten, die niet worden vergist. Dat kan het hoge eind SG verklaren. Mijn blond bier eindigde ook op 1021, dus erg vreemd is die waarde ook weer niet.
Als je het restant van dat gist zakje nog hebt (1/4 zakje) kun je evt. een klein monster nemen (250ml of zo) en dat met gist lekker warm een paar dagen wegzetten. Kijken of er nog rek in zit.

Succes, Sjaak.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.