Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel met te hoog SG overhevelen of wachten

Gestart door kleine Minstreel, 11-05-2010 12:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kleine Minstreel

Mijn Tripel  Crispijnius-Tripsel brouwsel van vorige week had een wat hoog Sg =1095 en heeft nu 8 dagen vergist met 2 zakjes Safale K97 vandaag geen activiteit meer op het waterslot dus sg gemeten deze was Sg=1020.

Heb ik nu problemen met mijn gist omdat de alcohol te hoog is geworden 9,9 vol % volgens berekening.
Kan ik beter afhevelen en in een schoon vat na vergisten
Of gewoon nog een paar dagen op de gist laten staan en dan toch bottelen maar met wat minder bottel suiker b.v. 6 gr/L
Ben benieuwd naar de huidige inzichten.

Erick

Overhevelen naar een schoon vat en nog een kleine week laten staan. Er zal dan waarschijnlijk nog wel wat activiteit plaatsvinden. Daarna bottelen. Met zo'n hoog SG is 1.020 niet een te hoog eind FG maar omdat een tripel toch kurkdroog moet zijn (naar mijn smaak) is elk puntje lager meegenomen. Geef het nog een paar dagen de tijd.  :biersmile:

RobinB

Wat is het recept?
Het eind SG is afhankelijk van de stort, maischema en (vooral) de gistsoort.
Het kan zijn dat je al op het te verwachten eind SG zit, dan nog is hevelen geen gek idee om te laten klaren en checken of er echt geen activiteit meer volgt?

Zijn de K97 herverpakt door vdKooy of "gewoon" in een plastic zakje?
Hij bestaat (bij mijn weten) nl alleen in grootverpakking (500 g)
Alcohol tolerantie van de K97 is "medium" dus reken op ca 10%. Mocht hergisting problemen opleveren, dan kan je bottelen met T58 of Champagnegist (Brewferm Champ)

kleine Minstreel

Citaat van: RobinB op 11-05-2010  12:57 uWat is het recept?
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptD'n Bourgondier
KenmerkZware Tripel
Brouwdatum2-5-2010
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1088 (9,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement65,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,1 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater13,1 liter
Spoelwater14,0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur29 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid34 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC62,5 %3748 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC12,5 %750 gr16 EBC
Cara 50 drieHorne12,5 %750 gr50 EBC
Rietsuiker12,5 %750 gr6 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Spalter (D)5,5 %38 gr75 minuten33 EBU

Opmerkingen-


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)4 gr10 Min.

Opmerkingen-



Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale k97
Gist toegevoegd als
OpmerkingenPlons methode toegepast door samen laten lopen van het wort en de gist korrels zognaamd plonzen.



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C15 minuten2,5 l/kg
263°C40 minuten2,5 l/kg
373°C20 minuten2,5 l/kg
478°C1 minuten2,5 l/kg
5100°C75 minuten2,5 l/kg

Opmerkingen-


De drie horne deze gist heb ik 6 maal gebruikt maar altijd met een lager start Sgl/quote]
zou een beetje vesre ! korrelgist K97 ook helpen want die heb ik in huis

RobinB

Op basis van je gegevens zou je er inderdaad al zo'n beetje moeten zijn.
Desalniettegenstaande is controle hiervan en klaren gedurende ca 2 weken geen gek idee. :)

jelle

Je hebt nu een vergistingsgraad van 78% dat is al mooi.
Al verwacht ik met 40 min op 63 graden dat er nog wel een paar puntjes af kunnen.

Groet Jelle

kleine Minstreel

Citaat van: jelle op 11-05-2010  15:55 uAl verwacht ik met 40 min op 63 graden dat er nog wel een paar puntjes af kunnen.


Die zijn er ook nog af want vanmorgen alles afgeheveld in een schoonvat van 20 Liter en de brix was 11.8 wat een Sg=1015 moet geven dus mijn geduld is beloond met 5 punten. Wel is het bier erg troebel dit heb ik tot nu toe nog niet gehad misschien door de restsukers.
Het bier is vol van smaak zelfs iets of wat stroperig en duidelijk alcohol wie weet hoe dit over 3 maanden zal zijn.
Volgende week bottelen met 7 Gram bottelsuiker per ltr.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.