Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Schimmel op poging oud bruin
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:05 »
Jammer dat de foto niet erg scherp is. Dat maakt het lastig om te zien hoe het precies uitziet.

Bij een lambiek is een schimmelachtige laag niet ongebruikelijk.

Zie het topic Toon uw pellicle! 
2
Grondstoffen / Re: Video: Bier brouwen met alleen supermarkt producten
« Laatste bericht door Theo Mol Gepost op Gisteren om 22:57 »
De video is een onderdeel van een serie van volgens mij 3 afleveringen. Erg leuk om eens op een avondje te "binge watchen"

Het zijn er zelfs vier. Ik heb ze lekker gebinged vanavond en ik word er vrolijk van.


En nu mijn eigen challenge, mijn old speckled hen-kloon proeven.
3
Grondstoffen / Re: Video: Bier brouwen met alleen supermarkt producten
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:49 »
Grappig. Ze hebben smaken in bier vertaald naar voedingstoffen die je in een supermarkt kunt kopen.

Het filmpje deed mij een beetje denken aan
https://www.betterdaysformoria.com/the-fruitiest-hops-in-the-world/
4
Brouwproces / Re: Onderdruk in opkweekflesje
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:11 »
Enthousiast geworden door mijn eerste geslaagde opkweek van Westmalle gist, heb ik gisteren nog een flesje Westmalle dubbel open getrokken.
Voorzichtig uitgeschonken bij een gasvlam, klein laagje laten staan en daar 15 ŗ 20 cl wort (10% oplossing MEP in water, ca. 10 minuten gekookt en daarna afgekoeld) toegevoegd.
Schudden... waterslot erop...
Maar tot mijn grote verbazing veranderde de overdruk in het flesje (als gevolg van de bevestiging siliconenstop met waterslot) in een onderdruk.
Vanmorgen - opnieuw bij een gasvlam - het waterslot even verwijderd om het water weer op gelijk niveau te brengen.
Maar binnen een half uur toonde het waterslot weer een behoorlijke onderduk in het het flesje (zie foto).Het kan niet aan termperatuurverschillen liggen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Ik heb even zitten denken dat het zou kunnen komen door zuurstrofverbruik van de weer actief geworden gistcellen, maar dan zou  er wellicht ook koolzuur moeten worden aangemaakt.
Heeft iemand een idee wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn?

Voor mij een bekend verschijnsel. Heel wat keren heb ik dit waargenomen. Een goed beluchte starter laat dit verschijnsel sterker zien dan starter die niet of veel minder belucht is.
Naar mijn idee komt het door het verbruik van zuurstof door de gist aan het begin van de vergisting.
Het beste is een starter niet af te sluiten met een waterslot en in plaats daarvan een groot stuk aluminiumfolie over de hals van de fles te vouwen. Je krijgt hier door meer gistgroei. Wat professioneel ook veel gedaan wordt is een prop steriele watten in de hals van de fles duwen en daarover een stuk aluminiumfolie.
Als je ziet dat er een schuimlaag zich ontwikkeld heeft kun je een waterslot plaatsen om de snelheid van de vergisting in de gaten te houden.

Het gebruik van een ballonnetje kan nuttig zijn om te onderzoeken of het mogelijk is om gist op te kweken uit het depot van een commercieel bier, maar voor bieren waarvan bekend is dat er opkweekbare gist in zit kun je het ballonnetje weg laten.

Zou kunnen...
Het lijkt overigens allemaal goed te komen. Einde ochtend stond het waterniveau in beide bollen gelijk. En zojuist zag ik dat er nu overdruk is in het flesje (zie foto).Het lijkt erop dat er nu koolzuur wordt aangemaakt. Ik verwacht ook dat hij in de loop van de middag/avond blubjes laat zien.
De onderdruk zal dan inderdaad het gevolg zijn geweest van een snelle zuurstofopname door de gistcellen. Ik moet zeggen dat het een tamelijk 'jong' flesje Westmalle dubbel was (gebrouwen in februari dit jaar), dat bovendien ruim een week op 4 graden in de koelkast had gestaan. Dus nagenoeg alle gist zal naar de bodem zijn gezakt.
Er was dan in ieder geval voldoende actieve gist om al direct na het schudden zuurstof te consumeren (en daarmee de luchtdruk te verlagen).

Wat is nu het beste moment om over te gieten naar een erlenmeijer op een magneetroerder (met extra wort)?
Wachten tot er een krausen ring zichtbaar wordt in het flesje? Dan is de hoofdvergisting achter de rug en weet je dat er voldoende actieve gist is/was om het hele zaakje te vergisten.
Uiteraard niet te lang wachten daarna.
Of zijn er andere ervaringen met goede resultaten?

Zodra je ziet dat het waterslot minder actief wordt kun je de starter vergroten. De gistcellen zitten dan vol met reservestoffen waardoor het voor de gist makkelijker is om nieuwe gistcellen aan te maken. Dat bevorder je weer door de grotere starter goed te beluchten en af te dekken met groot stuk aluminiumfolie...
5
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Wanneer te bottlen?
« Laatste bericht door Bill_W_Polo Gepost op Gisteren om 22:11 »
Hallo Gevaku,
Ik begrijp helemaal je vraag, ik heb hier zelf ook mee geworsteld. Het antwoord van Jacques geeft hierin de goede richting aan, hij heeft heel veel ervaring. Zelf haal ik het bier van de gist af als de eerste heftige gisting voorbij is, na drie dagen ongeveer. Dan gaat het van het gistvat een gistfles in, en daarin laat ik het staan totdat het SG stabiel is. Ik let daarbij niet op voorspelde SG want het kan maar zo zijn dat je door een kleine wijziging of omstandigheid minder vergistbare suikers hebt geproduceerd dan de bedoeling was. Maar ja, ik brouw voor me eigen, en brouw geen kloon die precies zo smaken moet als het origineel.
Veel succes

Wim
6
Brouwproces / Re: Schimmel op poging oud bruin
« Laatste bericht door ChrisB Gepost op Gisteren om 21:33 »
Beste Brouwers, zie foto in bovenstaande post.

In een poging een oud bruin te brouwen heb ik bij een bruin bier van 8% een bodempje van 1 flesje Orval en 1 flesje geuze (kan de brouwerij me niet meer herinneren) toegevoegd na de hoofdgisting.

Nu na een paar weken is het bier weer aardig aan het schuimen zoals te zien is op de foto, ik ga er voor nu vanuit dat dat door de toegevoegde gisten en bacteriŽn komt.

Maar nu beginnen zich er ook witte puntjes op te vormen, is dit het begin van een pellicle of is het schimmel? Als het schimmel is, is het bier dan nog veilig te consumeren?

De geur is overigens prima, zeer fruitig en wijn achting, licht zuur.

Groetjes, Chris
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Wanneer te bottlen?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 21:31 »
Hartelijk bedankt, had een SG van 1.013 dus prima om te bottelen ze zitten nu in de fles. Hopelijk over een week stiekem al de eerste openen en dan over 2+ weken lekker genieten.  :biersmile:

Het behalen van het eind SG van een recept zegt niets. Het namelijk niet uitgesloten dat het bier dat jij gebrouwen hebt wat verder uitgist. Er zijn veel factoren die de vergistingsgraad van je bier bepalen. Als je een andere batch mout hebt dan de ontwikkelaar van het recept kan het zijn je wat hoger of lager uitkomt. In de praktijk is dat altijd het geval...
Ook de wijze van verwarmen, de dikte van het beslag en de mate van roeren factoren die van belang zijn.

Eigenlijk is meer toeval dan regel dat je precies op het eind SG van een recept uitkomt.
Vandaar dat de volgende werkwijze wordt geadviseerd:
- laat je bier uitgisten (nagenoeg geen werking meer van je waterslot);
- meet  het SG van je bier en noteer deze;
- laat je bier nog 4 dagen tot maximaal 7 dagen staan;
- met het SG van je bier nog een keer;
- als het SG niet gedaald is kun je met een gerust hart bottelen.
- wanneer het SG gedaald is wacht je weer 4 dagen en meet je het SG daarna opnieuw.


Omdat je nu gebotteld hebt kan het inderdaad zijn dat je te veel koolzuur in je flessen krijgt zoals anderen ook geschreven hebben.
Maar zo om de 5 dagen een flesje open en controleer de koolzuurdruk. Vergeet niet om van je bier te genieten (bijna niets smaakt zo lekker als je eerst gebrouwen bier...)
Als de druk heel hoog wordt zul je sneller moeten drinken. Zet het bier goed koud weg zodat het bier in je glas past. En dek de kratten af waarin het bier zit met doeken. Dat beperkt de schade mocht er onverhoopt een flesje exploderen.

8
Brouwproces / Schimmel op poging oud bruin
« Laatste bericht door ChrisB Gepost op Gisteren om 21:18 »


9
Algemeen / Uitslag Dutch Beer Challenge 2021
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 20:43 »
Al voor het 7e jaar is de Dutch Beer Challenge gehouden.
De winnaars zijn deze week bekend gemaakt.


De officiŽle site vind ik niet handig
https://resultaten.dutchbeerchallenge.nl/

Bierista geeft een beter toegankelijk overzicht van de winnaars.
https://www.bierista.nl/actueel/dutch-beer-challenge-uitslag


Hierbij feliciteer ik alle prijswinnende brouwerijen. Wat worden er veel mooie bieren tegenwoordig gebrouwen in Nederland.
10
Grondstoffen / Re: IJwit gist PaasIJ depot2021 versus IJwit depot 2019
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 20:27 »
Ik ga dit weekend bottelen, zal doorgeven wat het eind sg is geworden!

Wel leuk dat mijn opkweek hiervoor gebruikt wordt 😀

Ik zie toch wel een duidelijk verschil. De gist van Richard3 (PaasIJ) gedraagt zich sterk flocculerend en bij zwenken van het flesje komt het als een groot vel los van de bodem.
Mijn IJwit van 2019 heeft veel meer een stofgist karakter en bij zwenken lost de gist langzaam op van de bodem dat zie je ook omdat het flesje veel troebeler blijft. Toch gek want het zou dezelfde gist moeten zijn.
hier de gistingcurve via weging tot nu toe. PaasIJ bevat meer gist.

 
Pagina's: [1] 2 3 ... 10