Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: JeroenCV op 15-05-2007 13:08 u

Titel: Farmhouse Ale
Bericht door: JeroenCV op 15-05-2007 13:08 u
Beste mensen,

Ik heb bij Brouwland de volgende Wyeast gekocht:

Citaat
3726 Farmhouse Ale:

Deze gist produceert complexe esters in evenwicht met grond/kruidige toetsen. Lichtjes zurig en droog een droogpeperige afdronk. De perfecte giststam voor hoevebieren en Saisons. Alcoholtolerantie 12% vol. Uitvlokking: laag medium. Vergistingtemperatuur = 21 35C. Vergistinggraad = 76 81%.

Nou vraag ik mij af wat een voorbeeld van een hoevebier is.
Wat zal ik hier eens mij brouwen?
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: SiriS op 15-05-2007 13:13 u
Saison = Farmhouse Ale
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: BuBS op 15-05-2007 13:14 u
De 3726 is de Dupont gist, dus maak er een bv saison van.
Ik heb wel eens een blondje gebrouwen met de Dupont gist, ging perfect

Gr Kees
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: JeroenCV op 15-05-2007 13:25 u
Saison = Farmhouse Ale

Waarom heb je altijd dingen met meerdere namen?

Goed, ik ga eens wat receptjes bekijken.
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: Caspar op 15-05-2007 13:52 u
Hoi Bubs,

Weet jij het verschil tussen de Farmhouse en de Saison gist? Ik dacht namelijk dat de Wyeast 3724 van Dupont was.

Citaat
3724 Belgian Saison Yeast:

Classic farmhouse ale yeast. Spicy and complex aromatics including bubble gum. Very tart and dry on palate with mild fruit. Finishes crisp and mildly acidic. Benefits from elevated fermentation temperatures. Usually slow to attenuate. Flocculation - low; apparent attenuation: 76-80%. (70-85 F, 21-29 C).

Jeroen,

Ik zou een Dupont Avec les bons Voeux klonen, echt een lekker bier :proost:!

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5519.0.html

Groet Caspar
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: JeroenCV op 15-05-2007 13:56 u
En heb je enig idee wat voor een recept daarbij past?

Het is toch een triple he?
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: Caspar op 15-05-2007 14:06 u
Oei, ik heb ooit en fles op en weet niet exact welke hop er in zit en zo.

Een idee'tje:

75% Pilsmout 3 EBC
10% Munichmout 15 EBC
15% Suiker

Northern Brewer bitterhop / aromahop
Saaz aromahop / dryhop

Kleur 13 EBC
Bitterheid 32 IBU

Begin SG 1080
Eind SG 1012

Zeer droog maischschema

http://www.brasserie-dupont.com/Dupont/Default.aspx?Lang=nl&Page=bonsvoeux

Groet Caspar
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: Gerb op 15-05-2007 14:27 u
Volgens mij wordt er geen munich gebruikt. Ik denk dat er misschien iets van 5% lichte caramout of 2% donkere caramout wordt gebruikt, de rest pilsmout. Verder denk ik dat de hop eerder Styrian Goldings en Saaz is. De bierstijl is overigens Sterke Saison (biertypengids). De einddichtheid komt volgens mij wel onder de 1010.

Was de 3724 niet de gist van Brasserie aVapeur, met de Saison Pipaix? Dat meen ik ergens op een US forum gelezen te hebben.
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: Caspar op 15-05-2007 14:35 u
Ik denk persoonlijk dat ie ook onder de 1010 zit, maar dat is bijna onmogelijk om te halen. Je moet dan een SVG realiseren van 88%. Als je de 1012 redt mag je al in je handjes knijpen ;).
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: Gerb op 15-05-2007 17:57 u
Ik heb even gezocht en gevonden:
- 3726 is de Blaugies (van Saison d'Epeautre)
- 3724 is de Dupont gist
Titel: Re: Farmhouse Ale
Bericht door: JeroenCV op 16-05-2007 07:48 u
Dan heb ik dus de Blaugies.