Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: EtP op 20-10-2006 21:37 u

Titel: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 20-10-2006 21:37 u
Aanstaande zondag gaat het gebeuren, voor de eerste keer brouwen met eigen gemoute mout.  :hoera: :hoera: :hoera:
De mout ruikt en smaakt goed, dus hopen dat er een goed biertje van komt.
Ik heb er veel vertrouwen in maar het blijft spannend. :verbergen:

MvG Edwin (de mouter) en Matthijs (de brouwer). :beersmiley: :proost2:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: matthias op 20-10-2006 22:18 u
Inderdaad spannend,

We gaan 3 brouwsels maken. 1 met 100% pilsmout van Brouwland, 1 met 50% Brouwland en 50% eigen mout, en de derde met 100% eigen mout. Als maischschema gebruiken we 30min. 60gr en 30min. 70 gr. Afwachten of de mout ver genoeg opgelost is voor dit maischschema.

We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?

groeten matthijs (en edwin)
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Herman op 20-10-2006 22:24 u
We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?
Ja hoor, heb je nooit van Kölsch gehoord?
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: matthias op 20-10-2006 22:33 u
Ik verwacht dat de 1338 niet zo'n fris bier oplevert als kolsch is, maar het zou best die richting op kunnen gaan. (We gaan ook geen tarwe toevoegen.) Moet bekennen dat ik eigenschappen van de 1338 nog niet ken.

Dus dat is ook al een experiment op zich.

Matthijs
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 20-10-2006 22:43 u
Dus dat is ook al een experiment op zich.

Matthijs

Experimenteren blijft altijd leuk. Als dit lukt ga ik proberen verschillende soorten mout te maken.
 :idea:
Mvg Edwin
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Oscar op 20-10-2006 22:45 u
Als dit lukt ga ik proberen verschillende soorten mout te maken.

Dus Nederland heeft een mouterij erbij. Goed zo! :elifant: Als je goede mout maakt, waar kunnen we bestellen. :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 20-10-2006 22:57 u
Ja Oscar, :hoera: Eerst kijken wat het wordt (KWW). Als het goed gaat en ik genoeg mout heb, is er altijd een mogelijkheid om wat te verkopen. Maar het moet wel hobby blijven en geen verplichting worden. Eerst afwachten. Kunnen altijd een keer met het resultaat langs komen in Hengelo (HAB).

MvG Edwin :elifant:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Oscar op 21-10-2006 00:28 u
Kunnen altijd een keer met het resultaat langs komen in Hengelo (HAB).

Bij dezen, je bent van harte welkom! Als je dan ook wat over het mouten wil vertellen (woord en beeld). Zou leuk zijn. Laat maar weten via een PB.

Groeten en gezondheid
Oscar
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 21-10-2006 18:15 u
Dag,

Bij het maken van de volgende kilo's mout zou ik wel een paar foto's maken. Moet alleen eerst nog een camera aanschaffen.

Uitleg geven in woord en beeld? :verbergen:

Ik ben geen groot spreker.

Met vriendelijke groeten Edwin
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: matthias op 22-10-2006 12:15 u
Het eerste brouwsel is aan het hopkoken!
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 22-10-2006 17:42 u
Inderdaad spannend,

We gaan 3 brouwsels maken. 1 met 100% pilsmout van Brouwland, 1 met 50% Brouwland en 50% eigen mout, en de derde met 100% eigen mout. Als maischschema gebruiken we 30min. 60gr en 30min. 70 gr. Afwachten of de mout ver genoeg opgelost is voor dit maischschema.

We gaan vergisten met european ale, om de moutige smaak goed naar voren te laten komen. Gaat een bier met 100% pils mout vergist met 1338 uberhaupt een goed bier opleveren?

groeten matthijs (en edwin)

Nu drie brouwsels gemaakt, de laatste is nu aan het koken. van alle brouwsels was de SG 1047 voor het koken.
Het lijkt er op dat de eigen mout zeer goed gelukt is :elifant: :hoera:

MvG Edwin en Matthijs :proost2:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Edgar op 22-10-2006 22:42 u
Schitterend dat het gelukt lijkt, petje af, gefeliciteerd. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 25-10-2006 23:12 u
petje af, gefeliciteerd. Ben benieuwd naar de smaak-ervaringen.

Voor hoe ver je af kunt gaan van de smaak van het wort. Het wort van de eigen mout smaakte zoeter, minder moutig eniets waterig dan het wort van de mout van Brewferm. De kleuren waren precies hetzelfde. Ze zijn nu aan het gisten.
 :slaperig:

MvG Edwin :beersmiley:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Hopmans op 26-10-2006 07:05 u

Hoi Edwin,

Heb je nog iets van een verslag/beschrijving van het mouten zelf?

Dit bier moet inderdaad een behoorlijke voldoening gaan geven.  :biersmile:

 :degroeten:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: bazje op 26-10-2006 13:12 u
Geweldig om te lezen dat jullie bijna alles zelf in de hand hebben!  :)

 :proost2: Ben zeer benieuwd naar de resultaten en de beschrijving van jullie moutprocedure!

Bazje
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 26-10-2006 20:19 u
Hoi Edwin,

Heb je nog iets van een verslag/beschrijving van het mouten zelf?

.  :biersmile:

 :degroeten:

Dag Hoppie,

Bij de volgende keer als ik mout zou ik een beschrijving geven en foto's maken. Zo kun je zien hoe het gaat, De volgende keer duurt zeker niet lang maar eerst een paar kleine aanpassingen aan de installatie.

MvG Edwin :proost2:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Hopmans op 26-10-2006 20:32 u

Citaat
Bij de volgende keer als ik mout zou ik een beschrijving geven en foto's maken. Zo kun je zien hoe het gaat

Bedank alvast Edwin.  :proost2:

Interessante materie.

 :degroeten:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 10-11-2006 21:59 u
Aanstaande zondag gaan we de brouwsels bottelen. Het brouwsel met alleen eigen mout is iets troebel omdat er meer eiwit in zit. Ben benieuwd naar de smaakverschillen. :brouwen:

MvG Edwin :proost:
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: William op 10-11-2006 22:36 u
Aanstaande zondag gaan we de brouwsels bottelen. Het brouwsel met alleen eigen mout is iets troebel omdat er meer eiwit in zit. Ben benieuwd naar de smaakverschillen. :brouwen:

Als de troebelheid jullie stoort zouden jullie kunnen overwegen om het geheel in de koeling / koelkast te zetten. Bij mij werkt dit goed. Maar ja, wat is er mis met een beetje troebelheid.....
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 10-11-2006 22:43 u
William,

Die troebeligheid stoort niet, Maar van de mout van Brouwland gaf geen troebeligheid. Ik denk dat ik bij het volgende mout beter de worteltjes moet verwijderen zodat er veel minder eiwit in het bier komt. We hebben extra geen klaringsmiddel gebruikt omdat we de smaak van de mouten niet willen verstoren.

MvG Edwin samenvol
Titel: Re: Brouwen met eigen mout / vergelijking zelgemoute mout - gekochte mout
Bericht door: Herman op 10-11-2006 22:50 u
Eiwitrust toepassen bij de eigen mout?
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: matthias op 11-11-2006 00:41 u
Eiwitrust toepassen bij de eigen mout?

Dat gaan we zeker doen. We zitten te denken aan 10 min. bij 50 graden. We hopen dat dit helpt, maar zoals
Edwin al schreef: We willen dit probleem bij de wortel aan pakken.

Vriendelijke groet Matthijs.
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 19-11-2006 20:37 u
(http://img162.imageshack.us/img162/1184/sl550105dr7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img329.imageshack.us/img329/351/sl550109nw1.jpg) (http://imageshack.us)

Het resultaat van brouwen met eigen mout. De linker is met eigen mout, de middelste met gekochte mout en de rechter is 50%eigen en 50% gekochte mout.
 :beersmiley:


(http://img487.imageshack.us/img487/8246/bier01jo2.jpg) (http://imageshack.us) (http://img329.imageshack.us/img329/8830/sl550110sj3.jpg) (http://imageshack.us)
Eigen mout bier!

(http://img168.imageshack.us/img168/7694/bier02wz6.jpg) (http://imageshack.us) (http://img50.imageshack.us/img50/6655/sl550111vs7.jpg) (http://imageshack.us)
Bier van gekochte pilsmout van Brewferm.

(http://img246.imageshack.us/img246/1322/bier03dg1.jpg) (http://imageshack.us) (http://img58.imageshack.us/img58/9011/sl550112uo9.jpg) (http://imageshack.us)
Bier met 50%pilsmout en 50% eigenmout.

Het bier van eigen mout smaakt bijna het zelfde als het bier van gekochte mout. Ik vind het bier van eigenmout iets vlakker, maar zeer goed te drinken. Ik ben zeer tevreden met het resultaat! :hoera: :hoera: :hoera:

MvG Edwin
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: MO op 19-11-2006 20:44 u
Mooie presentatie (kleur, schuim).
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Jacques op 19-11-2006 22:44 u
Ziet er inderdaad goed uit.

Mooi dat je met je zelfgemoute mout zulke goede resulaten hebt. Knap!
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: Ludo op 18-01-2007 14:07 u
Twintig jaar geleden heb ik een aantal jaren alleen maar met zelf gemoute gerst gebrouwen.
De resultaten waren zeker niet slecht. Misschien hebben jullie er wat aan als ik mijn (simpele) methode omschrijf.
De gerst werd aangekocht bij een dierenvoedingsleverancier.
Ik liet de gerst 2 dagen in een emmer water staan om voldoende vocht op te nemen.
Daarna spreidde ik de gerst uit op een op een houten raam gespannen horregaas.
Dit werd in een ruimte geplaatst bij een temperatuur van ca. 22 °C.
Weldra zie je witte kiemen aan de gerstkorrels verschijnen en kleine worteltjes groeien aan het uiteinde.
Op het moment dat de kiemen even lang zijn als de gerstekorrel deed ik de mout in een hoven met opendeurstand bij een temperatuur van 60 °C.
Zodra er geen waterdamp meer werd gevormd (duurt wel even) haalde ik de mout uit de oven en verwijderde door met mijn handen door de mout te woelen de droge kiemen en wortels van de moutkorrels.
Alvorens die te schroten blies ik met een ventilator de gedroogde wortels en kiemen uit de mout.
Donkere mouten heb ik ook geprobeerd door de mout in de hoven te branden maar daarvan was het resultaat niet geweldig.
Ik wil in de toekomst nog wel eens proberen zelf te mouten maar mout eerst even nadenken om dit wat minder omslachtig te kunnen doen.

Gr.
Ludo :proost
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: David op 15-05-2007 15:08 u
Hoi Matthijs en Edwin,

Leuk dat zelf mouten! Hebben jullie sindsdien nog meer ervaring opgedaan of wellicht foto's van het proces?

Ik kreeg overigens dit weekend om niet 100 kg wintergerst aangeboden van een boer die bij jullie in de regio woont. Ik zal dat zelf niet gaan vermouten; interesse?

Groet en succes!

David
Titel: Re: Brouwen met eigen mout
Bericht door: EtP op 17-05-2007 09:58 u
Hoi David,

We hebben een best bitter gebrouwen met eigen pilsmout en aangevuld met gekochte mout. Deze wordt aanstaande zaterdag gebotteld.

Foto's van het moutproces staan hier: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5905.0.html (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5905.0.html)

Mvg Edwin :beersmiley: