Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergistend bier meten met refractometer

Gestart door Brouwerij KOR, 30-11-2020 21:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwerij KOR

Goedenavond Brouwers,

Ik zou graag mijn vergisting willen meten met mijn refractometer, is er een formule die de dichtheid omzet naar werkelijke waarde of is het gewoon het beste om de spindel te blijven gebruiken?

Groet Ruud


hansHalberstadt

Citaat van: Rootsman op 30-11-2020  21:26 uGoedenavond Brouwers,

Ik zou graag mijn vergisting willen meten met mijn refractometer, is er een formule die de dichtheid omzet naar werkelijke waarde of is het gewoon het beste om de spindel te blijven gebruiken?

Groet Ruud
Ja zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/ en dan specifiek http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/refractometer_tool/Refractotootle2018.zip



hansHalberstadt


middelaersch

Het handigste is , vind ik, om hier de app BrewKing voor te gebruiken.

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.brewking&hl=nl&gl=US

Op het web zijn verder ook diverse sites te vinden waarop je dit kunt omrekenen.

Deze bijvoorbeeld: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 30-11-2020  21:44 uHet handigste is , vind ik, om hier de app BrewKing voor te gebruiken.

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.brewking&hl=nl&gl=US

Op het web zijn verder ook diverse sites te vinden waarop je dit kunt omrekenen.
Helaas niet beschikbaar voor iPhone lijkt het.

hansHalberstadt

Zie trouwens ook dat beide niet helemaal hetzelfde resultaat geven. (In refracto tooltje zitten de meest exacte formules)


middelaersch


Brouwerij KOR

Citaat van: middelaersch op 30-11-2020  21:56 uVoor iPhone is ook iets dergelijks: https://apps.apple.com/tn/app/refracto/id954981822
Thanks! Deze is voor mij het handigst :)

hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 30-11-2020  21:56 uVoor iPhone is ook iets dergelijks: https://apps.apple.com/tn/app/refracto/id954981822
Kost 1,99. wat ik op de site zie geeft trouwens wel exact hetzelfde resultaat als mijn tooltje.
 

middelaersch

Citaat van: hansHalberstadt op 30-11-2020  21:54 uZie trouwens ook dat beide niet helemaal hetzelfde resultaat geven. (in refracto tooltje zitten de meest exacte formules)

Dat ligt denk ik aan de wortcorrectie factor. Die kun je bij BrewKing instellen, en staat standaard op 1.00.
Waar staat die op in jouw software?

jacob b

Begrijp ik het goed dat je tijdens de gisting met je refractometer de Brix kunt meten, deze dan in het tooltje ingeven en die berekend dan je sg (en alc%)?

Robert1968

Klopt helemaal en ik dacht dat de correctie factor 1.04 was. Wat is de uitkomst als je dat invult in Brewking?

hansHalberstadt

Citaat van: jacob b op 30-11-2020  23:24 uBegrijp ik het goed dat je tijdens de gisting met je refractometer de brix kunt meten, deze dan in het tooltje ingeven en die berekend dan je sg (en alc%)?
Klopt. Je geeft je gemeten Brixwaarde van je wort en je gistende bier en daaruit kan zo'n tooltje dan het begin SG n het huidige SG bepalen en ook daarvan afgeleide zaken zoals alcoholpercentage SVG etc. De essentie van die omrekening is het feit dat alcohol een SG verlaging geeft maar tegelijkertijd een verhoging van de brekingsindex. Suiker geeft zowel een verhoging van het SG alsook een verhoging van de bekingsindex. Een hydrometer meet dichtheid (SG) en een refractometer meet brekingsindex van het licht en koppelt daar een Brix schaal aan (suikerconcentratie). Voor suiker kun je dus een op een vertaling maken naar SG of brix. Maar zodra er alcohol bijkomt dan gaan beide schalen van elkaar afwijken vanwege eerder genoemde invloed van alcohol. 

20 Brix komt overeen met SG=1080 (80 SG punten) voor wort dus een factor 4
maar einde gisting kan dat bv zijn:
8 Brix wat dan overeenkomt met SG = 1000.


 

jacob b

Citaat van: Robert1968 op 30-11-2020  23:30 uKlopt helemaal en ik dacht dat de correctie factor 1.04 was. Wat is de uitkomst als je dat invult in Brewking?

Geeft dan inderdaad dezelfde waarden.

jacob b

Citaat van: hansHalberstadt op 30-11-2020  23:51 uKlopt. Je geeft je gemeten Brixwaarde van je wort en je gistende bier en daaruit kan zo'n tooltje dan het begin SG n het huidige SG bepalen en ook daarvan afgeleide zaken zoals alcoholpercentage SVG etc. De essentie van die omrekening is het feit dat alcohol een SG verlaging geeft maar tegelijkertijd een verhoging van de brekingsindex. Suiker geeft zowel een verhoging van het SG alsook een verhoging van de bekingsindex. Een hydrometer meet dichtheid (SG) en een refractometer meet brekingsindex van het licht en koppelt daar een Brix schaal aan (suikerconcentratie). Voor suiker kun je dus een op een vertaling maken naar SG of brix. Maar zodra er alcohol bijkomt dan gaan beide schalen van elkaar afwijken vanwege eerder genoemde invloed van alcohol.

20 Brix komt overeen met SG=1080 (80 SG punten) voor wort dus een factor 4
maar einde gisting kan dat bv zijn:
8 Brix wat dan overeenkomt met SG = 1000.

Dank je!

Brouwerij KOR

Zojuist even getest, de iphone app werkt erg handig maar het aflezen van mijn refractometer wat minder. Het valt me op dat het geen goede leesbare lijn is maar meer een blauw gebied

hansHalberstadt

Citaat van: Rootsman op 01-12-2020  19:26 uZojuist even getest, de iphone app werkt erg handig maar het aflezen van mijn refractometer wat minder. Het valt me op dat het geen goede leesbare lijn is maar meer een blauw gebied
Vandaar die link van mij:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12014.msg551527.html#msg551527
voor hoe je nog beter monsters kunt nemen en filteren voorafgaand aan de meting.
De truc is om je sample te filteren en zo te ontdoen van gistcellen. Die gistcellen verstrooien het licht en dan krijg je een vage streep. Na filtering heb je een scherpe streep.

Brouwerij KOR

Citaat van: hansHalberstadt op 01-12-2020  19:36 uVandaar die link van mij:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12014.msg551527.html#msg551527
voor hoe je nog beter monsters kunt nemen en filteren voorafgaand aan de meting.
De truc is om je sample te filteren en zo te ontdoen van gistcellen. Die gistcellen verstrooien het licht en dan krijg je een vage streep. Na filtering heb je een scherpe streep
Sorry deze link had ik nog niet bekeken inderdaad. Bedankt voor het delen, ga het eens proberen.

hansHalberstadt

Citaat van: Rootsman op 01-12-2020  19:42 uSorry deze link had ik nog niet bekeken inderdaad. Bedankt voor het delen, ga het eens proberen.
Geen probleem. Soms worden dingen pas belangrijk als je er zelf tegenaan loopt.  :)
Hier wat flmpjes hoe het bij mij werkt:



hansHalberstadt



sample ongefilterd en gefilterd door watje

Brouwerij KOR

Citaat van: hansHalberstadt op 01-12-2020  20:35 u

sample ongefilterd en gefilterd door watje

Dit is inderdaad precies waar ik tegenaan liep. Wat een verschil! Leuk dat je hier veel foto en videomateriaal van hebt gemaakt om van te leren! Bedankt

Jacques

Citaat van: Rootsman op 01-12-2020  19:42 uSorry deze link had ik nog niet bekeken inderdaad. Bedankt voor het delen, ga het eens proberen.

Je kunt ook filteren door aan je monster wat bentoniet te doen, even te roeren en daarna filteren met een stukje koffiefilter.
Deze methode heb ik afgekeken bij de brouwers van de La Trappe bieren toen ik een dag mocht meelopen en alles mocht zien.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36577.msg555662.html#msg555662

Jacques

#refractometing_na_gisting
Zie hier voor uitleg over het gebruik van hashtags op dit forum.

Vergelijkbare Topics (7)

34793

Reacties: 6
Gelezen: 2421

14303

Reacties: 9
Gelezen: 3295

36565

Reacties: 24
Gelezen: 3425

29118

Reacties: 25
Gelezen: 8078

19080

Gestart door Wybe


Reacties: 11
Gelezen: 4351


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.