Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recente oatmeal stout, bottelen of nog wat lageren

Gestart door knifeman, 07-01-2019 10:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

knifeman

Op 30 december brouwde ik een oatmeal stout. Begin SG 1055, zou op 1020 moeten eindigen. Zonder toevoeging van suiker, alc zou rond de 5,8 moeten uitkomen. Met de Mangrove Jack M15 verliep de vergisting zoals verwacht zeer explosief (blowof moeten steken ondanks 1/3 kopruimte). Na 5 dagen stopte de vergisting ook redelijk snel, nu is waterslot al 3 dagen stilgevallen. SG is ook al 3 dagen stabiel.

Kan ik het bier nu best in vat laten lageren (ga sowieso niet overhevelen, fastferment dus trub is er uit) of meteen maar bottelen? Ik heb schrik als ik nog een week laat lageren in vat zonder activiteit dat de oxidatie insluipt, anderzijds als ik nu al bottel dat er te veel zaksel in de flessen komt?

Graag jullie raad.

Brouwert


Citaat van: knifeman op 07-01-2019  10:29 uOp 30 december brouwde ik een oatmeal stout. Begin SG 1055, zou op 1020 moeten eindigen. Zonder toevoeging van suiker, alc zou rond de 5,8 moeten uitkomen. Met de Mangrove Jack M15 verliep de vergisting zoals verwacht zeer explosief (blowof moeten steken ondanks 1/3 kopruimte). Na 5 dagen stopte de vergisting ook redelijk snel, nu is waterslot al 3 dagen stilgevallen. SG is ook al 3 dagen stabiel.

Kan ik het bier nu best in vat laten lageren (ga sowieso niet overhevelen, fastferment dus trub is er uit) of meteen maar bottelen? Ik heb schrik als ik nog een week laat lageren in vat zonder activiteit dat de oxidatie insluipt, anderzijds als ik nu al bottel dat er te veel zaksel in de flessen komt?

Graag jullie raad.

Ik zou het zeker nog even laten staan. Je loopt volgens mij geen risico op oxidering omdat je vat niet open is geweest, toch?

knifeman

Klopt, is nog niet open geweest, echter heb ook geen gistingskamer dus vat kan 's nachts +- 2 graden afkoelen.

Jacques

Citaat van: knifeman op 07-01-2019  10:35 uKlopt, is nog niet open geweest, echter heb ook geen gistingskamer dus vat kan 's nachts +- 2 graden afkoelen.

Een terugslagklepje kan uitkomst bieden...
In speciaalwinkels voor aquariums hebben ze die meestal op voorraad liggen.

knifeman

Zou ik al de helft kunnen bottelen en de helft verrijken met een portie suiker en chocolade melk en ook nog wat laten uitgisten?

Brouwert

Citaat van: knifeman op 08-01-2019  15:43 uZou ik al de helft kunnen bottelen en de helft verrijken met een portie suiker en chocolade melk en ook nog wat laten uitgisten?

Chocolademelk toevoegen aan je bier? Volgens mij gaat die melk vrij snel bederven.
Suiker zou je in principe nog wel toe kunnen voegen.

knifeman

Sorry dat is met te snel te typen en uit gewoonte. Ik wou de badge opsplitsen in 1/3 zonder iets 1/3 eikensnippers en 1/3 chocolade LIKEUR in zeer kleine mates toevoegen om wat te experimenteren

Brouwert

Citaat van: knifeman op 08-01-2019  15:58 uSorry dat is met te snel te typen en uit gewoonte. Ik wou de badge opsplitsen in 1/3 zonder iets 1/3 eikensnippers en 1/3 chocolade LIKEUR in zeer kleine mates toevoegen om wat te experimenteren

Ik was al bang.. melk in bier  :weetniet:
Ja, dat opsplitsen zou geen probleem moeten zijn. Hoe wil je die eikensnippers toevoegen?
Je zou het een tijdje in het bier kunnen laten trekken (zoals bij koudhoppen, zeg maar) of een extract kunnen maken (bv door de snippers in sterke drank te laten weken) en dat aan je bier toevoegen.

knifeman

Citaat van: Brouwert op 08-01-2019  16:39 uIk was al bang.. melk in bier  :weetniet:
Ja, dat opsplitsen zou geen probleem moeten zijn. Hoe wil je die eikensnippers toevoegen?
Je zou het een tijdje in het bier kunnen laten trekken (zoals bij koudhoppen, zeg maar) of een extract kunnen maken (bv door de snippers in sterke drank te laten weken) en dat aan je bier toevoegen.
Dat laatste he, op Jacques wijze.

knifeman

En het is gebotteld... stuk chocolade likeur heb ik overgeslagen dat had ik sneller moeten doen.

Eerste tasting na 3 dagen geforceerd gecarboneerd is al heel lekker en de schuimkraag blijft lang ! Kan al niet wachten voor een fleske binne  2 weken open te trekken !

RoyB

Citaat van: knifeman op 18-01-2019  10:08 uKan al niet wachten voor een fleske binne  2 weken open te trekken

Besef je wel dat deze stijl zich goed laat smaken na vele maanden rijpen... ik heb een batch dry stout  na 3 maanden rijpen geproefd en uit teleurstelling een beetje verwaarloosd/vergeten. Een jaar later was het na nog eens proeven een geweldig bier geworden.

knifeman

Dank je voor de tip, ik ben me er van bewust maar proef als beginner graag elke paar weken eens van m biertjes om wat te leren hoe de smaakevoluties gaan.

Bij deze had ik eigenlijk zelfs gedacht dat het nu nog niet echt te smaken zou zijn maar het tegendeel blijkt waar!

RoyB

Citaat van: knifeman op 20-01-2019  09:55 uDank je voor de tip, ik ben me er van bewust maar proef als beginner graag elke paar weken eens van m biertjes om wat te leren hoe de smaakevoluties gaan.

Bij deze had ik eigenlijk zelfs gedacht dat het nu nog niet echt te smaken zou zijn maar het tegendeel blijkt waar!

Haha, de eerste weken gebeurd het meest! Eerst vallen de grassige hoparomas weg, die het meest lijken op de neus van verse hop, daarna zal gedurende enkele maanden sneller, en de maanden tot jaren daar op langzamer, de bitterheid van het hop verminderen. Ook de bitterheid van de roostering van het mout lijkt in mijn beleving altijd wat milder te worden. De smaak van het mout komt daardoor meer naar voren, en vooral de zoetigheid, complexiteit en diepere smaken die toch vooral uit de combinatie van gistingsproducten en mout aroma's ontstaan lijken meer naar voren te komen. Dit proces gaat een paar jaar door.

Op langere termijn schijnt volgens veel bronnen een bier niet verder te ontwikkelen, maar ik weet dat dat niet waar is.
Ik heb wel eens een paar donkere bieren geproefd van meer dan 20 jaar oud, die waren heerlijk en duidelijk anders! Vorig jaar zelfs een Chimay van 36 jaar oud. Ik weet niet zo goed wat daarmee gebeurd is, maar er lijkt een soort jodium / maggie smaak in naar voren te komen.... lekker? Nee.. niet echt. Je weet natuurlijk niet of zo een bier 36 jaar lang onder goede condities bewaard is, maar in dit geval van een verzamelaar die een hele grote kelder heeft vol met dit soort lekkers... dus daar twijfel ik niet heel erg aan.

Vergelijkbare Topics (7)

35111

Reacties: 10
Gelezen: 1948

23546

Reacties: 9
Gelezen: 7865

38365

Reacties: 2
Gelezen: 991

9958

Reacties: 7
Gelezen: 5708

41585

Gestart door D.R.K.


Reacties: 22
Gelezen: 3089

31684

Reacties: 48
Gelezen: 10349


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.