Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Berekenen verschillende suikers in het bier

Gestart door TwentseNijverheid, 29-09-2018 18:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TwentseNijverheid

Hallo,

Is het mogelijk om aan de hand van de mout en het maischschema de hoeveelheden van de verschillende suikers te bepalen?
Ik bedoel dextrine, maltose, maltriose enzovoorts. Ik had onderstaande link al gezien: http://www.kwantum.biz/sites/default/files/Is%20mijn%20bier%20voldoende%20uitgegist-versie2.pdf
Maar zijn er ook mogelijkheden om het te berekenen?

Alvast bedankt,

hansHalberstadt

Daar is al veel over gesproken, zie bv https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9140.0.html

Ik denk dat het mogelijk moet zijn, maar er zijn behoorlijk wat factoren van invloed, bv pH, beslagdikte, temperatuur, tijdsduur. Al die factoren naar behoren karakteriseren vraagt veel proeven doen en analyses.

TwentseNijverheid

Maar ik zie in dat topic niks over suikers staan

hansHalberstadt

Klopt. Om suikersoorten te bepalen heb je als hobbybrouwer niet de apparatuur. Vergistingsgraad is het enige wat wel te meten is. Als je over een aantal gisten beschikt waarvan je weet welke suikers die vergisten kun je die informatie gebruiken om via proeven verdere te analyseren. Maar helaas zijn we nog lang niet zover. 

Oscar

Citaat van: TwentseNijverheid op 29-09-2018  18:24 uIs het mogelijk om aan de hand van de mout en het maischschema de hoeveelheden van de verschillende suikers te bepalen?

Nee!  :)

Jacques

Citaat van: TwentseNijverheid op 29-09-2018  18:24 uHallo,

Is het mogelijk om aan de hand van de mout en het maischschema de hoeveelheden van de verschillende suikers te bepalen?
Ik bedoel dextrine, maltose, maltriose enzovoorts. Ik had onderstaande link al gezien: http://www.kwantum.biz/sites/default/files/Is%20mijn%20bier%20voldoende%20uitgegist-versie2.pdf
Maar zijn er ook mogelijkheden om het te berekenen?

Alvast bedankt,

Citaat van: Oscar op 29-09-2018  20:40 uNee!  :)

Het is wel een heel kort antwoord dat Oscar geeft. Maar hij heeft wel een punt.
Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn. Het gerstras en klimatologische omstandigheden spelen een rol, maar vergeet ook niet de invloed die de mouter heeft op de hoeveelheid enzymen dat aangemaakt wordt.
Zie bijvoorbeeld https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2004.tb00203.x
In dit bestand zie in tabel II dat de vergistingsgraad varieert tussen 87.1% en 93,3% afhankelijk van het ras, in dit geval tarwe. Bij deze test is gebruik gemaakt van een standaard maischproces (congress wort). Ook bij gerst zijn dergelijke verschillen.


Maischschema maakt uit, maar dus ook de samenstelling van de stort. Zo geeft caramout veel onvergistbare suikers.


De belangrijkste factor die de vergistbaarheid bepaalt van je wort is de gist die je gebruikt. Dat heeft vele malen meer invloed op de vergistingsgraad van het wort dan het maischschema. Zie bijvoorbeeld deze test. Met hetzelfde wort loopt de vergistingsgraad uiteen van zo'n 60% tot zo'n 100%. Dergelijke grote verschillen krijg je niet als je varieert met het maischschema.

Maischen is veel minder belangrijk dan vaak gedacht wordt. Richt op de vergisting daar gebeurt het!

Vergelijkbare Topics (7)

38639

Reacties: 12
Gelezen: 2810

31889

Reacties: 14
Gelezen: 2224

2754

Reacties: 49
Gelezen: 32461

22813

Gestart door Lincolnm3


Reacties: 9
Gelezen: 2673

33998

Gestart door Vinifera


Reacties: 5
Gelezen: 1730

7097

Reacties: 28
Gelezen: 10384


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.