Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Rubber/chemische smaak blond bier, help!

Gestart door RobPh, 11-09-2017 09:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobPh

Beste medebrouwers,

Na twee succesvolle bieren gaat het nu voor het eerst mis. Na een zoektocht op het forum heb ik geen passend antwoord gevonden.

Mijn blond bier volgens onderstaand recept heeft een nare en scherpe smaak. De smaak vind ik moeilijk te omschrijven, het smaakt sterk naar rubber maar dan heel scherp en chemisch. Het bier ruikt fris en licht naar banaan. Als het bier een tijdje heeft kunnen ademen lijkt de rubbersmaak minder, dit kan ook gewenning zijn natuurlijk.

Het brouwsel had een start SG van 1061, met een vertraagde start van de gist van minstens 36 uur en na 6 dagen hoofdgisting in de gistkast bij 19C overgeheveld met een SG van 1016. De rubberachtige smaak zat toen al aan het bier. Vervolgens heeft het bier 7 dagen na-gegist bij 20C, er was nauwelijks nog activiteit in het waterslot toen ik ging bottelen. Gebotteld met een SG van 1012 met 6 gr/l suiker. Nu vier weken later heeft het bier een redelijke stabiele schuimkraag, wel iets minder als bij mijn vorige brouwsels, maar het is door de smaak absoluut niet te drinken.

Wat ging hier fout?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBlond biertje
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume23,0 l
Begin SG1,068 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Boxmeer
14,29 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,0 %
1,00 kgMünchner IWeyermann15 EBC9,8 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase50,0 °C10 min.40 min.3,4 l/kg
Alfa-amylase62,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
uitmaische72,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gSaazpellets3,4%70 min.20,2 IBU
15,0 gSaazpellets3,4%10 min.2,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ale Yeast XL (1214)bovengist

[/quote]

davyd

In de veronderstelling dat je geen chloorhoudend water of chloorhoudende schoonmaakproducten hebt gebruikt, is mijn hypothese dat je te weinig gist toegevoegd hebt (confer meer dan 36 uur voor hij aan de gang was), waarna die gestresseerd is geraakt en vieze fenolen is gaan produceren.

mbroek

Ik denk dat het vreemde maischschema van lang op 50 graden (waarom eigenlijk) en heel kort op 62 graden ook niet help. Dat verklaart waarschijnlijk ook wel je lage start SG.

davyd

Ik ging er van uit dat dat tikfouten waren :) Toch? Maar indien niet verklaart dat niet de smaakafwijking.

RobPh

Oeps...dat van het maischschema is inderdaad een tik fout. Het zou inderdaad de hoeveelheid gist kunnen zijn, het pakje zwelde ook amper op. Volgens de beschrijving zou het ook bij directe enting voldoende zijn. Volgende keer toch maar een starter maken dus!

William

Fenolen geven dacht ik meer een medicinale smaak en wat minder een rubbersmaak hoewel smaken omschrijven altijd lastig blijft.

Rubbersmaak wordt o.a. veroorzaakt door zwavelverbindingen die vrijkomen als de gist uit elkaar valt. (Zie o.a. het Meilgaard flavorwheel).
Heb je veel sediment in de flesjes of het bier lang op gist laten staan onder warme condities?

davyd

Citaat van: RobPh op 11-09-2017  21:43 uVolgens de beschrijving zou het ook bij directe enting voldoende zijn.

Dat heb jij dan niet goed gelezen.

davyd

Citaat van: William op 11-09-2017  21:55 uFenolen geven dacht ik meer een medicinale smaak en wat minder een rubbersmaak hoewel smaken omschrijven altijd lastig blijft.

Rubbersmaak wordt o.a. veroorzaakt door zwavelverbindingen die vrijkomen als de gist uit elkaar valt. (Zie o.a. het Meilgaard flavorwheel).
Heb je veel sediment in de flesjes of het bier lang op gist laten staan onder warme condities?

De smaak zat er al na zes dagen in, nog voor het bottelen.  Rubber is inderdaad een zwavelverbinding. Kan in principe ook een bacteriele besmetting zijn.

Biertje1985

Dat staat er toch echt op. Een pak Wyeast hoef je niet per se te smacken, het smacken is puur een versheidindicatie.

JanEric

Citaat van: Biertje1985 op 11-09-2017  22:21 uDat staat er toch echt op. Een pak Wyeast hoef je niet per se te smacken, het smacken is puur een versheidindicatie.
Klopt. Maar gezien de hoeveelheid te brouwen bier en het start SG had RobPh een starter moeten maken.
 

RobPh

Het bier heeft in de gistkast op 19 en 20C gestaan en heb het optijd overgeheveld lijkt me. Omdat het Smackpack niet opzwelde en een trage start had ga ik er vanuit dat ik te weinig gist heb gebruikt of mogelijk een besmetting heb opgelopen, dit was mijn eerste ervaring met Wyeast. Een beginnersfout...gaat me de volgende keer niet meer gebeuren! Voortaan eerst een starter maken bij dit soort gisten.

Bedankt voor jullie hulp!!!

davyd

Citaat van: Biertje1985 op 11-09-2017  22:21 uDat staat er toch echt op. Een pak Wyeast hoef je niet per se te smacken, het smacken is puur een versheidindicatie.

Het gaat niet om het smacken. Volgens de instructies van Wyeast kan je een smack pack gebruiken voor maximaal 19 liter en maximaal begin SG 1.060. Jij ging 23 liter brouwen met begin SG 1.068.  Dat is niet hetzelfde En ik heb de indruk dat het pak niet erg vers was. In de praktijk is 1 pak veel te weinig. Hier kan je berekenen hoeveel je eigenlijk nodig hebt: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

RobPh

Citaat van: davyd op 11-09-2017  22:44 uHet gaat niet om het smacken. Volgens de instructies van Wyeast kan je een smack pack gebruiken voor maximaal 19 liter en maximaal begin SG 1.060. Jij ging 23 liter brouwen met begin SG 1.068.  Dat is niet hetzelfde En ik heb de indruk dat het pak niet erg vers was. In de praktijk is 1 pak veel te weinig. Hier kan je berekenen hoeveel je eigenlijk nodig hebt: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Dit ga ik zeker meenemen bij de volgende brouwsels, bedankt voor de goede hulp!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.