Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wyeast smack pack niet gesmackt, wat nu?

Gestart door frankbaeyens, 22-05-2005 11:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

frankbaeyens

Hoi allen, graag jullie dringend advies!

Heb gisteren voor het eerst een Wyeast smack pack toegevoegd aan een Westmalle Tripel kloon. De smack pack was een heel klein beetje opgebold, maar toen ik het gisteravond opende om toe te voegen aan het wort, bleek het binnenste zakje met de gistcellen helemaal niet opengebroken  :( Heb dan maar de gistvoeding plus gistcellen toegevoegd aan het wort, maar tot nu toe geen enkel teken van activiteit in het waterslot  :huilen: Wat nu? Nog even wachten of mijn oude vertrouwde korrelgist alsnog toevoegen?

Frank

Edgar

Ik zou vrij snel die korrelgist gebruiken. Het aantal gistcellen dat je nu hebt gepitcht is waarschijnlijk te klein voor een goede vergisting (hoe groot is je batch? Was het een XL-pack?) en in elk geval waren ze niet actief. Elk uur dat je wacht hebben bacteriën meer kans om je wort te kapen. Er is niet genoeg tijd om een nieuwe starter te maken, tenzij je toevallig in staat bent om je hele batch geforceerd in te vriezen, na ontdooien in z'n geheel te verhitten naar 80° (pasteuriseren) en dan te koelen, beluchten en pitchen. Wie weet heb je een vriescel tot je beschikking, maar anders kan je korrelgist de oplossing zijn.

Misschien heb je geluk en overleeft een deel van de Westmallegist, en geeft hij aan het eind van de vergisting toch nog een klein beetje Westmalle-karakter aan je bier.

 :degroeten:

frankbaeyens

Hoi Edgar, bedankt voor je reactie! Het was een Wyeast 3787 Trappist High Gravity, XL pack, toegevoegd aan de helft van een batch van 40 liter, dus aan 20 liter wort (de andere helft staat nu lustig te gisten met korrelgist, ik wou een vergelijking maken tussen de twee gistsoorten...). Heb een halfuur vruchteloos gezocht naar het "binnenste zakje", niet echt gevonden, dan maar overal wat geduwd, en me laten misleiden door een kleine (zeer kleine) toename in het volume van de smack pack, eens een dag op kamertemperatuur...Zal meteen half litertje wort aftappen en mijn korrelgist snel toevoegen!
Frank

MO

Jammer dat je vergelijking niet lukt. Mijn ervaring is ook dat je een flinke harde klap moet geven bij dat smacken. Vervolgens goed voelen of het binnenste zakje echt stuk is.
Overigens zijn we er hier op het forum van overtuigd dat je zelfs voor een 20 L batch beter een 1 L giststarter kunt maken, ook met een XL pack. Bij voorkeur een 24 uur beluchte in de aanwezigheid van wat gistvoeding (bv Fermaid K). Daarnaast zijn we er recent achter gekomen dat het toevoegen van suiker beter tijdens het uitdoven van de hoofdvergisting (normaliter ca 48 uur) kan gebeuren (als steriel gekookte stroop) dan tijdens het hopkoken.

frankbaeyens

Ter opvolging: na toevoeging van een dosis Safbrew S33 korrelgist, kwam de vergisting vrij snel op gang. Ben benieuwd of de twee batches, de ene met enkel Safbrew S33, de andere met de niet-geactiveerde Wyeast plus de nadien toegevoegde Safbrew, zich anders zullen ontwikkelen...Ik hou jullie op de hoogte over het eindresultaat!

 :degroeten:

Frank

Silvio

Zelf ook ervaring gehad met een niet gesmackte Wyeast gistsarter, net als jij gewoon uit pure nood toen maar het hele spul los aan het wort toegevoegd waarna na ongeveer twee dagen de hoofdvergisting als nog begon!
Vanaf dat moment altijd een bierflesje gebruikt bij het smacken, gewoon met kracht over het zakje rollen. Werkt tot nu toe 100% en de verpakking kan dit goed hebben.

EBC

Silvio,
Ben je niet bang dat je zo je gistcellen onder het flesje plet?

Edgar

Zou dat niet nogal meevallen? Ze zijn zo vreselijk klein, die gistcellen. Zouden die niet genoeg ruimte weten te vinden om 'weg te stromen' met de vloeistof?

 :degroeten:

Hopmans

Hoi EBC,

CiteerSilvio,
Ben je niet bang dat je zo je gistcellen onder het flesje plet?

EBC?  ??? Ik neem aan dat dit een geintje was. Toch?

Wat wel een probleem voor gist is, is bij de profs soms wel eens het geval;
een bierkolom van meer dan 8 meter hoog bovenop de ondergist.
Dat vindt gist niet leuk.
Maar daar hebben wij ( althans ik  :) ) gelukkig geen last van.

 :degroeten:

Caspar

Ik heb het zelfde probleem gehad... http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2293.0.html. Uiteindelijk gewoon een giststarter gemaakt en mijn nieuwste brouwsel had een goede vergistingsgraad. Ik vind de XL's lastiger smacken dan de kleintjes overigens.

Volgende keer nog harder rammen >:D

Oscar

Oude koeien uit de sloot.  ;D

Bij de giststarter die ik nu aan het maken ben heb ik ook zo'n geval. Het Wyeast zakje was reeds dermate opgebold dat ik het binnenste zakje niet kapot kreeg...dat wil zeggen ik durfde niet dermate hard te slaan dat ook het binnenste zakje kapot ging met het risico dat de buitenste zak uit elkaar zou spatten (Leuke test...hoeveel kan zo'n verpakking hebben?  :weetniet:).

Uiteindelijk de zak opengeknipt en daarna ook het binnenste zakje ook opengesneden. Beide in het wort gedaan, en de gist groeit nu prima. Zondag brouwen... :brouwen:

NewLine

Citaat van: frankbaeyens op 22-05-2005  11:29 ubleek het binnenste zakje met de gistcellen helemaal niet opengebroken 

Ik dacht trouwens dat het binnenste zakje enkel de "voeding" bevatte en niet de gist zelf?

Edgar

Klopt als een bus. In het binnenste zakje zit bij mijn weten alleen een beetje wort. Vast wel met wat extra DAP en zink, maar niks speciaals dacht ik. Je kunt het in gevallen als deze gewoon weggooien. Openknippen geeft extra besmettingsrisico (voor normale mensen dan Os, niet voor pro's ;) ).

Oscar

Citaat van: Edgar op 17-11-2011  07:27 uOpenknippen geeft extra besmettingsrisico (voor normale mensen dan Os, niet voor pro's ;) ).

En voor mensen met smetvrees... ;D ;D ;D Ik denk dat het eerste bier dat een infectie heeft opgelopen door het onveilig openknippen/snijden van een Wyeast zakje nog gebrouwen moet worden.... ;)

12345

Citaat van: Oscar op 17-11-2011  00:10 uOude koeien uit de sloot.  ;D

Bij de giststarter die ik nu aan het maken ben heb ik ook zo'n geval. Het Wyeast zakje was reeds dermate opgebold dat ik het binnenste zakje niet kapot kreeg...dat wil zeggen ik durfde niet dermate hard te slaan dat ook het binnenste zakje kapot ging met het risico dat de buitenste zak uit elkaar zou spatten (Leuke test...hoeveel kan zo'n verpakking hebben?  :weetniet:).

Uiteindelijk de zak opengeknipt en daarna ook het binnenste zakje ook opengesneden. Beide in het wort gedaan, en de gist groeit nu prima. Zondag brouwen... :brouwen:

Mijn activator kwam sterk opgebold aan. Smacken leek ook mij te link, overigens dacht ik dat hij al gesmacked moest zijn, zo bol stond hij. Ik heb het pakje meteen voor ca. een week in de koelkast bewaard en toen de inhoud bij de starter gedaan. Het kleine pakje (met de voeding) bleek nog heel te zijn. Ik heb dat ook maar kapot geknipt en bij de starter gedaan.

Mijn vraag: hoe kan een pakje dermate opgebold zijn als het zakje met voeding nog heel is? Met mijn lekenverstand denk ik dan dat bacteriën zich te goed hebben gedaan aan mijn gistcellen en daarbij CO2 hebben gemaakt? Of is er een betere verklaring?

bvalkema

Citaat van: Oscar op 17-11-2011  00:10 uOude koeien uit de sloot.  ;D

(Leuke test...hoeveel kan zo'n verpakking hebben?  :weetniet:).

Je kan 'm kapotslaan met de vlakke hand. Heb je wel wat kracht voor nodig. En een poetsdoek en schone kleren en een zakje korrelgist ;)

12345

Citaat van: bvalkema op 04-04-2013  16:13 uJe kan 'm kapotslaan met de vlakke hand. Heb je wel wat kracht voor nodig. En een poetsdoek en schone kleren en een zakje korrelgist ;)

Ja, ik snap hem. Safety first.

Het spul staat nu al een uurtje of 4 te roeren. Net geteld: ca 60 miljard cellen en geen bacterën te zien, vooralsnog.

Maar ik snap nog steeds niet hoe zo'n pakje zo kan opbollen ???

RobinB

Soms zijn ze niet geheel uitgegist bij afvullen.

dennisbier

CiteerOverigens zijn we er hier op het forum van overtuigd dat je zelfs voor een 20 l batch beter een 1 l giststarter kunt maken, ook met een XL pack.
Een goed gevuld smackpack XL, dus stijf opgebold werkt prima tot 15 liter.
No Pain.
Al dat angstzaaierij.
Ik wil niet zeggen dat iets niet beter kan, maar het werkt wel gewoon.

12345

Citaat van: RobinB op 04-04-2013  16:46 uSoms zijn ze niet geheel uitgegist bij afvullen.

Aha! Snap ik.

Sjoerdd96

Heb ik ook gehad bij mijn eerste keer dat ik Wyeast gebruikte, en zitten schijnbaar 2 zakjes in waarvan er maar 1 open is gegaan. Heb het zelfde als jou gedaan, zakje open gemaakt en alles erbij gedaan. De eerste paar dagen ook geen activiteit. Totdat ik na 4 dagen de deksel eraf deed en een schuimkraag zag. Waarschijnlijk ergens een lek die ik nog steeds niet gevonden heb. Dus waarschijnlijk komt alles gewoon goed. Kwestie van geduld :P

dennisbier

Volgens mij 1 zak voeding in een zak met gistoplossing.

RobinB

Citaat van: dennisbier op 04-04-2013  21:09 uVolgens mij 1 zak voeding in een zak met gistoplossing.

Ja, maar de laatste tijd zit er vrij vaak nog een "extra lasnaad" over het midden, waardoor er effectief 2 compartimenten in zitten.
Wyeast zegt dat dat niet het geval is, ondanks dat er nu al vele meldingen van gemaakt zijn... ;)

12345

Citaat van: RobinB op 04-04-2013  22:18 uJa, maar de laatste tijd zit er vrij vaak nog een "extra lasnaad" over het midden, waardoor er effectief 2 compartimenten in zitten.
Wyeast zegt dat dat niet het geval is, ondanks dat er nu al vele meldingen van gemaakt zijn... ;)

Heb ik ook wel eens gezien, dat extra compartiment, maar bij dit pakje (datum 13-1-13) dan weer niet. Misschien een productiefout? Zo zijn sommige pakjes ook makkelijk te smacken en bij andere pakjes wordt het een soort drama. Ook daar weet Wyeast echt helemaal niets van. (Maar ze zullen het in de gaten houden, zeggen ze).

bazje

Citaat van: RobinB op 04-04-2013  22:18 uJa, maar de laatste tijd zit er vrij vaak nog een "extra lasnaad" over het midden, waardoor er effectief 2 compartimenten in zitten.
Wyeast zegt dat dat niet het geval is, ondanks dat er nu al vele meldingen van gemaakt zijn... ;)

Maak er maar 5 meldingen van.
Mijn Belgian Strong Ale had ook een zakje met twee compartimenten waarvan er maar eentje was gesmackt.
Daar zat ook zo'n extra lasnaad in!

hansm

Ik had laatst ook zo'n smackpack met een dubbel zakje. Maar mijn smacken was blijkbaar zo effectief dat ze beide opengesprongen waren.

Misschien heb ik er in het verleden wel meer gehad, maar normaal gesproken kijk ik nooit wat er achterblijft. Ik giet de vloeistof met gist in de starter en gooi de verpakking gewoon weg.

EBC

Slechts 1 zakje is gevuld. De tweede is slechts een uitsteeksel en er zit niks in.

John

Ook meegemaakt. 1 zakje gesmackt het andere nog in tact. Toch maar opengemaakt en aan starter toegevoegd... Gisting inmiddels achter de rug. Alles ok.

hansm

Citaat van: EBC op 05-04-2013  15:18 uSlechts 1 zakje is gevuld. De tweede is slechts een uitsteeksel en er zit niks in.

Zou ook kunnen...  :weetniet:

Henielma

Citaat van: EBC op 05-04-2013  15:18 uSlechts 1 zakje is gevuld. De tweede is slechts een uitsteeksel en er zit niks in.

Volgens mij is dit inderdaad het geval. 1 zakje en een lange lege flap.

RobinB

Mja, heb beide al eens langs zien komen... ;)

EBC

Citaat van: RobinB op 05-04-2013  22:18 uMja, heb beide al eens langs zien komen... ;)
Lijkt me fysiek technisch onmogelijk, gezien de machines die gebruikt worden...

Ik wil wel eens een foto zien van een dubbel gevulde binnenzak.

Drents Hopbier

Citaat van: RobinB op 05-04-2013  22:18 uMja, heb beide al eens langs zien komen... ;)

Wyeast stuurt dit als commentaar: Our Activators contain only one inner nutrient pack.  Due to how we make these packets, there is a lot of extra material, which gives the impression that there are two packs.  Please see the attached picture of a normal inner packet.


Hopbier

hansm

Dat betekent dus dat bij iedereen die een nog heel zakje vindt, het smacken compleet mislukt is!

RobinB

Citaat van: EBC op 06-04-2013  09:29 uIk wil wel eens een foto zien van een dubbel gevulde binnenzak.
Moet je ff foto's zoeken, ik kan je er geen geven aangezien het mezelf niet overkomen is. Kan ook dat die foto's er niet meer zijn omdat ze gepost zijn in tijdelijke topics.
Het kan best zijn zoals Wyeast aangeeft, maar hun plaatje is wel veel duidelijker 1 zakje dan wat ik hier langs heb zien komen.

dennisbier

Nooit gehad. Gewoon goed hard gesmackt een dag van tevoren.
Na 12 uur stond elk pak van Wyeast, besteld bij Brouwland hard bol.

De meeste zijn geile korrelgistliefhebbers hier volgens mij.
Ik ga voor de Wyeast en heb deze problemen nooit gehad.

heijligers

Citaat van: dennisbier op 06-04-2013  21:17 uDe meeste zijn geile korrelgistliefhebbers hier volgens mij.
Klopt, maar dat heeft niks met elkaar te maken  >:D

Binnenkort weer aan het starteren beginnen  ;D

RobinB

Citaat van: dennisbier op 06-04-2013  21:17 uDe meeste zijn geile korrelgistliefhebbers hier volgens mij.
Ik ga voor de Wyeast en heb deze problemen nooit gehad.

Wanneer heb je dit erbij geschreven? Stond er net nog niet? ???

Een slaat inderdaad niet op het ander en eea sluit elkaar niet uit.
Wyeast geeft meer variatie doordat ze meer stammen in aanbieding hebben.
Niks meer, niks minder! :)

12345

Citaat van: 12345 op 04-04-2013  14:12 uMijn activator kwam sterk opgebold aan. Smacken leek ook mij te link, overigens dacht ik dat hij al gesmacked moest zijn, zo bol stond hij. Ik heb het pakje meteen voor ca. een week in de koelkast bewaard en toen de inhoud bij de starter gedaan. Het kleine pakje (met de voeding) bleek nog heel te zijn. Ik heb dat ook maar kapot geknipt en bij de starter gedaan.

Het pakje had als datum 23-1-13 dus behoorlijk vers. Toch bleek de vitaliteit ervan net boven de 50% te liggen. Dus het is zeker niet fijn als je zo'n pakje krijgt.

hansm

Citaat van: 12345 op 07-04-2013  17:50 uHet pakje had als datum 23-1-13 dus behoorlijk vers. Toch bleek de vitaliteit ervan net boven de 50% te liggen. Dus het is zeker niet fijn als je zo'n pakje krijgt.

Je kan van onze leveranciers natuurlijk niet verwachten dat ze alle gisten op voorraad hebben, en dat de productiedatum nog minder dan een week voor aankoop is ook. Dat is gewoon niet haalbaar.

Maar dat is ook niet nodig. Met het maken van je starter kan je er rekening mee houden.

Het grootste probleem zit 'm trouwens denk ik in het transport. Maar daar heb je zelf invloed ook op. Ik neem aan dat het transport tussen Wyeast en Brouwland (de importeur) gecontroleerd, dus gekoeld, gebeurt. Ik neem ook aan dat het transport tussen Brouwland en zijn afnemers goed geregeld is.

Blijft over... het transport tussen jouw leverancier en jouw koelkast. Versturen via een pakketdienst is misschien niet optimaal. Maar als je het zelf gaat halen heb je het helemaal zelf in de hand.

Als ik een ondergister wil maken en ik wil zo vers mogelijke gist, rij ik gewoon zelf naar Brouwland. En op de terugweg een biertje bij de Achelse Kluis :biersmile:

hansm

Net weer een starter gemaakt en even naar het zakje in het smackpack gekeken.
1 lange lege flap en een compleet kapotgeslagen zakje.

EBC en Henielma lijken dus gelijk te hebben ;)

Jerome

Mijn Wyeast is ook niet gesmackt. Ik was er zeker van dat dit wel gebeurd was, zeker omdat het pack uitzette nadat ik (dacht dat ik) het binnenste zakje gebroken had. Ik heb nu de gist, zonder de nutriënten bij het jongbier gedaan, volgens mij moet dit wel kunnen (het is immers gist). De site van Wyeast zegt dit erover:

Citeer2. Can I use an Activator package without activating it and waiting for it to swell? ?

Yes. An Activator pack has enough yeast in it to pitch 5 gallons whether it is activated or not.  There will only be a slightly longer lag time if the package is not activated before use. In any case, the nutrient pack should be popped before using because it contains valuable nutrients.  Typically, the Activator can be activated when you start your brew and will be swollen by the time your wort is cool 

Alleen vind ik dit een beetje een vage uitleg. In de eerst zin zeggen ze dat het geen probleem is, alleen dat het wat langer duurt. Dan zeggen ze dat "in any case" het nutrienten pack wel gebroken moet worden. Heeft iemand een idee hoe deze uitleg te interpreteren?

Oscar

Citaat van: Jerome op 04-08-2013  20:10 uDan zeggen ze dat "in any case" het nutrienten pack wel gebroken moet worden. Heeft iemand een idee hoe deze uitleg te interpreteren?

Ze zeggen eigenlijk dat je dit nog aan je wort moet toevoegen. Maar dat is dan niet meer nodig.... ;)

Jacques

Citaat van: Jerome op 04-08-2013  20:10 uMijn Wyeast is ook niet gesmackt. Ik was er zeker van dat dit wel gebeurd was, zeker omdat het pack uitzette nadat ik (dacht dat ik) het binnenste zakje gebroken had. Ik heb nu de gist, zonder de nutriënten bij het jongbier gedaan, volgens mij moet dit wel kunnen (het is immers gist). De site van Wyeast zegt dit erover:

Alleen vind ik dit een beetje een vage uitleg. In de eerst zin zeggen ze dat het geen probleem is, alleen dat het wat langer duurt. Dan zeggen ze dat "in any case" het nutrienten pack wel gebroken moet worden. Heeft iemand een idee hoe deze uitleg te interpreteren?

Doordat de gist nog niet geactiveerd is moet dat gebeuren terwijl de gist in contact is met het wort dat vergist moet worden. Daar gaat even wat tijd over heen.
Het binnenzakje bevat kennelijk waardevolle mineralen die dienen als gistvoeding. Voor een goede vergoeding is het goed als die voedingstoffen in het wort komen.

RobinB

Ja, maar ook niet noodzakelijk.
Als je jezelf minder handig acht en denkt dat je de inhoud niet steriel in je wort krijg, laat dan maar gewoon achterwege. Het is een beetje wort met een minimale hoeveelheid gistvoeding.

Jerome

Ik heb het uiteindelijk niet toegevoegd (niks met onhandigheid te maken, meer met nieuwsgierigheid) en er staat nu, ongeveer 4 uur later al een laagje schuim op het jongbier en het waterslot begint langzaam met bluppen. Eind goed, al goed  ;D

Weet iemand nog iets nuttigs wat ik met het zakje nutrienten kan doen? Ik heb ook nog een (heel klein) beetje gist over. Giststarter?

Jacques

Citaat van: RobinB op 04-08-2013  22:05 uJa, maar ook niet noodzakelijk.
Als je jezelf minder handig acht en denkt dat je de inhoud niet steriel in je wort krijg, laat dan maar gewoon achterwege. Het is een beetje wort met een minimale hoeveelheid gistvoeding.

Het is natuurlijk niet veel gistvoeding die in het zakje zit. Beter iets dan niets zullen ze bij Wyeast denken vermoed ik.

RobinB

Citaat van: Jerome op 04-08-2013  22:24 uWeet iemand nog iets nuttigs wat ik met het zakje nutrienten kan doen? Ik heb ook nog een (heel klein) beetje gist over. Giststarter?

Als je wilt kan je het eventeel in een volgende starter toevoegen. Maar als je daarin ook al standaard complexvoeding gebruikt (wat zéker aan te raden is), is het verwaarloosbaar.

Andere optie is het toevoegen aan een flessediment voor de start van gistopkweek.

cpmb

Ik had vorige maand een Wyeast 3655 Schelde Ale en toen ik die smackte kwam er een heel klein gaatje precies in de lasnaad aan de zijkant van de buitenzak.. gevolg.. mijn hele shirt onder de gist.
Ik sloeg niet echt hard, had al eerder een smackpack gesmackt en daar veel harder opgeslagen.
Mijn leverancier hierover gebeld en die vertelde mij dat ik de eerste was waar ze dit van hoorden, ik dus maar een nieuwe besteld via het internet en kreeg deze de dag voor brouwen binnen. Gelukkig het brouwen een dag uitgesteld want na smacken duurde het iets langer dan gedacht om op te bollen.
 
Maar even terug naar het topic, beide smackpacks hadden 2 binnenzakjes zoals op de foto hierboven. Het tweede pak was inderdaad gesmackt. Degene waar de buitenzak kapot was gegaan was het binnenzakje nog heel.

bierhenkie

Bottomline is natuurlijk: zorg dat je altijd een potje gistvoeding in huis hebt.

Henielma

Eigenlijk is het antwoord op dit onderwerp heel eenvoudig. Niet nu brouwen maar eerst smacken en eventueel een starter maken die je daarna laat bezinken en vlak voor het enten aan het wort afgiet. Dus over een week brouwen.

RobinB

Juist. Alleen brouwen wanneer je zeker bent van je gist. :)

seed7

Het eigenlijke probleem is dat Wyeast domweg geen kwaliteitsproduct levert. De verpakking en methode falen te vaak, veroorzaken onduidelijkheid en onzekerheid.

Ingo

Oscar

Citaat van: seed7 op 05-08-2013  12:32 uHet eigenlijke probleem is dat Wyeast domweg geen kwaliteitsproduct levert. De verpakking en methode falen te vaak, veroorzaken onduidelijkheid en onzekerheid.

Nou dat vind ik wel meevallen. Je kunt over het algemeen goed voelen of het zakje gesmacked is !!!

seed7

Citaat van: Oscar op 05-08-2013  12:48 u[...]over het algemeen[...]

en daar zit nu net de crux. Het gaat me net te vaak mis, heet geeft net te weinig zekerheid. Wel/niet kapot? Bolt niet op, wat nu weer. Kan Robin wel zeggen dat je alleen kunt brouwen als je zeker van je gist ben, maar je moet soms een aantal dingen vooruit plannen. Brouwdag verschuiven is gedoe. Uiteindelijk toch maar weer een ministartertje voor 10 l maken. Wordt de gist ook niet gelukkiger van.

Na 3 van 3 missers heb ik nu al zoiets van ik knip het pak wel open en maak zo wie zo een (mini)starter, zonder smacken.

Kwaliteit is het voldoen van de impliciete en explicite wens van de klant ...

Ingo

Ronald_


RobinB

Citaat van: seed7 op 05-08-2013  13:16 uKan Robin wel zeggen dat je alleen kunt brouwen als je zeker van je gist ben, maar je moet soms een aantal dingen vooruit plannen.

Dat vooruit plannen is inderdaad wat je moet doen, vandaar dat ik zeg dat je zeker moet zijn van je gist. :)
Eigenlijk bevestig je dus gewoon mijn advies. ;)

Wyeast levert wel kwaliteit, maar het wordt door de verkopers in NL verkeerd gebracht.

seed7

Citaat van: RobinB op 05-08-2013  14:14 uWyeast levert wel kwaliteit, [...]

Ook het onnodig extra handelingen 'moeten' verrichten omdat je niet zeker bent van de status van de gist, terwijl die gewoon prima is, is een voorbeeld van slechte kwaliteit.

Ingo

RobinB

Maar dat ligt niet aan Wyeast, maar aan de verkopers in NL.

Zij geven verkeerde informatie mbt de entmogelijkheden en versturen vaak oudere zakken (> 1 maand geleden gemaakt). De gist in de zakken is een vers, levend product. Wyeast kan dat in de VS binnen enkele dagen leveren. Hier in NL zit de tussenhandel er nog tussen, waar het soms maanden in de koeling ligt. De tussenhandel is in dezen verantwoordelijk voor de (mindere) kwaliteit, en je koopt het product dan ook van hen. Dat kan je Wyeast dus niet aanrekenen.

Wat er op de site van Wyeast staat klopt allemaal voor de situatie in de VS. Daar leveren ze dan ook primair, dus dat is begrijpelijk.

Jerome

Citaat van: RobinB op 05-08-2013  15:52 u[...] en versturen vaak oudere zakken (> 1 maand geleden gemaakt) [...];  Hier in NL zit de tussenhandel er nog tussen, waar het soms maanden in de koeling ligt.

Productiedatum van de gist die ik gisteren gebruikt heb is 17 juli 2013. Op 29 juli online besteld op Brouwmarkt. Valt wel mee dus (in dit geval).

RobinB

En je hebt na 4 uur al tekenen van de start van vergisting, dus met de kwaliteit van de gist zit het inderdaad wel snor. :)

Jerome

Ondanks dat het binnenzakje niet gesprongen is, ben ik toch zeer tevreden  :)

dennisbier

CiteerHet eigenlijke probleem is dat Wyeast domweg geen kwaliteitsproduct levert. De verpakking en methode falen te vaak, veroorzaken onduidelijkheid en onzekerheid.
Onzin. Nooit geen probleem mee gehad. Misschien is het je motoriek?

Oscar

Voor mensen die moeite hebben met het smacken van Wyeast zakken wil ik best wel een Masterclass smacken organiseren hoor. Met Jarenlang Karate-ervaring moet dat wel lukken... ;D ;D ;D

William

Citaat van: dennisbier op 05-08-2013  16:41 uOnzin. Nooit geen probleem mee gehad. Misschien is het je motoriek?

Ook ik heb de laatste veel vaker het gevoel dat het binnenzakje niet goed gesmacked is doordat het na smacken nog heel aanvoelt. Ik heb het idee dat het binnenzakje minder volledig scheurt zoals vroeger waardoor het net lijkt of het nog heel is hoewel de inhoud wel langzaam naar buiten loopt.

Oscar

Citaat van: William op 05-08-2013  19:26 uhoewel de inhoud wel langzaam naar buiten loopt.

Anti Crab-tree smack-packs ?  ;D ;D ;D ;D

dennisbier

Dus het zwelt wel op? Ik haal het smackpack altijd s'avonds uit de koelkast, de volgende dag smack ik hem en als ik dan de volgende dag laat in de middag de gist toevoeg is het pak hard gezwollen. Ready to use.
Ik ben op giststarters overgegaan, maar vroeger gebruikte ik direct uit het pak.
Korrelgisten heb ik nog niet gebruikt. Nog geen noodzaak voor.
mmh noodzaak. korrelgisten zijn net zo goed natuurlijk. kwestie van je voorkeur.

EvdBroek

Afgelopen donderdagavond heb een smack pack Wyeast "gesmackt", vervolgens in de koelkast gelegd. Het zakje had als produktiedatum medio juni van dit jaar, dus het smacken moest wel zo'n 3 dagen van tevoren gebeuren. Volgende dag even na gekeken of die al een beetje opzwol ... niet heel erg veel. Zaterdag nog even gekeken, was niet heel veel boller geworden. Toch maar weer eens hard op geslagen. Zondagochtend het zakje uit de koelkast gehaald omdat ik s'-middags wilde brouwen, het zakje was nog niet strak opgebold. Tenminste niet zo bij de voorgaande keren dat ik een smack pack heb gebruikt, die stonden namelijk heel strak.

Zondagmiddag toch maar even gebrouwen, zakje opengeknipt nadat het wort in mijn vergistingsvat zit. Zakje leeg laten lopen en zag dat het binnenzakje toch open was. Dat zou dus geen probleem moeten zijn. Vervolgens vergistingsvat bij 18 graden weg gezet.
Nu 26 uur na het brouwen zie ik nog geen enkele activiteit...
Toch maar een korrelgist er op gooien?

William

Begrijp ik het goed dat je de gesmackte Wyeast laat opzwellen bij koelkasttemperatuur?

EvdBroek

Ja dat klopt, zal dat het probleem geweest zijn?

William

Dat denk ik wel. Opbollen bij kamertemperatuur gaat veel sneller dan in de koelkast. Zowel ondergisters als bovengisters hoor je te laten zwellen bij kamertemperatuur.

Nu is de gist pas echt gaan vermeerderen bij het toevoegen van de gist aan het wort. Vandaar de trage start.

Het kan uiteindelijk nog wel goedkomen hoor. Hoeveel liter heb je gebrouwen met welk startsg?

EvdBroek

20 liter met begin SG 1046, dus niet zo'n hele zware.

Misschien een idee om de temperatuur wat hoger te zetten dan 18 graden?

William

Wat betreft volume en start SG gaat het wel lukken.

Het is inderdaad goed om de temperatuur nu misschien iets hoger te zetten (20 - 21 ºC)  en weer te laten zakken als de vergisting merkbaar is gestart.

EvdBroek

Dank je William. Hij staat inmiddels op 21 graden, ik heb het vat ook maar eens even flink geschud, als beluchting.

Herman

Citaat van: cpmb op 05-08-2013  09:16 uIk had vorige maand een Wyeast 3655 Schelde Ale en toen ik die smackte kwam er een heel klein gaatje precies in de lasnaad aan de zijkant van de buitenzak.. gevolg.. mijn hele shirt onder de gist.
Ik sloeg niet echt hard, had al eerder een smackpack gesmackt en daar veel harder opgeslagen.

Hmm. Late reactie, maar sla (smack) je die dingen echt?

Ik zoek zelf het zakje op en druk met mijn hand deze kapot, slaan is m.i. niet nodig. Jouw ervaring is een bevestiging dat slaan niet zonder risico is.

cpmb

Citaat van: Herman op 16-09-2013  21:56 uHmm. Late reactie, maar sla (smack) je die dingen echt?

Ik zoek zelf het zakje op en druk met mijn hand deze kapot, slaan is m.i. niet nodig. Jouw ervaring is een bevestiging dat slaan niet zonder risico is.
ja ik heb echt gesmacked zoals de beschrijving.
misschien had ik pech of was het onervarenheid of ik was te lomp haha.
ik heb een nieuwe gekocht en die ging wel goed maar ik was ook wat voorzichtiger :)

Oscar

Citaat van: EvdBroek op 16-09-2013  20:05 uAfgelopen donderdagavond heb een smack pack Wyeast "gesmackt", vervolgens in de koelkast gelegd.

Waarom heb je dit zo gedaan? Vanuit welke overweging?  :weetniet:

EvdBroek

Citaat van: Oscar op 17-09-2013  00:59 uWaarom heb je dit zo gedaan? Vanuit welke overweging?  :weetniet:

De vorige smack packs had ik altijd de dag er voor gesmackt en vervolgens in de keuken op de aanrecht laten staan. Een tijdje terug las ik op het forum dat men dit dagen van tevoren deed (bij iedere maand dat het pack oud is een dag) en dan terug plaatste in de koelkast. Blijkbaar toch verkeerd begrepen.

Adrie

Citaat van: EvdBroek op 17-09-2013  10:07 uDe vorige smack packs had ik altijd de dag er voor gesmackt en vervolgens in de keuken op de aanrecht laten staan. Een tijdje terug las ik op het forum dat men dit dagen van tevoren deed (bij iedere maand dat het pack oud is een dag) en dan terug plaatste in de koelkast. Blijkbaar toch verkeerd begrepen.

Je zet het smackpack pas terug in de koelkast nadat hij is opgezwollen en je niet direct een giststarter gaat maken of hem zo gaat gebruiken.

EvdBroek

Citaat van: Adrie op 17-09-2013  10:25 uJe zet het smackpack pas terug in de koelkast nadat hij is opgezwollen en je niet direct een giststarter gaat maken of hem zo gaat gebruiken.
Ok dank Adrie. Nu maar hopen dat de vergisting inmiddels wel is gestart, anders moet ik er alsnog een korrelgist opgooien. Vanochtend was er namelijk nog geen activiteit.

Jacques

Citaat van: EvdBroek op 17-09-2013  15:08 uOk dank Adrie. Nu maar hopen dat de vergisting inmiddels wel is gestart, anders moet ik er alsnog een korrelgist opgooien. Vanochtend was er namelijk nog geen activiteit.

Dat komt nog wel, alleen duurt het veel langer.
Het laten opbollen zorgt er voor dat de gist geactiveerd wordt. De gist wordt min of meer getraind om het grote werk aan te gaan.

William

Citaat van: EvdBroek op 17-09-2013  15:08 uNu maar hopen dat de vergisting inmiddels wel is gestart, anders moet ik er alsnog een korrelgist opgooien. Vanochtend was er namelijk nog geen activiteit.

En dan kun je altijd nog een slecht afsluitend vat hebben. Met zo'n verse gist gaat het wel goed komen.

Bert van Vliet

Citaat van: Jerome op 05-08-2013  15:58 uProductiedatum van de gist die ik gisteren gebruikt heb is 17 juli 2013. Op 29 juli online besteld op Brouwmarkt. Valt wel mee dus (in dit geval).

Is daar inderdaad vaak veel versers dan elders en ouder dan 4 maand verkopen ze met 50% korting zag ik laatst. Wel de moeite 4,45 per pakje of zo kan ik wel een dagje extra wachten op het opzwellen.

EvdBroek

De vergisting is nu inmiddels in volle gang en ik heb de temperatuur in mijn klimaatkast weer wat naar beneden gebracht (naar 19,5). Het gaat dus inderdaad helemaal goed komen.

orangeloo

 :duimop:
En zo zie je maar weer dat de ingrediënten voor bierbrouwen zijn:
Water, mout, hop, gist en... geduld.

tjleet

Citaat van: orangeloo op 18-09-2013  11:58 u:duimop:
En zo zie je maar weer dat de ingrediënten voor bierbrouwen zijn:
Water, mout, hop, gist en... geduld.
Water, mout, hop, gist, geduld en... hobbybrouwen.nl
;)

EvdBroek

Citaat van: orangeloo op 18-09-2013  11:58 u:duimop:
En zo zie je maar weer dat de ingrediënten voor bierbrouwen zijn:
Water, mout, hop, gist en... geduld.

En vooral geen angst voor een mislukte batch  ;)

William

Citaat van: tjleet op 18-09-2013  12:02 uWater, mout, hop, gist, geduld en... hobbybrouwen.nl
;)

Therapeuten voor brouwers, dat zijn we. ;D

CrUeLtYY

Nou mijn Weyast zak staat al 3 dagen in de keuken maar nog steeds geen activiteit aan buitenkant waarneembaar!

Het zakje binnenin is kapot en er heeft een goede schudding plaats gevonden.
Productiedatum was mei-2013 maar dat was geen probleem volgens Brouwmarkt... (iemand ervaring of dit nog goed komt?)

William

De regel is: elke maand over de productiedatum een dag langer wachten. Dus geef het 4 a 5 dagen :)

CrUeLtYY

Citaat van: William op 30-09-2013  18:22 uDe regel is: elke maand over de productiedatum een dag langer wachten. Dus geef het 4 a 5 dagen :)

Oke het staat inmiddels al 3 dagen dus dan blijf ik nog even wachten en het rustig in de gaten houden.
Bedankt voor je snelle reactie.


Henielma

Regelmatig vertroetelen door te schudden en op een iets warmer plekje wegzetten. Bijvoorbeeld in de buurt van een internet modem die toch aan staat.

Oscar

Citaat van: Henielma op 30-09-2013  19:22 uen op een iets warmer plekje wegzetten. Bijvoorbeeld in de buurt van een internet modem die toch aan staat.

Of bij de verwarming, die al weer zachtjes aan aan kan... :)

CrUeLtYY

Inderdaad goed plan ik zet hem bij de verwarming.. :D

RobinB

Bij de verwarming is niet zo'n goed idee.
Radiatoren kunnen flink warm worden, te warm, en varieren enorm.

Wat Henielma voorstelt, milde continue verwarming is dan een stuk beter! :)

luftie

Citaat van: EvdBroek op 18-09-2013  09:19 uDe vergisting is nu inmiddels in volle gang en ik heb de temperatuur in mijn klimaatkast weer wat naar beneden gebracht (naar 19,5). Het gaat dus inderdaad helemaal goed komen.
Of de temperatuur in de klimaatkast opschroeven?

CrUeLtYY

Heb hem op een rustige plek gezet met een wat hogere temperatuur en goed geschud maar duurt lang.

Inmiddels heb ik 3 pakken Wyeast smack pakken besteld bij (Van Der Kooy), Toppie vers spul en na 4 uurtjes wachten een bijna knappende verpakking!
Ik weet wel waar ik de volgende x het bestel

wilbertd

Citaat van: dennisbier op 04-04-2013  16:57 uEen goed gevuld smackpack XL, dus stijf opgebold werkt prima tot 15 liter.

Nu heb ik toevallig net gisteren zo´n smackpack bij 19 liter gekieperd, nog tips  :-\

CrUeLtYY

Citaat van: wilbertd op 03-10-2013  18:54 uNu heb ik toevallig net gisteren zo´n smackpack bij 19 liter gekieperd, nog tips  :-\

Ik neem aan dat je bedoelt dat je een niet opgebolde smackpack erbij hebt gedaan?

RobinB

Citaat van: wilbertd op 03-10-2013  18:54 uNu heb ik toevallig net gisteren zo´n smackpack bij 19 liter gekieperd, nog tips  :-\

Het volume zegt niks zonder de SG (en liefst het recept). :)

wilbertd

19 liter met een SG van 1075...
(Het recept krijg je van me als het een lekker biertje blijkt te zijn)
Maar eigenlijk is de vraag; wat te doen als een bier niet volledig uitgist, maar dat is wellicht een beetje offtopic.

RobinB

Voor 1075 is 19 liter al teveel voor 1 kneiterverse smackpack.
Afhankelijk van hoe oud je pack was wordt dat alleen maar erger.

Het recept is van belang voor het inschatten van de vergistbaarheid.

wilbertd

Oh,oh, nadat hij stil valt overhevelen en nog wat extra gist toevoegen?

RobinB

Kijk het eerst ff een poosje aan, mocht hij het niet gaan trekken dan zijn dit soort acties de beste optie:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12709.msg172343.html#msg172343

Maar wacht eerst even wat hij nog uit zichzelf doet.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.