Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Geconcentreerd vruchtensap in bier

Gestart door karel, 23-05-2011 04:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

karel

Hallo allen,

Gisteren liep ik tegen een fles geconcentreerd kersensap aan.
Meteen in de kar gedraaid om een kersenbier te brouwen.

Kan iemand me hier een handje bij helpen?

Wanneer voeg ik het beste dit concentraat toe?
Welke hoeveelhied (volgens de verpakking is de verhouding 1 op 10)
Wat doe ik met de mouten en de hop?

Ik had gedacht een licht bier te brouwen (1030 SG) met gewoon pils mout.
Niet te zwaar hoppen anders wordt het te bitter.
Het concentraat toevoegen na het koken. een verhouding van 1 op 20 (dus de helft van de suggestie van de leverancier, anders wordt het fruitsap)
Gaat dit bier niet te zuur zijn na het vergisten van de suikers?
In hoeverre zijn dergelijke suikers vergistbaar?
Hoe kan ik het enigzins zoet krijgen?

Alle tips zijn welkom.

alvast bedankt
Karel

Gerb

Het grootste gedeelte van het sap zal bestaan uit suikers. Die zullen vergisten en dus niets aan zoetheid brengen. Ik zou hoog inmaischen (68 ºC). Geen late hoptoevoegingen. Verder is het verstandig om te checken of er geen conserveringsmiddelen in het sap zitten. Die kunnen je vergisting remmen. 

karel

Hoi,

Er zit citroenzuur, sodiumsulfiet en potasium.
Miserie?


Gerb

Sulfiet kan vervelend zijn, maar in deze sterk verdunde hoeveelheden zal het niet tot veel problemen leiden denk ik. Ik had sorbaten verwacht. Staat er niets achter de potassium?

erikgroothuis

Citaat van: karel op 23-05-2011  08:23 uHoi,

er zit citroenzuur, sodiumsulfiet en potasium.
Miserie?

Sulfieten worden inderdaad door wijnmakers gebruikt om de vergisting te stoppen.
Hopelijk zit er weinig in het sap, en heeft het weinig effect op de vergisting.
Zorg voor voldoende verse gist!

Succes
Erik :brouwen:

De-Geert

Citaat van: erikgroothuis op 23-05-2011  10:37 uSulfieten worden inderdaad door wijnmakers gebruikt om de vergisting te stoppen.
Ho stop!
Sulfiet in wijn heeft 2 functies:
1 oxidatie tegengaan
2 de groei van wilde gist en een aantal bacterien remmen

De gisting stoppen wordt zeker niet met sulfiet gedaan.
Citaat van: karel op 23-05-2011  08:23 uMiserie?
Nee.

karel

Slik!

Ben nog eens naar de verpakking gaan kijken.

Er stond wel iets bij Potasium:
Potasium... sorbate, Sodium sorbate, Sodium Sulfacetate.

Ben er niet meer zo gerust in!

Kan ik het sap toevoegen na de hoofdgisting?
Of maak ik er gewoon limonade van voor de kids!
(was waarschijnlijk eerder de bedoeling van de fabrikant.)


halikidee

Voor zover ik weet is Potasium Sorbate, in het NL KaliumSorbaat, een conserveringsmiddel nr E202

Ikzelf heb ooit een witbier gebrouwen en had de bedoeling om een deel hiervan een Rosé Bier te maken door na de hoofdvergisting diksap (appel-rode vruchten) toe te voegen (als concentraat).
Dit is allemaal prima gegaan, alleen is door de aanwezige appel in het diksap een licht zurige smaak ontstaan.
Van de rode vruchten was weinig meer van in de smaak terug te vinden.

Mocht je het willen doen, dan zou ikzelf een concentraat of diksap zonder appel willen gebruiken.
Het concentraat niet verdunnen, dit omdat er door de vergisting nog veel vruchtten smaak verdwijnt.

Succes verder

karel

He, bedankt iedereen.

Ik denk dat eens probeer met een litertje of vijf, kan niet veel mee misgaan.
Als het een hit wordt dan laat ik het weten

erikgroothuis

Citaat van: karel op 24-05-2011  10:52 uHe, bedankt iedereen.

Ik denk dat eens probeer met een litertje of vijf, kan niet veel mee misgaan.
Als het een hit wordt dan laat ik het weten
Daar kun je nooit een buil aan vallen. Succes! :brouwen:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.