Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: rutger1973 op 05-04-2021 11:39 u

Titel: Swaen vs Dingemans als basismout?
Bericht door: rutger1973 op 05-04-2021 11:39 u
Hallo brouwers,

Ik heb een ouder topic gevonden die ook ging over de voorkeur voor Swaen of Dingemans als basismout. Die voorkeuren waren echter gebaseerd op persoonlijke voorkeur, 'gevoel' of de hoeveelheid stokjes tussen de granen.

Ik vroeg me af of er daadwerkelijk 'kwaliteitsverschil' is tussen de mouten? Niet alleen is Dingemans wat duurder maar als ik in mijn software bij hetzelfde recept, de verschillende mouten invoer komt er bij de Dingemans pilsmout een hoger SG uit dan bij Swaen. Levert Dingemans meer suikers op? Is er smaakverschil? Het gaat me in dit geval om pils- en Pale Ale mout.

groet!
Rogier
Titel: Re: Swaen vs Dingemans als basismout?
Bericht door: JanDeGraaff op 05-04-2021 11:57 u
Voor wat het waard is, is The Swaen in 2019 tot beste mouterij ter wereld (https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/mouterij-the-swaen-in-kloosterzande-uitgeroepen-tot-beste-van-de-wereld~af3cc460) uitgeroepen.
Titel: Re: Swaen vs Dingemans als basismout?
Bericht door: Snelbier op 05-04-2021 11:59 u
Kwaliteitsverschil? Ik gebruik ze door elkaar, ben nog geen proefbare problemen tegengekomen.
Ik koop in afhankelijk van verkrijgbaarheid en soms prijs, géén duidelijke voorkeur voor een fabrikant.

Pilsmouten hebben meestal een potentiële opbrengst (suikers) van 81% en 5% vocht. Deze waardes horen in je software te staan.
Hoger SG (hogere opbrengst) kan alleen te verklaren zijn doordat die instelling in de software anders staat dan bedoeld.
Succes, Snelbier.
Titel: Re: Swaen vs Dingemans als basismout?
Bericht door: Jacques op 05-04-2021 22:24 u
...
Ik vroeg me af of er daadwerkelijk 'kwaliteitsverschil' is tussen de mouten? Niet alleen is Dingemans wat duurder maar als ik in mijn software bij hetzelfde recept, de verschillende mouten invoer komt er bij de Dingemans pilsmout een hoger SG uit dan bij Swaen. Levert Dingemans meer suikers op? Is er smaakverschil? Het gaat me in dit geval om pils- en Pale Ale mout.

The Swaen heeft verschillende basismouten in hun assortiment.
Swaen dutch pale ale mout en ook Swaen pilsmout hebben een opbrengst aan extract van 81%. Swaen Vienna 80%

Dingemans pilsmout heeft een opbrengst van 80% minimaal volgens hun website. Veel hoger zal het niet zijn. Misschien 1 à 2%...