Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Brouwapparatuur
« Laatste bericht door Michiel1987 Gepost op Vandaag om 00:47 »
Dag allen,

Zoals jullie misschien gelezen hebben in het voorstel hoekje ga wij een poging doen om een stapje verder te gaan dan blik brouwen.
Middels de cursus en veel lezen op het forum hebben wij een idee over de opstelling en hoe te beginnen.
Graag zou ik dit met jullie delen en vragen wat jullie hiervan vinden.
Hou met het commentaar a.u.b. rekening dat dit ons eerste probeersel wordt en wij hopen op de goede weg te zijn.

Ons idee qua apparatuur is als volgt:
- Schrootmolen met 2 verstelbare rollen
- Koken op een gasbrander in een RVS pan (met digitale thermometer)
- Middels hevelfilter (gemaakt van mantelbuis en koper leiding zoals er meer van zijn hier...) filteren en overhevelen naar een geďsoleerde 
   (geschikt) vat
- Met een opvoer pompje terug voeren naar de pan om het zodoende te kunnen filteren tot een heldere wort.
- Koelelement (spiraal)
- Wort beluchten met beluchtingspompje
- Dan in vat voor gisting
- een koelkast ombouwen tot gistkast (als dit meteen al lukt)
   (Inkbird temperatuurregelaar temperatuur sensor geďsoleerd tegen vat aangeplakt)
- vervolgens in mandflessen nagisten (ook in gistkast neem ik aan?)


Zijn wij zo op de goede weg om te beginnen?
2
Mededelingen/discussie over het forum / Re: Reclamebanners op het forum
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 00:20 »
Dat is ook absoluut niet de insteek.

Doneren kon ook soort van door het hobbybrouwshirt te kopen denk ik?
3
Apparatuur / Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 00:16 »
Ja hoor je hebt prima onderbouwd dat precies willen meten “doorslaan” is! En ja hoor ik sta open voor elke mening mits deze onderbouwd is met feiten.
Feit blijft dat de best practice om de temperatuur in een vat te meten een thermowell is! “Doorslaan” geeft weer wat jouw emotie daarbij is!

Theoretische best practice bedoel je dan?

Of is er iemand die op dit forum met twee STC-1000's temperatuurverlopen heeft gemaakt en dat je daarin giga verschillen ziet?
4
Discussie over recepten / eerste brouwsel easybrew
« Laatste bericht door milanket Gepost op Gisteren om 23:36 »
heb onderstaand recept gebrouwen met mijn easybrew :

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptStastok Saison
Brouwdatum30-05-2018
BierstijlSaison
Volume10.9 l
Begin SG1.039 SG
Berekende kleur (Morey)5 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement76.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15.00 lWater uit Zutphen
2.46 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC90.9 %
0.20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9.1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.90 min.7.5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29.1 gSaazpellets3.4%75 min.25.0 IBU
40.0 gSaazpellets3.4%5 min.6.6 IBU
30.0 gSaazpellets3.4%koudhop0.0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5.00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


ik verwachtte een licht blondje met een hoppige "neus", zoiets als de miss hooter van het uiltje.

Heb gisteren het eerste flesje opengetrokken, rook als bier,proefde als bier helemaal leuk!

na de eerste hooray eens even goed geproefd en geroken...

qua smaak mist het  "body". zou dat kunnen komendoor de 100% pilsmout ??? zou de toevoeging van een ander mout dit verbeteren??

hop smaak en vooral geur heel licht aanwezig, komt dat door mijn hopkeuze ?? zou een andere hopsoort hier verbeteringin brengen??

bvd, Milan.



5
Apparatuur / Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Laatste bericht door haicoterbeek Gepost op Gisteren om 23:35 »
Het getuigt in mijn ogen van nog veel meer arrogantie om er van uit te gaan dat reageren op dit forum alleen voor sommigen weggelegd is.
Mijn mening is behoorlijk uitgebreid onderbouwd meen ik. Mag ik van jou geen mening meer hebben? Of mag ik die wel hebben maar niet ventileren op een open forum?
Er wordt niemand aangevallen (ja, ik en een medeforumlid, door jou) dus wat is je probleem?
Ja hoor je hebt prima onderbouwd dat precies willen meten “doorslaan” is! En ja hoor ik sta open voor elke mening mits deze onderbouwd is met feiten.
Feit blijft dat de best practice om de temperatuur in een vat te meten een thermowell is! “Doorslaan” geeft weer wat jouw emotie daarbij is!
6
Brouwproces / Re: Toevoegen van suiker
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:25 »
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36706.msg555181.html#msg555181

Voor concentraties en volume van suikeroplossingen.
soms is het inderdaad handiger om bv 50 gram suiker op te lossen tot 100g oplossing en dan in grammen te doseren met een weegschaal. elke gram is dan een halve gram suiker.
of bv 50g in 100ml en dan in milliliters te doseren met bv een injectiespuitje. elke ml is dan 0.5 gram suiker.
iets in grammen verdunnen en dan in ml doseren is niet handig want dan moet je rekenen. idem voor verdunnen in ml en dan doseren in grammen.
 
7
Algemeen / Re: Zelfstandig brouwer worden
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:23 »
Nu is mijn vraag bij deze dus; Hoe realistisch is deze droom?

Leer eerst maar eens brouwen en dat je zelfstandig een kwalitatief goed bier kunt brouwen....en zelfstandig een recept kunt maken en dat je goede kennis (en inzicht) van grondstoffen hebt....en kijk dan maar eens verder.... :brouwen:
8
Apparatuur / Re: Zilver slijpsel van Victoria schrootmolen normaal?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:20 »
als je hem droog laat draaien dan krijg je metaal op metaal met loskomende metaaldeeltjes en dat moet je niet hebben. Dus alleen met mout erin draaien.
9
Algemeen / Re: Zelfstandig brouwer worden
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:17 »
Om te voorkomen dat nieuwe leden loze berichten plaatsen om over de drempel te gaan is het niet handig dit te communiceren op het openbare gedeelte van dit forum.
ja dat snap ik , maar wat is het nut ervan. Nu kan hij niet bij de informatie waar hij om vraagt en ik zie eigenlijk geen reden waarom hij die info uit de link niet mag weten.
10
Apparatuur / Re: STC-1000 - temperatuur sensor IN gistvat?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:13 »
De topicstarter wil de temperatuur in het vat meten met een temperatuursensor! Een prima gedachte omdat je dan een beter beeld krijgt van de vergisting. Best practice in de industrie is nog steeds een thermowell.
Een spons, stukje plakband, etc. is gerommel in de marge.
Trouwens de kamerthermostaat van mijn CV zit op een centraal punt in mijn woonkamer. Niet aan de buitenkant van mijn raam met plakband en spons!

Ja maar jouw huiskamer staat als het goed is ook niet vol met bier.  ;)


Natuurlijk meet je nauwkeuriger met een thermowell, maar waarom maak je dan niet een systeem met een thermowell en een 2e sensor voor de temperatuur in de gistingskast en nog een ingewikkelder regelaar. Je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. Maar uiteindelijk gaat het erom of jet het in de kwaliteit van je bier terugziet. Als je een gistingsvat hebt met een thermowell er al standaard in dan zou ik zeggen doen, maar als je die nog moet plaatsen, gaten boren etc. Dan moet dat allemaal wel ergens terug te zien zijn in een beter bier lijkt mij. en dat is niet zo denk ik.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10