Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Smaken toevoegen bij het bottelen
« Laatste bericht door Kassie Gepost op Vandaag om 18:59 »
Daar ga ik zeker eens mee experimenteren,, dank voor de uitleg
2
Brouwproces / Re: Smaken toevoegen bij het bottelen
« Laatste bericht door Wil1 Gepost op Vandaag om 18:54 »
Siroop kun je maken door 500 gram suiker en 0,5L water aan de kook te brengen. Ongeveer 5 tot 10 min koken.
Uitzetten en de kruiden erbij doen en aflaten koelen. Eventueel nog filteren. Hoeveelheid kruiden hangt af hoe sterk je de smaak wil hebben en wat voor kruiden je wilt gebruiken, het ene kruid is sterker dan het andere van smaak en geur. Das even uitproberen.
Ik heb ooit gagelsirooop gemaakt: 300 gram suiker, 0,3 L water en 25 gram gagel.
Je kunt dan eens zoveel siroop bij het bottelen doen als je normaal doet. Dus ipv 8gr/L nu 16 gr/L. Je hebt tenslotte je 'suikerhoeveelheid'gehalveerd bij het maken van de siroop door er net zoveel water toe te voegen.
Ik heb zo ooit een gagelbier gemaakt, was erg lekker!

Fruitsiroop heb ik nog nooit gemaakt. Ff googlen op siroop maken en je vind genoeg.
3
Algemeen / Re: Wat is rijpen precies?
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 18:48 »
Rijpen is een mooi woord voor verouderen.
4
Etiketten van amateurbrouwers / Re: Fake Beer
« Laatste bericht door Kassie Gepost op Vandaag om 18:32 »
Haha ja inderdaad schermafdrukken. Ziet er zo wel een beetje raar uit.
5
Brouwproces / Re: Smaken toevoegen bij het bottelen
« Laatste bericht door Kassie Gepost op Vandaag om 18:31 »
Dank voor de tip. Ik heb ze niet met soda schoongemaakt maar wel goed gewassen en 10 minuten gekookt ongeveer, dat komt dan toch wel goed?
6
Discussie over recepten / Re: Bier met eeuwenoude Madeira
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 18:17 »
Baladin Xyauy is misschien inspirerend, een bewust geoxideerd, gemadairiseerd bier,

Ingo
7
Discussie over recepten / Re: Bier met eeuwenoude Madeira
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 18:01 »
Ik zou de madeira opdrinken ;).
Zonde om een vingerhoed door je bier te gooien, gaat never nooit iets doen.
Als je het doet zou ik je brouwsel opsplitsen. Eentje met madeira en eentje zonder. Dan kun je erna tot de conclusie komen of er verschil is.
8
Discussie over recepten / Re: Bier met eeuwenoude Madeira
« Laatste bericht door pippakillinova Gepost op Vandaag om 17:53 »
Ik zou de kleur amber houden, een volle boddy, hij mag aardig zoet blijven. Als hop zou ik denken aan de Nelson Sauvin.
 :brouwen:

Oke, bedankt. Ik zal het in overweging nemen.

 :brouwen:
9
Brouwproces / Sparkling cider
« Laatste bericht door steyr540 Gepost op Vandaag om 17:46 »
Beste allemaal,

Afgelopen najaar heb ik appelsap geperst en dat laten vergisten tot cider. Dit was erg zuur uitgevallen dus heb ik neerslag kalk( een ontzuurder) toegevoegd, de zure smaak is daarmee goed weg getrokken. Heb probleem nu is dat ik bang ben dat de gist niks meer doet ( ik heb korrel gist toegevoegd) en ik dus geen vergisting op fles meer krijg. Ik wil niet met ontzettend zoete meuk blijven zitten. Wat is nu verstandig om te doen? De cider overhevelen zodat de dode gist en neergeslagen kalk achter blijft en in het nieuwe vat er weer gist bij gooien en bottelen? Of wachten dat de gist de rest suikers verteert? Als jullie betere suggesties hebben hoor ik dat graag!

Het begin sg was 1059 en heb er 12 gram suiker per liter bij gedaan. Het sg op dit moment is 1026.
10
Grondstoffen / Re: Wyeast 2565
« Laatste bericht door Brouwers Gepost op Vandaag om 17:37 »
Een starter maken is niet zo moeilijk hoor, maar als je het (nog) niet aandurft heb je een aantal opties:

1. Kleinere batch (maar dat is geen optie, schrijf je)
2. Lager startSG (dus minder alcohol)
3. Meer gist aanschaffen

Die directe enting in 20L is sterk afhankelijk van het start SG. Voor 20L van 1035 is het misschien genoeg , maar voor 20L van 1060 niet, bijvoorbeeld.
Wat zou het startSG moeten worden?
zelfs 20L van 1035 kan al te zwaar zijn als de gist 5-6 maanden oud is. Bij vloeibare gist altijd op tijd bestellen en voorbereid zijn dat een nodig is. Mocht je dit te moeilijk vinden dan moet je niet met vloeibare gist gaan werken of de kans op een gestokte/slepende vergisting accepteren. Doe je dat niet dan zijn korrelgisten een prima alternatief (mits je genoeg korrelgist koopt). Starter maken is trouwens makkelijker dan bier brouwen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10