Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Verstokte vergisting Karmeliet kloon

Gestart door Alexander_H, 03-07-2022 13:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Alexander_H

Hoi,

Ik heb me nog eens gewaagd aan een Karmeliet kloon, maar helaas lijkt mijn vergisting (waarschijnlijk)te zijn gestokt.

Recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#24
Naam receptDigitalum tripel
Brouwdatum09-06-2022
BierstijlSterke Blonde
Volume20,0 l
Begin SG1,081 SG
Eind SG1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,9%
Alcoholgehalte7,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement74,0 %
Kooktijd50 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Hulst
0,27 gCaCl2
5,73 mlMelkzuur
11,11 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l8 mg/l49 mg/l115 mg/l70 mg/l72 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,80 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC53,5 %
0,93 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC13,1 %
0,70 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC9,9 %
0,47 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC6,6 %
0,23 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC3,3 %
0,23 kgGerstevlokkenThomas Fawcett and Sons3 EBC3,3 %
0,73 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C15 min.60 min.3,1 l/kg
72 stap72,0 °C15 min.20 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,7 gSaazpellets3,4%50 min.13,4 IBU
16,0 gSaazpellets3,4%20 min.2,9 IBU
17,3 gStyrian Goldingspellets3,4%10 min.1,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,00 gKorianderzaadspecerijkoken
0,67 gParadijszaadspecerijkoken
8,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l getrapte starterWLP720 Sweet mead/wine (WLP720)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,9%
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Volgens berekening BrouwHulp zou eind sg rond de 1014 moeten uitkomen.

De helft van de suiker toegevoegd aan de kook, de andere helft als siroop na 3 of 4 dagen.
Na 1 1/2 week stond ie op 1.022 en geen activiteit meer in het waterslot, maar na twee weken nog steeds, dus eens voorzichtig doorgeschud.
Na 3 weken nog steeds 1.022, en ik heb een 0,5l starter gemaakt van water en suiker met us-05 die ik nog had liggen, met 4% suiker en wat gistvoeding. Toen deze actief begon te worden 100 ml van het jongbier toegevoegd om de gist wat te laten wennen. Deze starter na een uur of 4 toegevoegd. 3 dagen later nog steeds 1.022 en geen activiteit.

Plan is om hem nog deze week te laten staan, maar 4 weken vind ik toch wel de max.

Wat is er verkeerd gegaan? Ik heb zelf wel een idee.

- beluchting onvoldoende (heb een bruissteentje, maar niet het idee dat daar veel lucht uit komt)
- onstabiele maisch temperatuur (eerste brouw met een inductie verwarming)
- teveel onvergistbare suikers door stort?

Maak me wel zorgen om deze te bottelen met de normale suiker hoeveelheid voor een tripel.
Iemand tips/ ideen?

Triplezzz

Ik snap je probleem niet helemaal.
Je beoogde sg is 1022 volgens je recept en daar zit je nu op.
Ik denk dat je bier gewoon uitgegist is.
Je sg is nu al langere tijd hetzelfde dus ik denk dat je gewoon kan bottelen.

Alexander_H

Ik had in BrouwHulp de 1022 al ingevuld als eind SG omdat ik het alcoholpercentage wilde weten, dat neemt ie over in het recept.
Berekende eind sg zou 1014 moeten zijn.
Mijn vorige kloon haalde zelfs 1013 met Wyeast 3787

brouwerwaldonk

Als ik zoiets voorheb dan belucht ik het wort/bier een beetje en meestal gaat de gisting daarna verder. De zuurstof wordt direct door de gist opgenomen zodat er geen oxidatie ontstaat.

Markie Mark

Citaat van: Alexander_H op 04-07-2022  07:18 uIk had in BrouwHulp de 1022 al ingevuld als eind SG omdat ik het alcoholpercentage wilde weten, dat neemt ie over in het recept.
Berekende eind sg zou 1014 moeten zijn.
Mijn vorige kloon haalde zelfs 1013 met Wyeast 3787
Hoi Alexander,

Je verwachtingen van de WLP720 moet je niet spiegelen aan WY3787. Dat zijn totaal verschillende gisten. Met WLP720 kwam ik in mijn Tripel Karmelietafgeleide ook op 1021 en SVG 74,1% uit en hij was er overduidelijk klaar mee. Heeft ook op de fles geen problemen of gushers gegeven en was gebotteld met 8 g/l aan suiker.

Ik zou zeggen dat gist gewoon klaar was met zijn werk bij 1022.

Groeten,
Mark

Alexander_H

Citaat van: brouwerwaldonk op 04-07-2022  08:32 uAls ik zoiets voorheb dan belucht ik het wort/bier een beetje en meestal gaat de gisting daarna verder. De zuurstof wordt direct door de gist opgenomen zodat er geen oxidatie ontstaat.

Dat durf ik niet zo goed, als hij inderdaad "klaar" is, dan is het risco op oxidatie daar weer , zeker na bijna 4 weken

Alexander_H

Citaat van: Markie Mark op 04-07-2022  11:41 uHoi Alexander,

Je verwachtingen van de WLP720 moet je niet spiegelen aan WY3787. Dat zijn totaal verschillende gisten. Met WLP720 kwam ik in mijn Tripel Karmelietafgeleide ook op 1021 en SVG 74,1% uit en hij was er overduidelijk klaar mee. Heeft ook op de fles geen problemen of gushers gegeven en was gebotteld met 8 g/l aan suiker.

Ik zou zeggen dat gist gewoon klaar was met zijn werk bij 1022.

Groeten,
Mark

Bedankt Mark, dat geeft de burger moed. ik denk komend weekend gewoon bottelen. Heb jij daarbij nog bottelgist gebruikt?

Markie Mark

Citaat van: Alexander_H op 04-07-2022  20:04 uBedankt Mark, dat geeft de burger moed. ik denk komend weekend gewoon bottelen. Heb jij daarbij nog bottelgist gebruikt?
Ik heb geen bottelgist gebruikt. De gist ging met de bottelsuiker weer vrolijk aan de gang en mijn Tripel had een mooie hoeveelheid koolzuur en schuim na hergisting op de fles.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.