Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Extreem lange vergisting Arsegan Witbier

Gestart door Tinux, 22-04-2021 09:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tinux

Goedemorgen,

Een maand geleden heb ik een Asregan witbier gebrouwen. Ik dacht mooi op tijd voor Koningsdag volgende week (iets met in de voortuin zitten met een hapje en een tapje en buren over de heg).
Ik ben bang dat dat hem niet gaat worden aangezien mijn waterslot nog steeds bubbels produceert en ook op een behoorlijke snelheid.
Na een week heb ik het bier over gegooid in een mandfles voor de lagering omdat "het ergste wel over was".
Ik heb geen vergistingskast oid (nog niet) maar houd mijn brouwsels warm met dekens in de nacht. Overdag zorg ik er voor dat het 20 graden zodat het minimaal 18 is de volgende ochtend.
Bier gaat uiteindelijk in sodakegs in de koelkast, maar dat moet wel uiterlijk zaterdag (denk ik) ivm koolzuur voor dinsdag.
Mijn vraag: kan het kwaad om het bier (dan maar met iets minder alcohol) uiterlijk zaterdag over te gooien (na meten sg natuurlijk) in een sodakeg of verpest ik het bier dan?
Ik heb nog nooit "onder druk" bier gebrouwen vandaar mijn vraag. Meestal laat ik het gewoon staan tot het klaar is met vergisten en dan op vat.


Bvk1983

Bier moet altijd klaar met vergisten zijn voor het op de fles of het vat gaat. Als het niet klaar is zal het daarna namelijk verder gaan maar kan de opgebouwde druk niet weg, met alle gevolgen van dien.

Ik ken het Arsegan witbier pakket niet, maar een flinke activiteit na een maand klinkt overigens wel wat vreemd in mijn ogen. Heb je de mogelijkheid om te meten?

Tinux

Ik kan het overgooien in een ander vat (kan namelijk niet bij het bier komen, heb geen diefje) dan kan ik een sg of refractormeting doen.

Snelbier

Citaat van: Tinux op 22-04-2021  12:32 uIk kan het overgooien in een ander vat (kan namelijk niet bij het bier komen, heb geen diefje) dan kan ik een sg of refractormeting doen.
NIET overgooien als het niet nodig is. Oxidatie-risico heeft iedereen een idee over, maar beperk het gewoon waar mogelijk zou ik zeggen.
Meten is weten, dus die dop moet er even af.  Desnoods wat bier opzuigen met 'steriele' slang of rietje, en doppie er weer op. Minimaal risico, als je schoon en snel werkt.
Succes, Snelbier.

Tinux

Net gemeten 1025 nog...
En dat na 4 weken

Jacques

Citaat van: Tinux op 22-04-2021  17:34 uNet gemeten 1025 nog...
En dat na 4 weken

Ik denk dat de vergistingstemperatuur toch te laag is. Een verwarmingsmatje kan uitkomst bieden.

Hoeveel liter wort had je? Met welk begin SG? En hoeveel gist heb je geënt?

hansHalberstadt

Citaat van: Tinux op 22-04-2021  17:34 uNet gemeten 1025 nog...
Met hydrometer of refractometer?

Tinux

Citaat van: Jacques op 23-04-2021  00:07 uIk denk dat de vergistingstemperatuur toch te laag is. Een verwarmingsmatje kan uitkomst bieden.

Hoeveel liter wort had je? Met welk begin SG? En hoeveel gist heb je geënt?
ik heb 20 L met een begin SG van 1.055, zit al een band omheen. Heb 1 zakje gist (wat bij het pakket zat) geënt.

Citaat van: hansHalberstadt op 23-04-2021  05:09 uMet hydrometer of refractometer?

Met een refractometer.


Bvk1983

Citaat van: Tinux op 23-04-2021  08:15 uik heb 20 L met een begin SG van 1.055, zit al een band omheen. Heb 1 zakje gist (wat bij het pakket zat) geënt.

Met een refractometer

Dan klopt je uitkomst niet. Als bier al alcohol heeft gevormd door vergisting moet je een omrekentabel gebruiken. Je werkelijke SG is +/- 1.007 nu, wat inhoudt dat je een alcohol percentage van +/- 6.1% hebt. Als het om onderstaand pakket gaat ben je dus al veel verder doorgegist dan eigenlijk de bedoeling was. Als je waterslot nog actief is is er iets bijzonders aan de hand denk ik. Wat precies laat ik aan de meer ervaren forumleden over, maar een infectie zou misschien een mogelijkheid kunnen zijn? Heb je wat geproefd? Zo ja, hoe smaakte het?

https://www.braumarkt.com/arsegan-moutpakket-witbier

Tinux

Citaat van: Bvk1983 op 23-04-2021  08:46 uDan klopt je uitkomst niet. Als bier al alcohol heeft gevormd door vergisting moet je een omrekentabel gebruiken. Je werkelijke SG is +/- 1.007 nu.

Ahaaaa, weer wat geleerd!
Hij zou er dus bijna zijn.

Tinux

Voor de toekomst heb ik maar een iSpindel besteld.... Nu alleen een mandfles (of ander vergistingsvat) aanschaffen waar dat ding wel door de opening kan.

Jacques

Citaat van: Tinux op 23-04-2021  08:15 uIk heb 20 L met een begin SG van 1.055, zit al een band omheen. Heb 1 zakje gist (wat bij het pakket zat) geënt.

Ok. Ik ging er vanuit dat het jongbier niet verwarmd werd. Ook wist ik niet dat het begin SG 1055. Het namelijk dat als er berichten geplaatst worden dat het SG ongeveer 50% is van begin SG er bij mij steeds een belletje afgaat... Bijna altijd is dan gemeten met een refractometer zonder dat er omgerekend is.

JanEric

In plaats van een iSpindel zou ik eerder investeren in gecontroleerde vergisting

Tinux

Citaat van: Jacques op 23-04-2021  22:13 uOk. Ik ging er vanuit dat het jongbier niet verwarmd werd. Ook wist ik niet dat het begin SG 1055. Het namelijk dat als er berichten geplaatst worden dat het SG ongeveer 50% is van begin SG er bij mij steeds een belletje afgaat... Bijna altijd is dan gemeten met een refractometer zonder dat er omgerekend is.
Ja, moet ook even die omrekentabel boven tafel toveren.

Citaat van: JanEric op 23-04-2021  22:13 uIn plaats van een iSpindel zou ik eerder investeren in gecontroleerde vergisting
Ik heb geen ruimte voor nog een (koel)kast in mijn huis dus andere suggesties zijn welkom.
Ik wil wel graag een Grainfather fermenting systeem, maar daar heb ik simpelweg de centjes niet voor.

Bvk1983

Citaat van: Tinux op 23-04-2021  22:20 uja, moet ook even die omreken tabel boven tafel toveren

Je kunt daarvoor de app Brewking gebruiken, die rekent het voor je uit.

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 23-04-2021  22:38 uJe kunt daarvoor de app Brewking gebruiken, die rekent het voor je uit.

Inderdaad. Dit is een Android app.
Daarnaast kun je gebruik maken van brouwsoftware. In de meeste brouwsoftware is namelijk een module opgenomen om waardes van metingen gedaan met een refractometer om te rekenen.

Tinux

Ah, ik heb een Grainfather met bijbehorende website... Daar kan ik vast de brix wel op invullen dan...

Thanx for the tips :)

CeesM

Citaat van: Tinux op 23-04-2021  22:20 uIk heb geen ruimte voor nog een (koel)kast in mijn huis dus andere suggesties zijn welkom.
Ik wil wel graag een Grainfather fermenting systeem, maar daar heb ik simpelweg de centjes niet voor.
Koelkast bovenop de andere koelkast.
Koel/verwarmingsmantel om je vat.

Tinux


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.