Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wyeast 1272; 72 uur na enten nog geen activiteit

Gestart door basvo, 15-04-2021 08:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

basvo

Hallo allen,

Na vele recepten te hebben gebrouwen met korrelgisten en opgekweekte gisten heb ik toch maar eens een smackpack van Wyeast gekocht, aangezien de 1272 nergens op te kweken viel. Ik heb zondag 20 liter IPA gebrouwen met een start SG van 1.060, volgens Wyeast genoeg voor 1 XL smack pack. Op veel andere forums heb ik gelezen dat het tot 72 uur kan duren als je underpitched, alleen heb ik na 72 uur nog geen activiteit. Ik lees overal dat je toch een starter moet maken van je smackpack, alleen heb ik alleen de aanwijzingen op de Wyeast site aangehouden, en daar staat dit (natuurlijk)  niet aangegeven.
Bij het brouwen heb ik ook een potje met 400 ml wort (SG 1.040) apart gehouden, en daar een scheutje gist in gedaan. Dit om deze te dure gist veilig te stellen en te bewaren. Dit potje heb ik vanochtend na 72 wél aangetroffen met een schuimkraag.
Ook heb ik voor de zekerheid 2 zakjes US-05 besteld, deze komen hoop ik vandaag aan met de post.

Ik heb nu denk ik twee keuzes;

1. het potje met 400 ml "starter" toevoegen, en hopen dat het de andere gist aanzwengelt en alsnog gaat vergisten.
2. wachten op de us-05 en die enten.

Het liefste ga ik voor keuze 1, aangezien ik graag met de 1272 verder wil gaan. Weet alleen niet of de theorie klopt, en of het genoeg cellen zal bevatten. Wat zeggen jullie?
Ik hoor het graag!

PDGRRR

Hoi Bas,

Ik heb recent een stevige Imperial Milk Stout (SG 1.124) naar recept van Brewdog gebrouwen met de Wyeast 1272 en daar duurde het 4 dagen dagen totdat ik actie zag in de watersloten. Ik had mijn brouwsel in 2 batches van 10 liter gesplitst en behoorlijk underpitched met maar 1 smackpack per batch. Omdat ik 4 dagen na de brouwdag nog geen activiteit zag in de watersloten had ik besloten de gistvaten een beetje te schudden, toen kwam er wat koolzuur vrij en vanaf dat moment leek de vergisting eigenlijk pas goed op gang te komen met enkele dagen lang lekker geblub. Bij mij was de 1272 dus traag van start gegaan, maar dat heeft wellicht ook te maken met het hoge SG.

Ik heb geen ervaring met starters, maar ik denk dat anderen hier jou wel van tips kunnen voorzien hoe je met je zelf gemaakte starter eventueel je vergisting vlot kan trekken.

basvo

Lijkt een klein dun wit laagje schuim op te staan. SG is 9 punten gezakt, 86 uur na pitchen van de gist. Heb de starter nog ongebruikt hier staan. Durf deze er niet in te gooien, denk dat ik hem maar gewoon zijn gang laat gaan, en hopelijk zet het dalijk door tot een high krausen. Denk niet dat ik een hele hoge vergistingsgraad krijg bij dit bier, aangezien het dus flink underpitched was, maar dat zullen we wel zien.

Op het pakje Wyeast zag ik staan goed tot 21 july 2021. Volgens mij is elk pakje 6 maanden goed, wilt zeggen dat deze in januari is geproduceerd. Als ik op internet opzoek wat de vitaliteit is van de gist, dan is dat 35% vitaal. Veelste weinig gist dus achteraf.

Jacques

Citaat van: basvo op 15-04-2021  08:30 uIk heb nu denk ik twee keuzes;

1. het potje met 400 ml "starter" toevoegen, en hopen dat het de andere gist aanzwengelt en alsnog gaat vergisten.
2. wachten op de us-05 en die enten.

Het liefste ga ik voor keuze 1, aangezien ik graag met de 1272 verder wil gaan. Weet alleen niet of de theorie klopt, en of het genoeg cellen zal bevatten. Wat zeggen jullie?
Ik hoor het graag!

Je kunt natuurlijk altijd het potje met de "starter" toevoegen. Doordat je niet de gehele verpakking gist aan het wort hebt toegevoegd het wort duurt de start van de vergisting langer...

Maar ik mis een andere optie:
- geduld, geduld en geduld.
De gist is ondanksje geen zichtbare vergisting ziet wel bezig met zich te vermenigvuldigen. Dat de vergisting niet op gang komt is een zeldzaamheid.

Niet iedere gist start even snel op. Kennelijk is de #1272 een gist die langzaam op gang komt.

basvo

Citaat van: Jacques op 15-04-2021  22:57 uJe kunt natuurlijk altijd het potje met de "starter" toevoegen. Doordat je niet de gehele verpakking gist aan het wort hebt toegevoegd het wort duurt de start van de vergisting langer...

Maar ik mis een andere optie:
- geduld, geduld en geduld.
De gist is ondanksje geen zichtbare vergisting ziet wel bezig met zich te vermenigvuldigen. Dat de vergisting niet op gang komt is een zeldzaamheid.

Niet iedere gist start even snel op. Kennelijk is de #1272 een gist die langzaam op gang komt.

Om het risico op infectie te voorkomen, heb ik het potje "starter" niet toegevoegd. Aangezien dit potje ook 3 volle dagen zonder vergisting had gestaan, samen met het feit dat het dekseltje er een paar keer vanaf is gegaan.

Ik ben nu net thuis en zie dat de emmer met IPA elke seconde een bubbel geeft. Lijkt nu dus langzaam toch te zijn begonnen gelukkig. Zal een combinatie zijn van de gist en zware underpitching door een lage vitaliteit van de gist. Na verhalen gelezen over Max 72 uur had ik na 82 uur toch de hoop een beetje opgegeven. Nu hopen dat die lekker door gaat.

Jacques

Citaat van: basvo op 15-04-2021  23:30 uOm het risico op infectie te voorkomen, heb ik het potje "starter" niet toegevoegd. Aangezien dit potje ook 3 volle dagen zonder vergisting had gestaan, samen met het feit dat het dekseltje er een paar keer vanaf is gegaan.

Ik ben nu net thuis en zie dat de emmer met IPA elke seconde een bubbel geeft. Lijkt nu dus langzaam toch te zijn begonnen gelukkig. Zal een combinatie zijn van de gist en zware underpitching door een lage vitaliteit van de gist. Na verhalen gelezen over Max 72 uur had ik na 82 uur toch de hoop een beetje opgegeven. Nu hopen dat die lekker door gaat.

Je zou nu nog kunnen beluchten om te zorgen voor meer gistgroei. Dat kan met een goed schoongemaakte garde die behandeld hebt met een disinfectant. Flink kloppen zodat er schuim op je bier komt.

Op een later tijdstip tijdens de vergisting is beluchten een minder goed idee.

edensan

Citaat van: Jacques op 16-04-2021  20:35 uJe zou nu nog kunnen beluchten om te zorgen voor meer gistgroei. Dat kan met een goed schoongemaakte garde die behandeld hebt met een disinfectant. Flink kloppen zodat er schuim op je bier komt.

Op een later tijdstip tijdens de vergisting is beluchten een minder goed idee.
Ik doe dit altijd  direct na het enten. Ik probeer een hoogst mogelijke schuimkraag te maken en sluit dan deksel
Misschien tip voor volgende keer
Ik denk dat je bij Welkoop hele grote gardes kunt halen (voor kalvermelk)

Succes!

Jacques

Citaat van: edensan op 16-04-2021  21:36 uIk doe dit altijd  direct na het enten. Ik probeer een hoogst mogelijke schuimkraag te maken en sluit dan deksel
Misschien tip voor volgende keer
Ik denk dat je bij Welkoop hele grote gardes kunt halen (voor kalvermelk)

Succes!

Direct voor of na het enten is een goed moment om te beluchten. Als de vergisting maar heel langzaam op gang komt kun je ook nog beluchten. Wanneer het SG zo'n 20 tot 25% gedaald is kun je nog steeds beluchten. Beluchten op een later tijdstip kan voor oxidatie van het jongbier zorgen.

Vergelijkbare Topics (7)

11560

Gestart door weed


Reacties: 5
Gelezen: 2355

34945

Reacties: 9
Gelezen: 4084

32849

Reacties: 12
Gelezen: 2654

6061

Reacties: 5
Gelezen: 2236

42535

Reacties: 30
Gelezen: 3389

240

Reacties: 6
Gelezen: 10590

31408

Gestart door Ansius


Reacties: 1
Gelezen: 1023


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.