Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gestokte vergisting (?) met S-33 in Imperial Oatmeal Stout

Gestart door Gorak, 05-03-2021 12:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gorak

Goedemiddag,

Een maand geleden heb ik een imperial oatmeal stout gebrouwen. Hieronder staat het recept. Het SG staat na een maand vergisten op 1.045. De voorspelde SG met s-33 is echter 1.036.

De bedoeling was om een zware, zoete stout te maken, dus dus de hoge SG is geen probleem. Ik wil alleen niet dat ik met een partij gushers of ontploffende flessen zit.

Wat is verstandig om te doen in deze situatie?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk012
Naam receptImp. Oatmeal Stout (g)
Brouwdatum01-02-2021
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume14,0 l
Begin SG1,107 SG
Eind SG1,045 SG
Schijnbare vergistingsgraad57,8%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)188 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)72 IBU
Brouwzaalrendement63,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Noordbargeres
0,40 gCaCl2
0,20 gCaSO4
0,80 mlMelkzuur
12,44 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l7 mg/l21 mg/l121 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC47,6 %
2,00 kgGreenSwaen Munich DarkDe Swaen20 EBC23,8 %
0,90 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,7 %
0,35 kgBlackSwaen CoffeeDe Swaen600 EBC4,2 %
0,35 kgChocolademoutDingemans900 EBC4,2 %
0,30 kgCara 120Dingemans120 EBC3,6 %
0,30 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC3,6 %
0,20 kgGoldSwaen AromaDe Swaen400 EBC2,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.60 min.1,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,7 gWarriorpellets14,3%60 min.72,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,045 SG
Schijnbare vergistingsgraad57,8%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C


hopjesvla


Sjoerd

Ben bang dat ie er is, S33 trekt zo'n zware volmout niet. Ik weet niet hoe lang hij staat, maar nog een weekje laten staan zou ik zeggen

basvo

Zelfs met US-05 zou ik de 1.036 niet met 100% zekerheid halen. Laat staan met de s33, die bekend staat om een hele lage vergistingsgraad in volmout bieren. Vind het nog knap dat je met zoveel cara en roast mouten dat SG gehaald hebt.

Jacques

Citaat van: Sjoerd op 05-03-2021  15:24 uBen bang dat ie er is, S33 trekt zo'n zware volmout niet. Ik weet niet hoe lang hij staat, maar nog een weekje laten staan zou ik zeggen

Als zo'n zwaar bier een aantal weken gestaan heeft zonder vergisting ontkom je er niet aan om bottelgist te gebruiken. Wanneer je dat niet in huis hebt dan is het goed dit op tijd te bestellen. Het is druk bij de leveranciers waardoor het langer duurt voordat geleverd wordt.


Snelbier

December 2020 een 'BarleyWine' geprobeerd te brouwen met S33. Probleem als bij jou; S33 bleef op 8,5% alcohol hangen bij veel te hoog SG.
Overgeheveld, beetje lucht ingeplonsd, met wat gistvoeding, resultaat nihil. Zo dood als een pier. Na 1maand 'lageren' op 17'C 1puntje gedaald.
Gebotteld met SG~1040.  Beetje bottelgist CBC-1 en 7 gram/L bottelsuiker. Bier is tot nu toe mooi stabiel, bescheiden schuimkraagje.
CBC-1 is een 'killergist',  doodt andere gisten.  Voorkomt daarmee dat na bottelen oude gist alsnog doorgaat.
Vergist alleen eenvoudige suikers, en die zitten niet meer in het jongbier. De bottelsuiker bepaalt je CO2 na bottelen, géén zorgen over restsuikers in het wort.
Mijn favoriet voor dit soort 'verassingsbieren'.  Succes, Snelbier.

hopjesvla

Begrijp alleen nog steeds niet waar de 1.036 vandaan kom. Als ik je recept uitdraai bekijk staat daar 1.041. Met je 1.045 van nu zit je daar best dicht bij in de buurt. Gezien het zware bier en je mouten lijkt me dat je er voor nu bent?

Gorak

Citaat van: hopjesvla op 06-03-2021  08:56 uBegrijp alleen nog steeds niet waar de 1.036 vandaan kom. Als ik je recept uitdraai bekijk staat daar 1.041. Met je 1.045 van nu zit je daar best dicht bij in de buurt. Gezien het zware bier en je mouten lijkt me dat je er voor nu bent?

Bij BrouwHulp rolde er in eerste instantie bij mij 1,036 uit. Ik heb net het recept opnieuw opgesteld, zelfde verhaal, 1,036.

Gorak

Ik zal het bier even overhevelen en wegzetten op 10 graden. Dan over een weekje kijken of er nog iets gebeurt is. Ondertussen bottelgist bestellen voor de zekerheid.


JanEric

Op 10 graden gaat ie zeker niets doen, waarom niet op iets hogere temperatuur dan de hoofdvergisting?
Dat zou ik in elk geval doen.

Gorak

Citaat van: JanEric op 06-03-2021  14:42 uOp 10 graden gaat ie zeker niets doen, waarom niet op iets hogere temperatuur dan de hoofdvergisting?
Dat zou ik in elk geval doen.

Zit wat in. Ik heb geen gistkast, maar wel een koelcel tot mijn beschikking. Dus nog een tijdje op kamertemperatuur wordt het dan.

Snelbier

Citaat van: hopjesvla op 06-03-2021  08:56 uBegrijp alleen nog steeds niet waar de 1.036 vandaan kom. Als ik je recept uitdraai bekijk staat daar 1.041.
Kan komen door ander maischschema, dus meer/minder vergistbaar. BrouwHulp rekent daar wat mee, maar niet altijd direct.
Soms moet je het recept opslaan en her-openen, soms is verandering van rendement genoeg om de 'herberekening' te starten.
Het blijft een mooi programma, maar is wat ouder, en met hickups.

hopjesvla

Citaat van: Snelbier op 07-03-2021  08:34 uKan komen door ander maischschema, dus meer/minder vergistbaar. BrouwHulp rekent daar wat mee, maar niet altijd direct.
Soms moet je het recept opslaan en her-openen, soms is verandering van rendement genoeg om de 'herberekening' te starten.
Het blijft een mooi programma, maar is wat ouder, en met hickups.

Klopt, maar gezien het schema gepost wordt bij het bericht ging ik er van uit dat dit het juiste schema is wat van toepassing was ;)

Gorak

Ben erg benieuwd waar dit verschil vandaan komt. Ik heb het recept even geupload, zodat we kunnen kijken waar het verschil hem in zit.

https://gofile.io/d/jiFGXZ

Snelbier

Citaat van: Gorak op 07-03-2021  13:56 uBen erg benieuwd waar dit verschil vandaan komt. Ik heb het recept even geupload, zodat we kunnen kijken waar het verschil hem in zit..
SVG van gist zie ik in de recepten niet.. Als met verschillend SVG wordt gerekend is het verschil ook verklaard.

Vergelijkbare Topics (7)

38145

Reacties: 13
Gelezen: 2468

07-12-2018 07:52 u
door Serge VL
31137

Reacties: 7
Gelezen: 2253

44888

Reacties: 23
Gelezen: 1551

7089

Reacties: 16
Gelezen: 7239


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.