Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Klopt deze berekening wat betreft CO2?

Gestart door Johannesdeloper, 05-11-2019 14:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannesdeloper

Ik heb een bier waarvan de hoeveelheid 20 liter jong bier is in een rvs-vat van 35 liter.
Het SG is nu 1.021 en de software geeft aan dat dit doorgaat tot 1.018.
Mijn ervaring zegt dat de berekening klopt met mijn huidige vergisting.

Mijn eerste aanname is dat er dus 20 x 3 g CO2 het waterslot zou moeten gaan verlaten.

Als ik nu een stop op het vat zet, wat dan?

Ik lees dat een liter CO2 ongeveer 2 g weegt.
In dat geval zal er dus 30L CO2 vrijkomen en met 15 L topruimte,
zou de druk oplopen naar max 2 Bar?

De rubber stop zou daarmee niet uit het vat moeten knallen.

Daarna ga ik cold crashen, de temperatuur verwacht ik te gaan van 19 ºC naar 3 ºC.
Mijn schatting is dat door deze verlaging de koolzuurdruk zal halveren.

Als ik daarna ga bottelen zal ik dus veel minder zuurstofinslag hebben dan gewoon het waterslot
erin houden en dan cold crashen.

Volgende vraag is, zal dit bier meer koolzuur bevatten en moet ik daar rekening mee houden en
minder bottelsuiker toevoegen?

Snelbier

Denkfoutje? Suiker wordt slechts voor de helft CO2, andere helft alcohol, daar brouwen we voor..
Berekeningen halveren, dan lijkt het mij te kloppen.. Dus max 1bar in je gistvat.
CO2 in je te bottelen bier is temperatuur-afhankelijk, en ook van druk.
Als we er van uitgaan dat je NIET onder druk bottelt én op bijna-kamer-temperatuur dan zal je extra CO2 snel verdwijnen, is te verwaarlozen.
In andere gevallen wordt het een hele rekenkluif, kan ik je niet bij helpen.

Snelbier

MIJN denkfoutje; CO2 had je al teruggerekend.
Nu nog wachten op berekening van uiteindelijk CO2 in de flessen.
Grtz,  Snelbier.

Johannesdeloper

Citaat van: Snelbier op 05-11-2019  15:49 uDenkfoutje? Suiker wordt slechts voor de helft CO2, andere helft alcohol, daar brouwen we voor..
Berekeningen halveren, dan lijkt het mij te kloppen.. Dus max 1bar in je gistvat.
CO2 in je te bottelen bier is temperatuur-afhankelijk, en ook van druk..

Alcohol heeft een SG van n ong 0,7. Door de omzetting van suiker in alcohol gaat het sg
Omlaag. Die vermindering is gelijk aan de hoeveelheid CO2.
Ik laat de energie in de vorm van warmte even buiten beschouwing.

Vergelijkbare Topics (7)

32541

Reacties: 5
Gelezen: 1319

20032

Reacties: 4
Gelezen: 2073

25043

Reacties: 9
Gelezen: 3017

6061

Reacties: 5
Gelezen: 2226

38841

Reacties: 13
Gelezen: 2207

29308

Reacties: 24
Gelezen: 5704


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.