Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Te hoge SG waarde - gestokte vergisting?

Gestart door Bontempi Bier, 25-06-2020 11:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bontempi Bier

Goedemorgen,
Sinds een paar maanden ben ik aan het brouwen gegaan. Veel gelezen en video's bekeken. En ik heb al 2 mooie batches bier gebrouwen (een witbier en een blond biertje).
2,5 weken geleden heb ik een IPA gebrouwen volgens een mooi recept.
Alles ging prima, ik kwam uiteindelijk op een SG van 1055 en het gistproces was volop bezig na 24 uur.
Na 6 dagen gisten in een gistvat (op 19 graden in een klimaatkast) heb ik het bier overgeheveld in een gistfles. SG gemeten op 1035.
Nu, na 1,5 week in de gistfles was de SG 1025 en heb ik het bier gebotteld met 6 gram/liter rietsuiker.
Ik twijfel een beetje of er nu ontploffingsgevaar van de flesjes is.
Wat zouden jullie doen? Zal ik het bier uit de flesjes terug gieten in de gistfles en er nog wat gist aan toevoegen?
En stel dat ik een lagere SG weet te bereiken, kun je dan nogmaals rietsuiker toevoegen bij de volgende bottel-poging?

Dank voor jullie hulp!

Gerb

Dat is een vrij lage vergistingsgraad inderdaad. De belangrijke vragen zijn:

-Heb je gemeten met een refractometer of met een dobber?
-Welke gist en hoeveel
-Wat was de batchgrootte?
-Heb je een cold crash uitgevoerd?


Bontempi Bier

- Ik heb gemeten met een refractometer en een dobber na het koken, voor het bottelen alleen met een refractometer
- Gist: 1 zakje Safale S-04
- De batchgrootte is 10 Liter
- Ik heb geen cold crash uitgevoerd

Snelbier

Citaat van: Bontempi Bier op 25-06-2020  16:06 u- Ik heb gemeten met een refractometer en een dobber na het koken, voor het bottelen alleen met een refractometer
- Gist: 1 zakje Safale S-04
- De batchgrootte is 10 Liter
- Ik heb geen cold crash uitgevoerd
- Refractiemeter-CORRECTIE toegepast? Alcohol gevormd tijdens vergisting geeft een grote SG-afwijking bij refractiemeting..
- Gist meer dan genoeg voor 10 L bier. Mag geen oorzaak zijn voor gestokte vergisting.
- Geen coldcrash, dus gist moet actief zijn gebleven.. SG te verwachten dan rond 1.014..
- Slotvraag: was het SG meerdere dagen stabiel voor bottelen? Dat is eigenlijk de norm om te gaan bottelen..
Volledig uitgisten, en dan pas bottelen. NIET kijken wat programma-XYZ voorspelt, maar METEN.
- Flessen legen en opnieuw bottelen? Is laatste optie, nog niet van toepassing. Indien nodig zullen tips volgen, lang leve dit forum.
Proost,  Snelbier

hansHalberstadt

Citaat van: Bontempi Bier op 25-06-2020  11:41 uGoedemorgen,
Sinds een paar maanden ben ik aan het brouwen gegaan. Veel gelezen en video's bekeken. En ik heb al 2 mooie batches bier gemaakt (een witbier en een blond biertje).
2,5 weken geleden heb ik een IPA gebrouwen volgens een mooi recept.
Alles ging prima, ik kwam uiteindelijk op een SG van 1055 en het gistproces was volop bezig na 24 uur.
Na 6 dagen gisten in een gistvat (op 19 graden in een klimaatkast) heb ik het bier overgeheveld in een gistfles. SG gemeten op 1035.
Nu, na 1,5 week in de gistfles was de SG 1025 en heb ik het bier gebotteld met 6 gram/liter rietsuiker.

Als je inderdaad alleen het SG hebt afgelezen op de refractometer dan is het echte SG veel lager 1025 is dan 1008 en 1035=1024. Dus dan is het zelfs behoorlijk ver doorgegist en hoef je je geen zorgen te maken. De SG schaal kun je alleen 1 op1 gebruiken voor wort alles daarna moet je omrekenen.

Bontempi Bier

Ah, kijk. Weer wat geleerd. Wat een mooi forum is dit!
Kan ik de refractometer-correctie ergens berekenen?

hansHalberstadt

Ja daar zijn diverse tooltjes voor. Maar voordat je die gaat gebruiken is het wel goed om een idee te hebben waarvoor dat nodig is:
SG (soortelijk gewicht) is de dichtheid van je wort of bier. Dat meet je met een apparaat wat dichtheid kan meten. Dat is bv een hydrometer.

Een refractometer meet echter geen dichtheid maar breking van het licht, maar is wel super handig om te meten want dat gaat met een druppeltje. Maar dat ding is voor zijn SG schaal geijkt voor suikeroplossing, dus ook alleen geldig voor suikeroplossing. Alcohol geeft ook een prima aflezing, maar dat is dus de breking van het licht en het verband tussen breking van het licht en SG is voor alcohol anders dan voor suiker. Dus daar zit het probleem.
Software is hier te downloaden:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/refractometer_tool/Refractotootle2018.zip

Bontempi Bier

Helder verhaal.
Bedankt HansHalberstadt, Snelbier en Gerb.
Proost!

Jacques

je kunt ook de app Beerking Brewking gebruiken op je mobiel. Echt heel handig als je refractometer gebruikt. Mooie grafische interface.

Jeroen76

Citaat van: Jacques op 25-06-2020  23:55 uje kunt ook de app Beerking gebruiken op je mobiel. Echt heel handig als je refractometer gebruikt. Mooie grafische interface.
Je bedoeld denk ik de Brewking app. Beerking is een spel ;)

Gr. Jeroen


Jacques

Citaat van: Jeroen76 op 26-06-2020  00:21 uJe bedoeld denk ik de Brewking app.

Inderdaad. Tekst aangepast.

Jeroen76

Wat moet ik verstaan (lees doen) met die MSG waarde? Wat is daar de betekenis van?



Gr. Jeroen


Koen S

BSG = begin dichtheid in Brix: 16,1 Brix geeft 1066 begin sg
MSG = gemeten dichtheid in Brix, gemeten met refracto: 8,9 Brix geeft 1035, omgerekend na correctie voor refracto geeft dit 1016 eind sg

Jeroen76

Citaat van: Koen S op 26-06-2020  12:37 uBSG = begin dichtheid in Brix: 16,1 Brix geeft 1066 begin sg
MSG = gemeten dichtheid in Brix, gemeten met refracto: 8,9 Brix geeft 1035, omgerekend na correctie voor refracto geeft dit 1016 eind sg
Dank u! Dus MSG is in feite je eind SG? We meten altijd met een densiemeter én een refractometer als extra check. Tijdens maichen en koken meestal alleen met refractometer want dat gaat sneller wat betreft het afkoelen van het wordt naar 20°C

Maak ook altijd even een fotootje van de refractometer. ;)

Gr. Jeroen


Jacques

Citaat van: Jeroen76 op 26-06-2020  15:06 uDank u! Dus MSG is in feite je eind SG? We meten altijd met een densiemeter én een refractometer als extra check.

MSG is niet het eind SG. Het is de SG waarde zonder correctie. Het is de paniek waarde, de "help ik heb een gestokte vergisting" waarde...  :)
De waarde die je meet als je een hydrometer gebruikt staat daar rechts van. Daar staat ook "Eind SG" onder...  ;D

hansHalberstadt

Handig al die onhandige afkortingen. Je ziet, binnen een minuut 1 stuk verwarring weer.

EBC

Volgens mij is MSG gewoon de gemeten waarde eind SG of gewoon tussendoor.

hansHalberstadt


Vergelijkbare Topics (7)

42220

Reacties: 12
Gelezen: 2278

36788

Reacties: 25
Gelezen: 6245

30074

Reacties: 9
Gelezen: 2829

21732

Reacties: 6
Gelezen: 2850

419

Reacties: 3
Gelezen: 9151

45054

Reacties: 3
Gelezen: 646

38733

Reacties: 2
Gelezen: 1059


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.