Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wanneer giststarter van magneetroerder af halen

Gestart door Eric111, 22-07-2019 20:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eric111

Beste medebrouwers,

Ik heb nu voor de 3e keer een giststarter gemaakt van een pak Wyeast vloeibare gist en deze telkens 24 uur laten staan op een magneetroerder.
Na die 24 uur was de starter steeds koffie verkeerd van kleur en daarna in de koelkast gezet zodat de gist uit kon zakken naar de bodem zodat ik hem af kon gieten net voor het enten.

Op welk moment kun je zo'n starter nu eigenlijk het beste van de roerder halen? Terwijl deze nog wat schuim bovenop heeft of tot er geen schuim meer te zien is? Ik heb al verschillende filmpjes bekeken op YouTube maar het is me nog niet helemaal duidelijk wanneer de starter op zijn best is om in de koelkast te parkeren.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten, Eric

hansHalberstadt

Hij is op zijn best als er nog net wat vergistbare suiker over is. Dus je moet in het ideale geval niet doorgaan tot alle suiker op is want dan gaat de gist interen op zijn reserves. je kunt de giststarter wegen en dan stoppen als bv 75% van het vergistbare suikergewicht verdwenen is. 

Jacques

Als je ziet dat de kleur van de starter verandert in koffie met melk is dat het moment om de starter óf te gebruiken óf koud weg te zetten.

Eric111

Citaat van: hansHalberstadt op 22-07-2019  21:37 uHij is op zijn best als er nog net wat vergistbare suiker over is. Dus je moet in het ideale geval niet doorgaan tot alle suiker op is want dan gaat de gist interen op zijn reserves. je kunt de giststarter wegen en dan stoppen als bv 75% van het vergistbare suikergewicht verdwenen is.

En hoeveel moet dat dan in gewicht schelen op een starter van 2 liter om te weten dat 75% van de suiker op is?

BrouwMark

Dat zul je even moeten uitrekenen. Een voorbeeld:

Stel, je maakt een starter van 2 liter met SG 1040 en je wilt er een gist in opkweken die gemiddeld 79% svg haalt (en dus normaliter tot SG 1008 doorvergist).

Je starter weegt dan in het begin (2x1040=) 2080 gram. Zou je de starter helemaal laten uitvergisten dan weegt die uiteindelijk (2x1008=) 2016 gram, een verschil van 64 gram.

Wil je stoppen als 75% van de suikers is opgebruikt, dan moet je na een gewichtsdaling van (64x75%=) 48 gram stoppen met roeren.

In dit voorbeeld dus: de erlenmeyer met alles erin wegen, en van de roerder halen als het geheel 48 gram lichter is geworden.

brouwerwaldonk

Dit is de kleur (koffie met veel melk) van mijn starter als die klaar is voor gebruik.
De kleur van het wort is ook bepalend voor de kleur van de starter


Jacques

Citaat van: BrouwMark op 23-07-2019  10:50 uDat zul je even moeten uitrekenen. Een voorbeeld:

Stel, je maakt een starter van 2 liter met SG 1040 en je wilt er een gist in opkweken die gemiddeld 79% svg haalt (en dus normaliter tot SG 1008 doorvergist).

Je starter weegt dan in het begin (2x1040=) 2080 gram. Zou je de starter helemaal laten uitvergisten dan weegt die uiteindelijk (2x1008=) 2016 gram, een verschil van 64 gram.

Wil je stoppen als 75% van de suikers is opgebruikt, dan moet je na een gewichtsdaling van (64x75%=) 48 gram stoppen met roeren.

In dit voorbeeld dus: de erlenmeyer met alles erin wegen, en van de roerder halen als het geheel 48 gram lichter is geworden.

Dit is een mooi voorbeeld van het gebruik van de weegmethode. Je moet echter wel rekening houden met het feit dat de hoeveelheid niet vergistbare suikers afhankelijk is van de gebruikte wort en met het feit dat de ene gist verder doorgist dan de andere. Met een afname van 65% van het gewicht zit je wat veiliger.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.