Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergistingsgraad bereikt, bottelen?

Gestart door Goei Spul, 22-03-2019 12:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goei Spul

Hallo brouwers,

Ik heb een vraag m.b.t. de vergistingsgraad.

Ik heb afgelopen zondag een kleine batch blond gebrouwen (8 liter) met een begin SG van 1058.
Ik heb vergist in een plastic emmer met Wyeast 1214 Abbey in mijn vergistkast met gecontroleerde vergisting.
De activiteit in mijn waterslot was totaal opgehouden, dus heb ik mijn SG gemeten die nu een waarde heeft van 1012.
Dan komt de vergistingsgraad op 79%, wat volgens de richtlijn van de gist goed is (74-78%)

Kan ik nu concluderen dat er ook geen nagisting meer plaats gaat vinden en dus kan gaan bottelen zonder gevaar voor bierbommen?
Uiteraard wil ik de temperatuur nog laag zetten om de gist uit te laten zakken.

Zou ik bijvoorbeeld zondag kunnen bottelen?

Ik hoor het graag van jullie.

Groet Tim

Traploper

Het zou kunnen dat je bier uitgegist is, maar zeker weten kun je dat nu nog niet. Over 3 dagen nogmaals meten. Is het SG gelijk gebleven kun je bottelen. Beter nu nog een graadje erbij, om de gist een laatste duwtje te geven mocht dat nodig zijn.

Succes!

Goei Spul

Ik heb hem gisteren inderdaad een graad hoger gezet op 22..
Ik zal het over een paar dagen nog een keer meten.

 :biersmile:

brouwerwaldonk

Ik lager altijd op ongeveer 10°C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

snowmansion

Citaat van: brouwerwaldonk op 22-03-2019  14:23 uIk lager altijd op ongeveer 10°C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

@Brouwerwaldonk, lager jij altijd? Ook wanneer jij een zeer donker bier brouwt (stout/ris etc)? Als je doel is het helder krijgen van het bier dan maakt dit vlg mij een stuk minder uit bij dit type bier.

brouwerwaldonk

Dat is het nu net, ik brouw enkel blonde bieren, met een zelf samengesteld recept. mmmmm lekker.

Goei Spul

Bedankt voor de reacties.

Mijn vraag ging niet zozeer over het lageren op zich, maar meer of dat je aan de hand van de vergistingsgraad kunt bepalen of je bier is uitgegist.
Maar ik begrijp dat dat niet het geval is.

seed7

Citaat van: Goei Spul op 23-03-2019  10:12 uMaar ik begrijp dat dat niet het geval is.

Klopt. Eigenlijk kun je stellen dat een bier is uitgegist als de gist ook een aantal producten die het maakt ook weer heeft opgeruimd. Da's voor ons een hele lastige om te bepalen. Je kunt een aantal van die stoffen proeven.

Daarnaast is het zo dat de bovengenoemde drie dagen regel bij een hele reeks gisten, denk aan Saison, niet opgaat. Die gisten zijn in staat om lang ketens, dextrines aan te pakken maar dat kan zo langzaam gaan dat wij na drie dagen geen resultaat zien, maar dat het twee maanden later wel uit het flesje spuit. Dit is met de door jou gebruikte gist niet het geval.

In de praktijk, als je geen daling van SG meer ziet laat het bier nog rustig een week staan dan kun je er redelijk zeker van zijn dat ook alle nevenproducten zijn opgeruimd.

Uitzondering Kveik, als je een 'beetje doordrinkt' ga je in een week van lege krat naar lege krat.

ingo

Silky

Citaat van: brouwerwaldonk op 22-03-2019  14:23 uIk lager altijd op ongeveer 10°C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

Zonder of met bottelgist?

Goei Spul

Citaat van: seed7 op 23-03-2019  11:16 uKlopt. Eigenlijk kun je stellen dat een bier is uitgegist als de gist ook een aantal producten die het maakt ook weer heeft opgeruimd. Da's voor ons een hele lastige om te bepalen. Je kunt een aantal van die stoffen proeven.

Daarnaast is het zo dat de bovengenoemde drie dagen regel bij een hele reeks gisten, denk aan Saison, niet opgaat. Die gisten zijn in staat om lang ketens, dextrines aan te pakken maar dat kan zo langzaam gaan dat wij na drie dagen geen resultaat zien, maar dat het twee maanden later wel uit het flesje spuit. Dit is met de door jou gebruikte gist niet het geval.

In de praktijk, als je geen daling van SG meer ziet laat het bier nog rustig een week staan dan kun je er redelijk zeker van zijn dat ook alle nevenproducten zijn opgeruimd.

Uitzondering Kveik, als je een 'beetje doordrinkt' ga je in een week van lege krat naar lege krat.

ingo

Helder! Bedankt!

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 22-03-2019  14:23 uIk lager altijd op ongeveer 10°C. een week of 2 in een mandfles die tot in de hals gevuld wordt. Dan wordt het bier mooi helder en soms gaat er nog een puntje af. Dan bottel ik met 7g/L bottelsuiker, waarna het nog een weekje warm wordt gezet.   

Voor het helder worden van het bier is het niet noodzakelijk te lageren. Het bier wordt ook in de fles helder.
Toch kan het gewenst zijn wat langer te wachten met bottelen als je te maken hebt met een gist die moeilijk uitvlokt. Dit om de hoeveelheid gist in je fles te beperken.

Vergelijkbare Topics (7)

441

Gestart door Johnnys_Bierbrouw


Reacties: 11
Gelezen: 13852

01-01-2003 10:20 u
door JW_den_Hartog
40157

Reacties: 309
Gelezen: 36506

28368

Reacties: 7
Gelezen: 2693

12622

Reacties: 9
Gelezen: 3866

45578

Reacties: 4
Gelezen: 148


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.