Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SG meten voor koken

Gestart door bsmpower, 31-07-2018 13:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bsmpower

Hoi allen, ik ga binnenkort voor het eerst brouwen met mijn EasyBrew. Ik verwacht dat mijn brouwefficiency een stuk hoger komt te liggen. Ik heb hem nu op 70% gezet. Maar om zeker te weten dat ik mijn gewenste SG haal ben ik op zoek naar een manier om halverwege het brouwproces te weten hoe ik er voor sta. Dus of ik meer moet spoelen, water moet toevoegen of juist wat weg moet koken voordat ik de hop toevoeg. Als ik het SG pas aan het einde meet (wat ik normaal doe) dan valt er weinig meer te corrigeren. Hebben jullie ideeën hoe ik dit kan doen? Ik kan natuurlijk het SG meten na het maischen, maar dat moet ik dan eerst koelen en daarbij kook ik ook nog wat liters weg wat invloed heeft op het SG. Hoe doen jullie dit? Of na een paar keer brouwen er achter komen wat je daadwerkelijke efficiency is en daar vanuit blijven gaan?

marc0871

Met een refractometer kost het je elke keer maar een paar druppels en een paar seconden.
Gebruik de tags voor discussies over dit apparaat.

BrouwMark

Veel brouwsoftware vertelt je wat het verwachte sg vóór koken is. Dit kun je als richtlijn gebruiken om te zien of je op de goede weg bent.

Ik koel 100 ml wort in een metalen maatkan die ik in een gootsteen koud water zwenk (met een thermometer erin). Het is dan binnen een mum van tijd 20 ºC.

10 minuten voor einde koken meet ik nog een keer, je sg verandert dan vrijwel niet meer en je kunt het dan ook weer teruggieten. Zit ik naast mijn verwachting, dan reken ik uit wat de werkelijke efficiëntie was en noteer dat. De volgende keer dat ik dat bier dan weer brouw kan ik corrigeren.

bsmpower

Ah ik zie nu inderdaad de "boil gravity"  :duimop:
Refractometer zou nog kunnen in de toekomst, maar voor nu probeer ik het SG voor het koken even aan te houden. En inderdaad eerst even koelen (in een bak koud water). Bedankt voor de snelle reacties!

chthon

Of een pannetje koud water met ijs.

hansHalberstadt

Citaat van: bsmpower op 31-07-2018  13:43 uRefractometer zou nog kunnen in de toekomst, maar voor nu probeer ik het SG voor het koken even aan te houden.
Als je toch van plan bent om ooit een refractometer te kopen dan kun je dat beter maar zo snel mogelijk doen. Je kunt er je hele leven mee doen en  dat voor slechts een paar tientjes en voor dit soort doeleinden ideaal. gewoon SG=4x Brix+1000, dus bv 10 brix=1040, 20 brix=1080 (alleen voor wort als er nog geen gisting is).
Klaar is Kees.

RuudB

Ik koel het wort nauwelijks af en meet 'm warm met een hydrometer rond de 50 graden. Gemeten temperatuur en SG voer ik daarna in in een hydrometer temperatuur calculator om het werkelijke (pre-boil) SG van het wort te berekenen.

https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Vergelijkbare Topics (7)

40924

Reacties: 9
Gelezen: 1171

10706

Reacties: 29
Gelezen: 13288

36349

Reacties: 6
Gelezen: 1676

20889

Reacties: 22
Gelezen: 6743


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.