Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergistingsprobleem?

Gestart door Pieter1954, 04-01-2018 10:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter1954

Na 2 keer met iemand anders een moutbrouwsel gemaakt te hebben ben ik voorzichtig zelf begonnen.
Gestart met een kant en klaar pakket: Arsegan Grand Cru voor 15 liter.
Dit heb ik 28-12 ingezet. Basis was een zak met dikvloeibaar moutextract, een zakje kandijsuiker en een zakje van 11 g Safbrew T-58 gist van Fermentis. Ik heb het begin SG gemeten en dit was 1071.
De gisting kwam vrij snel op gang maar was na 2 dagen afgelopen. De blubs kwamen elke 30 sec. (grote cylinderwaterslot).
Op 2-1 heb ik het SG gemeten en was toen 1031. Vandaag nog een keer met hetzelfde resultaat.
Volgens de gebruiksaanwijzing moet het eindresultaat tussen de 1007 en 1010 zijn.
We zitten nu op dag 8 en er gebeurd blijkbaar niets meer.
Het vat (30 liter CurTec) staat in de huiskamer en we stoken overdag niet warmer dan 20oC en 's nachts 17oC.
Moet ik me zorgen gaan maken, moet ik iets doen of gewoon afwachten?
Alle hulp en advies is welkom.

pippakillinova

Over gestokte vergisting is hier al veel geschreven. Hiervoor kun je de zoekfunctie gebruiken.
Probeer eerst even voorzichtig te roeren om de gist weer in suspensie te brengen. Wellicht activeert dit de gist. En zet het vat wat warmer. Evt. een dekentje erom.

Meet je met een hydrometer of refractometer?

Pieter1954

Ik kan het vat nergens warmer zetten en het huis ook niet even flink gaan opstoken. Voorzichtig omroeren heb ik al gedaan.
De verpakking van de gist geeft een bereik aan van 12-25 C.
Ik heb gemeten met een hydrometer.

Triplezzz

Ah nog een woodworker(O Peatey)  die aan het brouwen is?
Groet van schrijnwerker.

pippakillinova

Dan heeft je gist waarschijnlijk gebrek aan voeding.
Wat je zou kunnen doen is het jongbier voorzichtig overhevelen naar een ander vat. Laat de gistplak hierbij zoveel mogelijk op de bodem liggen. Daarna kook je 1L water met een eetlepel moutextract of siroop, voeg er een snufje complete gistvoeding aan toe (met zink).
Dit wort au bain-marie afkoelen en toevoegen aan de gistplak. Het vat flink omschudden om van zuurstof te voorzien en vervolgens het jongbier teruggieten.
Het is wat werk, maar het heeft kans van slagen.

Pieter1954

Citaat van: Triplezzz op 04-01-2018  11:14 uAh nog een woodworker(O Peatey)  die aan het brouwen is?
Groet van schrijnwerker.

Yezzz indeed! Hobby erbij.
Heul vroeger veel wijn gemaakt (vlierbessen).

Pieter1954

Citaat van: pippakillinova op 04-01-2018  11:30 uDan heeft je gist waarschijnlijk gebrek aan voeding.
Wat je zou kunnen doen is het jongbier voorzichtig overhevelen naar een ander vat. Laat de gistplak hierbij zoveel mogelijk op de bodem liggen. Daarna kook je 1L water met een eetlepel moutextract of siroop, voeg er een snufje complete gistvoeding aan toe (met zink).
Dit wort au bain-marie afkoelen en toevoegen aan de gistplak. Het vat flink omschudden om van zuurstof te voorzien en vervolgens het jongbier teruggieten.
Het is wat werk, maar het heeft kans van slagen.

Je zou toch mogen verwachten dat een brouwpakket compleet is en doet wat het doen moet?
Zaterdag kom ik in de buurt van Almere en zal dan wel wat van die voeding kopen.

Ik kan me van vroeger herinneren dat mijn scheikundeleraar (eerste wijnbrouwinstructie) adviseerde om er een beetje ureum bij te doen als voeding.

elBieros

Hoe oud was je zakje gist? Hoe heb je je gist bewaard? Als-ie al wat ouder is heb je de kans dat je te weinig gist hebt toegevoegd.
(Temperatuursschommelingen zijn ook niet echt gunstig voor je vergisting trouwens).
gr, elB

braaf

Heb ik het juist als ik zeg dat ik de laatste tijd veel leed over gestokte vergisting bij de arsegan pakketen. Misschien toch niet helemaal goed samengesteld.


Pieter1954

Citaat van: elBieros op 04-01-2018  12:34 uHoe oud was je zakje gist? Hoe heb je je gist bewaard? Als-ie al wat ouder is heb je de kans dat je te weinig gist hebt toegevoegd.
(Temperatuursschommelingen zijn ook niet echt gunstig voor je vergisting trouwens).
gr, elB
De Kerstman had het 3 weken geleden gekocht. Ik heb het zakje niet meer bewaard maar de tht was nog heel ver weg.

mbroek

Al die pakketten en blikken liggen ongekoeld in de winkels. Terwijl alle losse zakjes gist in diezelfde winkels wel gekoeld bewaard worden.
Er is al eerder vastgesteld dat ook zakjes gist gekoeld moeten worden, anders takelt de gist heel snel af.


Vergelijkbare Topics (2)

27820

Reacties: 4
Gelezen: 1698


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.