Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel met Chouffegist (w3522) bottelen

Gestart door Sjoerd, 29-12-2017 10:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoerd

Besten,

Gisteren een tripel gebrouwen met Wyaest #3522. Deze gist heb ik nog niet eerder gebruikt. Het viel me op dat mijn giststarter zelden zo goed uitgezakt was in relatief korte tijd. Normaal hevel ik over in mandfles na een week, dan nog 2 weken in mandfles op 15 graden en dan direct vanuit mandfles hevelen in flesjes waar ik bottelsuiker ingedaan heb. Gaat altijd goed. Omdat deze gist zo goed uitzakt vraag ik me af of er wel genoeg gist voor hergisting meekomt in de flesjes. Graag advies. Gr Sjoerd

Martijn0172

Hallo Sjoerd, hierbij mijn ervaringen met deze gist. Ik heb er twee keer mee gebrouwen, twee keer een starter gemaakt. Een keer was er zeel veel schuimopbouw en ben ik veel gist verloren met de starter. Een tripel van gebrouwen en deze keer verstokte de gist op 1025 en ging toen heel langzaam verder naar de beoogde SG. Ik heb toen gebotteld met T58, ik vond dit bier jong redelijk te drinken, na 2,5 maanden kreeg het veel koolzuur opbouw en ging de smaak ook achteruit. Toevallig staat er nu een blondbier met deze gist in de lagering. Nu een week bij 6,5 graden. Ik ga deze oudjaar bottelen en geen bottelgist toe voegen.

Uit de ervaringen uit dit forum haal ik ook niet uit dat bottelgist nodig is. Mijn idee is dus dat het ook niet nodig is, mogelijk dat de hergisting wat langer zal duren ? Mocht je bottelgist willen toevoegen zou ik voor de Fermentis F2 kiezen (en dus niet de T58)

Martijn0172

Vandaag een week na de hergisting een flesje open gemaakt. Al zeer goed op druk en lekker smaakvol, ik denk dat de hergisting al volledig is zelfs, ik laat ze nog een week warm staan. Bottelgist is dus echt niet nodig.

Sjoerd


hans_nwk

Je hoeft geen gist te zien met bottelen. Zelfs in mooi helder bier zit nog genoeg gist voor hergisting, tenzij je het erg lang hebt gelagerd. Als het binnen een maand na brouwen gebotteld wordt zit je altijd goed en daarna ook nog wel een tijdje.

Groet,
Hans

HopSwiers

Dit is een saison gist, dus opletten met te vroeg bottelen. Want deze gist kan echt ver doorgisten! En te vroeg bottelen kan dus na een paar maanden leiden tot te veel koolzuurdruk.

hans_nwk

Citaat van: HopSwiers op 08-01-2018  14:33 uDit is een saison gist, dus opletten met te vroeg bottelen. Want deze gist kan echt ver doorgisten! En te vroeg bottelen kan dus na een paar maanden leiden tot te veel koolzuurdruk.
La Chouffe een saison?  :weetniet:

HopSwiers

Citaat van: hans_nwk op 08-01-2018  16:47 uLa Chouffe een saison?  :weetniet:

Mja dat staat in de titel. Daar kan ik niet aan doen :D maar de 3522 is wel een typische saison gist ;)

Martijn0172


hans_nwk

Citaat van: Martijn0172 op 08-01-2018  20:11 uDe type sasion staat niet in de omschrijving van Wyeast  :weetniet:

http://www.wyeastlab.com/yeast-strain/belgian-ardennes
Je kunt er inderdaad volgens Wyeast inderdaad een heleboel mee brouwen maar geen saisons en 72 - 76 % SVG past daar ook niet helemaal bij.

Vergist in nummer met 3724?

HopSwiers

Oeps! Ja foutje van mij  :police: Ik bedoelde inderdaad de 3724.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.