Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gestokte vergisting - help

Gestart door Pim, 30-08-2017 11:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pim

Er zijn diverse discussies over dit onderwerp maar daar kon ik niet echt een antwoord vinden op mijn hulpvraag.

Een zware RIS gebrouwen en de vergisting kwam erg goed op gang. Sterk moeten koelen om de temperatuur onder controle te houden (lees: onder de 23 graden). Na een week kakte de vergisting in en "doofde" vervolgens langzaam uit. Een beetje in paniek na 14 dagen nog 25 g US-05 gist toegevoegd maar dat lijkt niets gedaan te hebben. Met een eind SG van 1040 weet ik niet goed wat te doen. Het bier hoeft uiteindelijk niet veel koolzuur te hebben dus de hergisting op fles vind ik wat minder spannend.

Hier wat details:
Op 10 aug 28 L gebrouwen met een 90 min maisch op 67-68 graden.
Stort was 60% pilsmout; 20% donkere mout; 20% kandijsuiker.
SG na koken was 1117.
Wort belucht het gistvat in.
Vergisting met 50 g Safbrew BE-256 (40% meer dan BrouwHulp aangaf)
SG nu 1040 (al een week onveranderd). Dat betekent een SVG van 67,5% en een ABV van 10,1%.

Bij voorbaat dank voor adviezen.

Knobby

Citaat van: Pim op 30-08-2017  11:53 uEr zijn diverse discussies over dit onderwerp maar daar kon ik niet echt een antwoord vinden op mijn hulpvraag.

Een zware RIS gebrouwen en de vergisting kwam erg goed op gang. Sterk moeten koelen om de temperatuur onder controle te houden (lees: onder de 23 graden). Na een week kakte de vergisting in en "doofde" vervolgens langzaam uit. Een beetje in paniek na 14 dagen nog 25 g US-05 gist toegevoegd maar dat lijkt niets gedaan te hebben. Met een eind SG van 1040 weet ik niet goed wat te doen. Het bier hoeft uiteindelijk niet veel koolzuur te hebben dus de hergisting op fles vind ik wat minder spannend.

Hier wat details:
Op 10 aug 28 L gebrouwen met een 90 min maisch op 67-68 graden.
Stort was 60% pilsmout; 20% donkere mout; 20% kandijsuiker.
SG na koken was 1117.
Wort belucht het gistvat in.
Vergisting met 50 g Safbrew BE-256 (40% meer dan BrouwHulp aangaf)
SG nu 1040 (al een week onveranderd). Dat betekent een SVG van 67,5% en een ABV van 10,1%.

Bij voorbaat dank voor adviezen.
Dat beetje droge US-05 gist wat je er nu nog in strooit legt direct het lootje bij 10% alcohol.
Ik vermoed dat de gist wat essentiële nutriënten mist.
Probeer wat gistvoeding aan het wort toe te voegen en het vat wat te walsen om de gist weer in suspensie te krijgen.
Alternatief is gist starter maken (met BE-256) die goed belucht is en gistvoeding heeft gekregen en dat nog bij je wort te gooien.

Chris71

Het kan ook best zijn dat dit het eind SG is. Ik zou inderdaad ook enige gistvoeding toevoegen en kijken of dit nog enig effect heeft. Anders gewoon bottelen met 4 g suiker per liter.

pippakillinova

Ik heb hetzelfde probleem gehad met mijn laatste RIS. Bij 1038 was het gedaan (begin SG 1123). 3 weken zo gebleven, ook gist toegevoegd (geen voeding), geen resultaat. Smaak was oke. Toen maar gebotteld met wat bottelgist (F2) en suiker. Ik ga komend weekend het eerste flesje openen...

Dund

Gistvoeding doet het hem bij mij altijd. Daarbij hevel ik dan het bier ook in een ander vat om wat woeling te geven. Alleen gist heb je niets aan. Doe er wel flink wat gistvoeding bij.

Pim

Allen bedankt voor het meedenken en de snelle reacties.  :groots:
Mogelijk ben ik inderdaad wat (te) zuinig geweest met de gistvoeding in deze zware jongen. Wel ruim eens zo veel gist gebruikt maar de voeding op het normale peil gehouden  :nut:

Ik heb nog 25 g BE-256 in de diepvries liggen. Zou ik daar dan het beste een starter van kunnen maken of zo droog toevoegen?
En hoeveel gram gistvoeding (met zink) adviseren jullie?

Dund

Even op de verpakking van je voeding kijken wat de max is voor je hoeveelheid bier. Dat zou ik erbij doen. Ik denk dat er nog voldoende gist in je bier zit om het dan verder op te pakken. Als je niet hevelt zou ik hem op zijn minst een keer goed doorroeren.

DoubleW

Een simpele manier is om je start SG te delen door 4 zodat je weet wat voor eind SG je krijgt. Je gist gaat dood door hogere alcoholen je kan voor je tweede vergisting nog een andere gist toevoegen voor strong ales maar je zal altijd een rest sg overhouden zeker bij een RIS. Geef je bier een langere lagering dat hoort bij een RIS. 4 weken is normaal en geeft vaak nog wat resultaat. Bottelen met max 4 g/l

Oscar

Citaat van: Pim op 30-08-2017  11:53 uBij voorbaat dank voor adviezen.

Lageren en daarna bottelen... Sls je nog verder wilt vergisten, moet je een saison gist toevoegen. Je gist is er klaar mee, bier is af... :brouwen: :biersmile:

Pim

Ik ga (eigenwijs?) toch een poging doen al was het maar om te weten te komen of dit in de toekomst een mogelijke noodgreep is.
Zojuist BE-256 gist en wat extra voeding in water gehydrateerd en toegevoegd.
Ben benieuwd  ::)

reinardvdwal

Hier eenzelfde soort probleem...
Een perfect verlopen 3e brouwdag gehad met de Easybrew 30... Alles ging werkelijk goed. Echter was ik zo slim om maar 1 pakje gist toe te voegen, weliswaar een xl pack maar het is de volgende: Wyeast 3068 XL Weihenstephan - het is een smack pack.
Wellicht wat weinig gist toegevoegd (doe ik ook nooit meer)
De opbrengst was nl 27 liter. Aldoende leert men...

Het probleem is na 1a2 dagen kon ik amper nog activiteit waarnemen bij het waterslot! Hij ging wel rap van start.

Maar hebben jullie tips voor mij om deze (bijna) perfecte brouwdag toch nog tot een goed einde te leiden?
Is beluchten en een extra zakje van het zelfde gist toevoegen een verstandige optie?

brouwerwaldonk

Bij heel zwaar bier ook heel veel gist toevoegen bij het begin, om zoveel mogelijk twee- en drievoudige suikers om te zetten. Als je een heel zwaar bier wil brouwen, doe dan de suiker niet in de kookketel maar voeg die toe op dag 5 of dag 7 van de hoofdgisting.
Het bier zal altijd veel verder doorgisten.

Als ik een zwaar bier brouw met suiker in het recept dan kies ik een gist uit mijn gistbank met vloeibare gisten, die doorgaat tot 1002



Ik maak voor elk brouwsel van 44 L altijd een starter van 1600 ml en heb op dag 1 van de gisting doorgaans meer dan 220.000.000 jonge actieve gistcellen en mijn gisting duurt doorgaans 5 dagen voor de gewone en 8 dagen voor de heel zware.
Ik belucht mijn wort altijd heel goed tijdens het vullen van het gistvat om zoveel mogelijk gistvermeerdering te hebben, en een starter afgieten doe ik nooit.

Dit zijn foto's op dag 2 van de gisting.



 

davyd

Zonder een starter te maken heb je eigenlijk 3 verse smackpacks nodig voor 27 liter, dus je hebt veel te weinig gist gebruikt.

Om dit bier te redden moet je ACTIEVE gist toevoegen. Doe daarvoor het volgende:

1. Zie dat je zo snel mogelijk (vandaag nog?) een nieuw smackpack te pakken krijgt.

2. Neem een lege fles van 5 (NIET: 2, dat is te weinig) liter (bv van mineraal water). Tap anderhalve liter wort van je gistvat af in de fles.

3. Voeg de gist toe aan de fles, en sluit af.

4. Schud de fles zeer hard en zeer lang (meerdere minuten, tot je pijn in de armen krijgt), tot (bijna) alles schuim is geworden. Het volume is dan minstens verdubbeld.  Dit verhoogt het contact van de gist met zuurstof.

5. Zet de fles op kamertemperatuur weg, maar draai de stop half los, zodat geproduceerde CO2 kan ontsnappen.

6. Wanneer de vergisting in high kraeusen zit, dwz wanneer er een dikke schuimlaag op het wort staat, giet je alles in het gistvat. Indien je de fles deze namiddag prepareert zal dat zeker morgenvroeg zijn.

7. Drink een glaasje wijn op de goede afloop.

Jacques

In plaats van een nieuwe verpakking Wyeast te bestellen kun je ook gist van de bodem nemen en die opkweken.

Helemaal ontkomen aan het bestellen doe je dan niet omdat je moutextract moet hebben. Bij de reformwinkels (bijvoorbeeld Ekoplaza) kun je moutsiroop kopen, dat is ook goed bruikbaar.
Om zeker te zijn dat er voldoende voedingstoffen zijn voor de gist doe je er goed aan gistvoeding te bestellen. Het liefst complexe gistvoeding als die van Wyeast (Nietrient blend) of Lallemand (Servomyces).


En natuurlijk neem je een lekker biertje op de goede afloop...

brouwerwaldonk

Citaat van: davyd op 03-03-2018  11:53 u6. Wanneer de vergisting in high kraeusen zit, dwz wanneer er een dikke schuimlaag op het wort staat, giet je alles in het gistvat. Indien je de fles deze namiddag prepareert zal dat zeker morgenvroeg zijn.
Wat ik zou doen bij stap 6, is niet alles in het gistvat gieten maar stapsgewijs het volume van de fles steeds verdubbelen met wort uit het gistvat, zo krijgt de gist kans om in high krausen te blijven, dan moet je wel over een groot recipiënt beschikken.

reinardvdwal

Citaat van: davyd op 03-03-2018  11:53 uZonder een starter te maken heb je eigenlijk 3 verse smackpacks nodig voor 27 liter, dus je hebt veel te weinig gist gebruikt.

Om dit bier te redden moet je ACTIEVE gist toevoegen. Doe daarvoor het volgende:

1. Zie dat je zo snel mogelijk (vandaag nog?) een nieuw smackpack te pakken krijgt.

2. Neem een lege fles van 5 (NIET: 2, dat is te weinig) liter (bv van mineraal water). Tap anderhalve liter wort van je gistvat af in de fles.

3. Voeg de gist toe aan de fles, en sluit af.

4. Schud de fles zeer hard en zeer lang (meerdere minuten, tot je pijn in de armen krijgt), tot (bijna) alles schuim is geworden. Het volume is dan minstens verdubbeld.  Dit verhoogt het contact van de gist met zuurstof.

5. Zet de fles op kamertemperatuur weg, maar draai de stop half los, zodat geproduceerde CO2 kan ontsnappen.

6. Wanneer de vergisting in high kraeusen zit, dwz wanneer er een dikke schuimlaag op het wort staat, giet je alles in het gistvat. Indien je de fles deze namiddag prepareert zal dat zeker morgenvroeg zijn.

7. Drink een glaasje wijn op de goede afloop.
Nog bedankt voor alle reacties! Oa ben ik met het bovenstaande aan de gang gegaan... vandaar de late reactie.

Ook de tip van gistvoeding ga ik meenemen voor de volgende brouwdag!
En natuurlijk even genoeg actieve gist gebruiken is ook wel handig... Aldoende leert men.

Het biertje naar afloop smaakte er in ieder geval niet minder om!

Martijn0172

Nog een tip, tape de sensor vast aan je container (onder vloeistof niveau) en kijk of je iets van een sponsje er tegen aan kan tapen. Zo doende pakt hij grotendeels de temperatuur van het het bier en niet, zoals nu, de temperatuur van de inhoud van de koelkast

Sebabje

Citaat van: davyd op 03-03-2018  11:53 uZonder een starter te maken heb je eigenlijk 3 verse smackpacks nodig voor 27 liter, dus je hebt veel te weinig gist gebruikt.

Om dit bier te redden moet je ACTIEVE gist toevoegen. Doe daarvoor het volgende:

1. Zie dat je zo snel mogelijk (vandaag nog?) een nieuw smackpack te pakken krijgt.

2. Neem een lege fles van 5 (NIET: 2, dat is te weinig) liter (bv van mineraal water). Tap anderhalve liter wort van je gistvat af in de fles.

3. Voeg de gist toe aan de fles, en sluit af.

4. Schud de fles zeer hard en zeer lang (meerdere minuten, tot je pijn in de armen krijgt), tot (bijna) alles schuim is geworden. Het volume is dan minstens verdubbeld.  Dit verhoogt het contact van de gist met zuurstof.

5. Zet de fles op kamertemperatuur weg, maar draai de stop half los, zodat geproduceerde CO2 kan ontsnappen.

6. Wanneer de vergisting in high kraeusen zit, dwz wanneer er een dikke schuimlaag op het wort staat, giet je alles in het gistvat. Indien je de fles deze namiddag prepareert zal dat zeker morgenvroeg zijn.

7. Drink een glaasje wijn op de goede afloop.

Dit werkt!

Nu nog wel een vervolgvraag, zou je nu weer moeten lageren?

brouwerwaldonk

Ongeacht de sterkte van het bier is mijn raad alijd lageren na de gisting. Door koud te lageren op pakweg 10°C zal je bier helder uitklaren en kan je na nogmaals overhevelen helder bier bottelen. Leg de slang van de hevel op de bodem van het opvangvat om oxidatie van het bier te voorkomen.
Ook is het raadzaam om een minimale hoeveelheid maar verse bottelgist te gebruiken bij het bottelen. 
Ook tijdens het bottelen de slang op de bodem van de fles laten uitstromen. De zuurstof in het beetje lucht boven het bier in de fles wordt tijdens de hergisting door de gist opgegeten.

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 27-11-2018  09:36 uOngeacht de sterkte van het bier is mijn raad altijd lageren na de gisting. Door koud te lageren op pakweg 10°C zal je bier helder uitklaren en kan je na nogmaals overhevelen helder bier bottelen. Leg de slang van de hevel op de bodem van het opvangvat om oxidatie van het bier te voorkomen.
Ook is het raadzaam om een minimale hoeveelheid maar verse bottelgist te gebruiken bij het bottelen. 
Ook tijdens het bottelen de slang op de bodem van de fles laten uitstromen. De zuurstof in het beetje lucht boven het bier in de fles wordt tijdens de hergisting door de gist opgegeten.

We verschillen van mening...

Door het bier een tijd op de gist te laten staan krijg je meer autolyseproducten.
Het is daarom raadzaam om niet te lang te wachten met het bottelen. Wel moet je het bier de gelegenheid geven uit te gisten en te klaren. Helemaal kraakhelder hoeft het bier niet te zijn. Op de fles wordt het bier helder.
Door niet te lang te wachten met bottelen hoef je geen bottelgist te gebruiken. Het bier bevat dan nog voldoende actieve gistcellen voor de hergisting op fles. Dat is niet het geval als je langer wacht met bottelen. De gist sterft dan af en de inhoud van de gistcellen komt in je bier...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.