Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bijzonder probleem tijdens hoofdvergisting

Gestart door AHoogendoorn, 24-03-2017 20:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

AHoogendoorn

Hallo brouwvrienden, Ik heb een bijzonder probleem tijdens de hoofdvergisting. Vanaf het moment dat de vergisting begint meet ik een Brix van ca 5 (sg ca 1.002), terwijl die bij het overhevelen nog 12,4 (sg 1.049) was. Volgens het waterslot loopt de vergisting zeer stabiel door, maar de Brix van 5 blijft dag na dag wat ie is. Ik gebruik Wyeast 1007 German lager en vergist op een temperatuur van 15 ºC. Ik heb me helemaal suf gezocht op internet, maar kan helemaal niemand vinden met een vergelijkbare situatie, laat staan verklaring. Ik zou hulp zeer op prijs stellen. Groet en bij voorbaat dank voor jullie hulp. André

Jeroen D


AHoogendoorn

Met een refractometer. Dit doe ik ook bij andere brouwsels en daar heb ik dit probleem nog nooit gehad.

Haagse Wouter

Je refractometer is stuk. Meet er is water mee of een suikeroplossing.

AHoogendoorn

Mijn refractometer doet het gewoon. Toen ik het bier ermee heb gemeten bij het overhevelen gaf ie nog 12,4 aan. Ik heb voor de zekerheid net nog even getest met gedemineraliseerd water en de meting ziet er goed uit.

Jeroen D

Misterieus!

Misschien de plek waar je je sample vandaan haalt veranderen. Of even roeren van te voren?
Iets met zwaartekracht en bezinken...

Neetje

Citaat van: AHoogendoorn op 24-03-2017  20:59 uMijn refractometer doet het gewoon. Toen ik het bier ermee heb gemeten bij het overhevelen gaf ie nog 12,4 aan. Ik heb voor de zekerheid net nog even getest met gedemineraliseerd water en de meting ziet er goed uit.

Controleren met een suikeroplossing.

AHoogendoorn

Jeroen, goed punt! Ik heb een sample genomen vanaf de onderkant van de gistingstank en krijg in ieder geval een hogere meting (Bx 6,5). Nog steeds niet helemaal wat ik ervan verwacht na 4 dagen gisten, maar blijkbaar wordt het verschil veroorzaakt door de plek van meting. Op zich vreemd dat dit bij deze gist blijkbaar zo is, terwijl ik dat bij anderen nooit heb. Nu nog een manier zoeken om de vloeistof te "roeren" (ik gebruik een "gesloten" conische tank). Bedankt!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.