Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


EXP 2016 - Hergist op fles, de beste methode

Gestart door hansuperman, 26-10-2016 10:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansuperman

Wij zijn beginnende brouwers die nu ongeveer een jaar bezig zijn met brouwen. Nu ons systeem helemaal naar wens functioneert proberen we ons eigen recept te ontwikkelen. Nu dit recept redelijk naar wens is, wilde we te weten komen welke methode van hergisting het beste werkt. Dit experiment kwam mede tot stand na vele topics op dit forum bestudeert te hebben m.b.t. de hergisting. Na het lezen merkte we dat vele brouwers zo hun eigen voorkeur hebben: suiker, gist of beide. Wij waren benieuwd welke methode voor ons het beste resultaat gaf.

Vooraf hebben we het volgende bedacht:


Tijdens het afvullen van de flessen hebben we per behandeling de hoeveelheid ml per oplossing in de fles gepipetteerd met een volume pipet (volpipet). Deze flessen hebben we vervolgens gelabeld met de uitgevoerde behandeling:

X = geen toevoegingen
S = Suikeroplossing
G = Gistoplossing
S + G =Suiker en gistoplossingNa 4 weken wachten hebben we de codering op de flessen door een outsider laten omnummeren. Zo konden wij aan de fles zelf niet zien welke behandeling was toegepast. Grappig genoeg had niemand van ons de juiste volgorde geraden, ondanks dat de uitslag (uiteindelijk) redelijk naar verwachting was. Hieronder zie je de biertjes per behandeling:


Zonder toevoegingen:


Enkel gist:


Enkel suiker:


Suiker en gist:Zowel qua uiterlijk als smaak waren de behandelingen zonder toevoegingen en enkel gist niet naar wens. Beide behandeling waren zo plat als een dubbeltje en hadden dan ook geen enkele vorm van een schuimkraag. De behandelingen suiker en gist + suiker zijn wel op druk gekomen en bevatten een schuimkraag. Op smaak waren deze 2 behandelingen nagenoeg vergelijkbaar, al leek de 'enkel suiker' behandeling wat makkelijker weg te drinken. Dit zou ook kunnen komen door het optische voorkomen, aangezien de 'enkel suiker' behandeling aanzienlijk lichter is en minder nevel bevat. Onze voorkeur gaat uit naar een wat helderder bier, dus dat zou onze voorkeur genieten.

Hier nog eens alle bieren naast elkaar:


Na enige tijd staan zijn ook de schuimkragen van de behandelingen met suiker wat weggezakt. Dit is te wijten aan het feit dat we iets te gortig zijn geweest met het spoelwater. De start SG lag ook iets lager als gepland (1048 ipv de richt-SG van 1056-1060).

Na het uitvoeren van dit experiment hebben we de volgende belangrijkste conclusies getrokken:
- Voor een goede hergisting van dit bier is suiker nodig.
- Enkel gist of niets toevoegen geeft plat bier zonder schuimkraag
- Geen extra gist toevoegen geeft een 'cleaner' bier met minder gistnevel

Meer details over recept of opzet o.i.d. zijn beschikbaar, deze kunnen opgevraagd worden indien gewenst.

Sander van Dijk

Het
Citaat van: hansuperman op 26-10-2016  10:03 uondanks dat de uitslag (uiteindelijk) redelijk naar verwachting was.

Ik had inderdaad ook niet anders verwacht :)   Als het bier voor het bottelen goed is uitvergist, zal er na het bottelen nooit meer koolzuur geproduceerd worden, hoeveel gist je ook toevoegt.

Normaal gesproken hoef je ook geen extra gist toe toe voegen, omdat er na de vergisting nog voldoende gist in het bier aanwezig is om de toegevoegde suikers na het bottelen om te zetten in alcohol en koolzuur.

Het zou misschien interessanter zijn om te bekijken wanneer het wel nodig is om extra bottelgist toe toe voegen. Bijvoorbeeld als je erg lang (bijvoorbeeld 2 maanden) koud op 3 ºC hebt gelagerd. Alleen is dit ook weer erg afhankelijk van het alcoholpercentage, de hoeveelheid en de vitaliteit van de gist. Alleen 2 maanden wordt een beetje krap voor November :)

Ik bedoel dit absoluut niet rot hoor! Alleen maar goed dat jullie experimenteren  :duimop:

Sander van Dijk

Wat misschien wel interessant kan zijn is om te testen of de toegevoegde bottelgist na een wat langere tijd nog verschillen in smaak geeft. Je zou verwachten dat je meer autolyse smaken zou waarnemen door de veel grotere hoeveelheid gist in de fles.


Als je daar nog genoeg flessen voor hebt, zou je ook na verschillende tijdsbestekken kunnen proeven. Je moet dan wel proevers hebben die autolyse smaken kunnen herkennen.

hansuperman

Alle reacties horen we uiteraard graag! Daar leren we alleen maar van. Ik begrijp dat dit experiment, zeker voor de gevorderde brouwer, redelijk 'obvious' is. Maar juist omdat de meningen onder brouwers verschillend is, wilden we het resultaat zelf ondervinden. Wanneer je een recept gebruikt waarbij de vitaliteit van je gist vermindert door inderdaad een lange en/of koude lagering toe te passen begrijpen we dat het resultaat van dit experiment er weer heel anders uit had gezien...

NB: dit bier is vergist in onze klimaatkast op 20 ºC voor 3 weken, daarna 1 week op 5 graden.

hobbybob

CiteerX = geen toevoegingen
S = Suikeroplossing
G = Gistoplossing
S + G =Suiker en gistoplossing

Jammer 2 had je niet uit hoeven voeren ( X en G ) en S is eigenlijk ook "overdone"

Had misschien leuk geweest om te bottelen met vers wort wat nog niet vergist is/was

hansuperman

Citaat van: hobbybob op 26-10-2016  13:36 uJammer 2 had je niet uit hoeven voeren ( X en G )

Ben ik het niet helemaal mee eens. Ondanks dat je weet dat het resultaat van deze 2 behandelingen niet zal zijn wat je hebben wilt, neem je deze toch mee om als negatieve controle weg te zetten tegenover elkaar en je andere behandelingen...

hansHalberstadt

Citaat van: hansuperman op 26-10-2016  13:41 uBen ik het niet helemaal mee eens. Ondanks dat je weet dat het resultaat van deze 2 behandelingen niet zal zijn wat je hebben wilt, neem je deze toch mee om als negatieve controle weg te zetten tegenover elkaar en je andere behandelingen...
precies. wat was er bv gebeurd als je wort niet helemaal was uitgegist bij het bottelen? dan was X en g ineens heel interessant geworden omdat je daarmee dan ook druk op je flesjes had gekregen.
Je hebt het nu over bieren met SG=ca 1050. Dit zijn geen hoogalcoholische bieren waarbij de gist zich nog kan vermenigvuldigen in de flesjes als er bottelsuiker wordt toegevoegd.
ander verhaal wordt het als je een zwaar bier maakt van bv SG=1080 of hoger. dan is het alcoholpercentage zo hoog dat de gist zich niet meer kan vermenigvuldigen en moet je het dus doen met de gist die er is. Misschien leuk om het proefje nog eens te doen met zwaar bier.

MarinusHolkema

Citaat van: hobbybob op 26-10-2016  13:36 uHad misschien leuk geweest om te bottelen met vers wort wat nog niet vergist is/was
Het beste recept voor rondvliegend glas!

Coen

Die 500 g/l mag er anders ook zijn .....

hobbybob

Citaat van: MarinusHolkema op 26-10-2016  16:03 uHet beste recept voor rondvliegend glas!

Hangt  ervan af hoeveel ml per flesje je toevoegt en van welk SG, wordt wel gedaan hoor

hansuperman

Citaat van: Coen op 26-10-2016  18:04 uDie 500 g/l mag er anders ook zijn .....

Het gaat om een suikeroplossing met een concentratie van 500g suiker op 1L water. Dit zegt niets over de hoeveelheid suiker dat toegevoegd is aan het bier. Die 3ml gaat het om... (1,5g dextrosesuiker per fles)

Nerro

Citaat van: MarinusHolkema op 26-10-2016  16:03 uHet beste recept voor rondvliegend glas!

Dat lijkt me een kwestie van correct doseren. Helaas is de werkelijke vergistingsgraad voor de hobbybrouwer niet goed genoeg vast te stellen om met zekerheid te werk te gaan maar op zich is het mogelijk.

hansHalberstadt

Als je SG niet meer zakt gedurende een aantal dagen dan mag je er normaal gesproken van uitgaan dat de zaak is uitgegist. Het punt is dat dat ook kan gebeuren bij een vastgelopen gisting en dan is de zaak dus niet uitgegist en gaat weer verder als er nieuwe gist bijkomt. En als je dan bottelt zonder bottelgist krijg je geen koolzuur op je flesjes omdat de gist is uitgeput. Het is dus zaak om voldoende gist en voldoende actieve gist te hebben tijdens de hoofdgisting om dit soort onvoorspelbare situaties te voorkomen.

Sander van Dijk

Citaat van: hobbybob op 26-10-2016  20:13 u
Hangt  ervan af hoeveel ml per flesje je toevoegt en van welk SG, wordt wel gedaan hoor


Dit wordt of werd gedaan door sommige Duitse brouwerijen die geen suiker willen toevoegen, omdat ze volgens het Reinheitsgebot brouwen.

Citaat van: MarinusHolkema op 26-10-2016  16:03 uHet beste recept voor rondvliegend glas!


Het is natuurlijk een kwestie van een afgemeten hoeveelheid wort met een afgemeten hoeveelheid suiker toevoegen.
Als je 30 gram suiker toevoegt voor het bottelen krijg je ook rondvliegend glas  :P 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 26-10-2016  22:31 uAls je SG niet meer zakt gedurende een aantal dagen dan mag je er normaal gesproken van uitgaan dat de zaak is uitgegist. Het punt is dat dat ook kan gebeuren bij een vastgelopen gisting en dan is de zaak dus niet uitgegist en gaat weer verder als er nieuwe gist bijkomt. En als je dan bottelt zonder bottelgist krijg je geen koolzuur op je flesjes omdat de gist is uitgeput. Het is dus zaak om voldoende gist en voldoende actieve gist te hebben tijdens de hoofdgisting om dit soort onvoorspelbare situaties te voorkomen.

Ik gebruik nooit bottelgist en het is mij nog nooit overkomen dat een bier geen koolzuur had...

Het is inderdaad belangrijk voldoende gist te enten aan het begin van de vergisting. Dit voorkomt dat een gestokte vergisting krijgt. De vergisting gaat als je voldoende gist ent vlot en het bier hoeft niet zo lang te staan voordat het helemaal is uitgegist is.

chm

Gebruik jij nooit bottel suiker? Of bedoel je bottel gist.

Jacques

Citaat van: chm op 28-10-2016  10:50 uGebruik jij nooit bottel suiker? Of bedoel je bottel gist.

Ik bedoelde inderdaad bottelgist. Tekst aangepast.

Vergelijkbare Topics (7)

45202

Reacties: 39
Gelezen: 1873

26590

Reacties: 15
Gelezen: 4615

221

Reacties: 18
Gelezen: 13793

19872

Reacties: 19
Gelezen: 8615


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.