Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gebroken hydrometer

Gestart door Wisdom, 19-08-2016 22:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wisdom

Tja, kan gebeuren, op de brouwdag nog wel, het was zondag rond vieren, geen kans om even 120 km te rijden om een nieuwe te halen.

Wort in een maatglas met kaasdoek in de koelkast op 6 graden, nieuwe hydrometer besteld, maar bleek een paar dagen later niet gelukt.

Vandaag 2 (!) nieuwe gehaald en wort naar 20 graden en gemeten;

1072 terwijl het doel SG 1051 is.

De vraag is nu is deze meeting zinvol, betrouwbaar, representatief voor het wort van afgelopen zondag. Dan is het brouwen niet gegaan zoals het zou moeten.

Of is het meten van wort 5 dagen later gewoon niet zinvol.

Dan is de vraag wat gebeurt er in het wort, er zat nog geen gist in dus er is geen alcohol die de SG meeting verstoort.

Hoor graag jullie idee

Oscar

Koop een refractometer... :)

Herman

Was het wort wel representatief voor het gehele bier? Wort van voor het spoelen heeft uiteraard een hoger SG. Bij representatief wort zal de meting wel kloppen. En ja, een refractometer zou je uitsluitsel kunnen geven. Dat is een zeer handig apparaat in deze hobby.

Wisdom

Ja denk dat het wort wel reprsentatief was. Is na het koken afgenomen.
Maar wel gemeten na het maischen, was toen 1042.
Denk dat er meer water verdampt is tijdens koken dan de geplande 4L. Was de eertste keer dat ik met deze pannen brouwde. Heb nagelaten dit te checken tijdens het koken. Leerpuntje!
Kan op dit moment niet goed bepalen hoeveel liter er in het vergistings vat zit ( geen schaal op gemaakt - gaan we dus wel doen).
Maar vond de vergisting wel lekker lopen: eerste 2 dagen een waterslot bubble per 8 sec. Langzaam oplopend naar een waterslot bubble per (EDIT) minuut uur op dit moment. Dat is dus 5 dagen vergisten.
Als er minder dan 20 L inzit, het aantal liter uiteindelijk bier, ben ik van plan het jong bier met gekookt water aan te vullen tot 20 liter. Met de gedachte dat het hogere alc. % verdund  wordt en de smaak ook meer bij het recept komt.

marc0871

Zou ik niet doen.
Gewoon lekker bottelen zoals het is.
Dan heb je gewoon een keer een zwaar biertje. ja? En?

Water toevoegen na de vergisting moet je gewoon niet willen.
Dat is net zoiets als thinner over je pas geverfde kozijnen gooien, omdat je aan het einde van je verf nog een hoekje kozijn overhoud. Wordt er ook niet mooier van.

abroeders

Citaat van: Wisdom op 20-08-2016  10:58 uAls er minder dan 20 L inzit, het aantal liter uiteindelijk bier, ben ik van plan het jong bier met gekookt water aan te vullen tot 20 liter. Met de gedachte dat het hogere alc. % verdund  wordt en de smaak ook meer bij het recept komt.
Dan blijf je met zwaar geoxideerd bier zitten. Niet doen dus. Verdunnen uitsluitend voor de vergisting omdat de aanwezige zuurstof in het wort nog door de gist verbruikt wordt.

Wisdom

Bedankt voor de adviezen. Jullie hebben een batch bier gered  :groots:

Flogiston

Citaat van: Wisdom op 20-08-2016  10:58 uvan plan het jong bier met gekookt water aan te vullen tot 20 liter. Met de gedachte dat het hogere alc. % verdund  wordt en de smaak ook meer bij het recept komt.

Dit heb ik ook ooit gedaan, en dat gaf een bijzonder waterig bier. Niet doen dus, maar dat was al wel duidelijk.  ;)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.