Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Droog bier lagere SG? Zoeter hoger?

Gestart door henkie, 21-06-2014 09:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

henkie

Hoi,
Als ik met hetzelfde recept twee verschillende maischschema's ga gebruiken, een zoete en een droge.
Kan ik dan verwachten dat ik twee verschillende  SG's krijg?

Als ik in BrouwHulp bij hetzelfde recept verschillende maischschema's invul dan blijft de verwachte eind SG steeds hetzelfde. Klopt dat?

Groet.

René K

Kun je de recepten plaatsen? Dat maakt het wat makkelijker om te zien wat je nu precies ingevuld hebt.

In principe als je een 'zoet' maischschema gebruikt krijg je meer onvergistbare suikers. En stuur je daarmee dus op een hogere eind SG.  Een 'droog' maischschema zal meer vergistbare suikers opleveren en dus een droger bier met minder restsuikers en een lager eind SG.

Maar het is vaak complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Het toevoegen van de hoeveelheid gist, soort gist en hoe actief/gezond deze is maakt ook zeker uit. En dan ook nog de voedingstoffen (gistvoeding) voor de gist en de vergistingstemperatuur.

RobinB

In aanvulling op de post van René:
De extra dextrinen die je krijgt bij het "zoete" schema hebben weinig zoete smaak. Het is vooral het mondgevoel dat toe kan nemen en ook daar komen meerdere variabelen bij kijken. :)

henkie

Zie hier hetzelfde recept met twee verschillende temperaturen.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0034
Naam receptblond
Brouwdatum21-06-2014
BiertypeBitter blond
Volume15,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,730 kgPilsmout (3ebc)Dingemans3 EBC81,5 %
0,281 kgMünchenermoutDingemans15 EBC8,4 %
0,094 kgBiscuitansegan50 EBC2,8 %
0,060 kgGerste Melanoidinmoutansegan70 EBC1,8 %
0,184 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1 stap70,0 °C1 min.45 min.6,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gStyrian Goldingspellets2,9%60 min.21,3 IBU
20,0 gSaazpellets2,8%10 min.3,8 IBU

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0034
Naam receptblond
Brouwdatum21-06-2014
BiertypeBitter blond
Volume15,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,730 kgPilsmout (3ebc)Dingemans3 EBC81,5 %
0,281 kgMünchenermoutDingemans15 EBC8,4 %
0,094 kgBiscuitansegan50 EBC2,8 %
0,060 kgGerste Melanoidinmoutansegan70 EBC1,8 %
0,184 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1 stap62,0 °C1 min.45 min.6,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gStyrian Goldingspellets2,9%60 min.21,3 IBU
20,0 gSaazpellets2,8%10 min.3,8 IBU

De gist is: WhiteLabs 530


Je ziet dat BrouwHulp schijnbaar niets met de maischtemperatuur doet.

Groet.




RobinB

Er zijn ook geen parameters weergegeven waar het maischschema invloed op heeft toch? :)

henkie

Welke parameters bedoel je? Bij twee verschillende temperaturen (maischschema's ) zegt BrouwHulp dat het verwachte SG hetzelfde is. Mijn vraag is of dit klopt ivm die onvergistbare suikers?

RobinB

Het begin SG is volgens mij hetzelfde voor een goed vergistbaar wort en een slecht vergistbaar wort.
Ook geef je toch aan wat het gewenste begin SG moet zijn?

Waar de invloed pas komt kijken is de SVG en daarmee de (verwachte) eind SG en het uiteindelijke alcoholpercentage. :)

henkie

Ah, duidelijk zo.
Zoeter bier heeft een hogere eind SG.

Dank.

Ansius

Ga je beide recepten nog brouwen?
Ben nieuwsgierig naar de uitkomst.
Wat ik denk te weten is dat het voor het begin sg niets of weinig uitmaakt.
Voor eind sg weet ik het niet zo goed.
Interessant wat je bevindingen zijn!

Jacques

Citaat van: henkie op 22-06-2014  16:36 uAh, duidelijk zo.
Zoeter bier heeft een hogere eind SG.

Dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Bij experimenten die ik heb uitgevoerd heb ik mogen ervaren dat bieren vergist bij een hogere temperatuur een lager eind SG hadden terwijl het bier een zoetere indruk gaf dan een bier dat vergist was bij een lagere temperatuur en een hoger eind SG had.
De restsuikers zijn zo maar weinig zoet. Een beleving van een zoete smaak wordt voor een gedeelte beïnvloed door de vergistingsproducten.

Vergelijkbare Topics (7)

38219

Reacties: 31
Gelezen: 5812

15875

Gestart door Hai


Reacties: 2
Gelezen: 1606

490

Gestart door dave


Reacties: 26
Gelezen: 27190

33861

Reacties: 5
Gelezen: 2225


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.