Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


β-Glucaan en SG meting

Gestart door seed7, 04-03-2013 19:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

seed7

Dit  is een vraag die ik al wel eens eerder heb gesteld binnen een andere discussie, maar is toen ondergesneeuwd.

Ik zie dat ik bij gewone bieren een brouwzaal rendement van ca. 75% heb. Als ik een forse stort rogge in de mix heb dan schiet het rendement ineens naar boven de 83%.

Als ik met rogge brouw, met of zonder β-Glucanase rust is het wort altijd stropiger dan zonder rogge.

Nu even simpel gedacht, viskeuze vloeistoffen hebben een hogere brekingsindex dan minder stropige. In dit geval zitten er meer polysacchariden in de vloeistof. Dus ik meet meer 'suikers' die echter onvergistbaar zijn. (Lust Brett β-Glucaan? Vast wel).

Dus eigenlijk heb ik bij mijn metingen dan last van een "bekende systematische afwijking", alleen is die in mijn geval een onbekende omdat ik de, mate van, invloed van β-glucaan niet ken of kan vinden. Natuurlijk hebben we deze afwijking altijd omdat het wort nooit uit 100% vergistbare suikers bestaat, maar mijn gevoel is dat de balans nu wel wat meer verstoord wordt.

Is bovenstaande plausibel?

Hoe kan ik hieraan op eenvoudige wijze iets meten? Aan het eind van de rit een alcohol bepaling doen? Die zou dan lager uit moeten komen dan begin -en eind SG doen vermoeden.

Voorlopig blijf ik bij mijn biertjes uitgaan van het lagere rendement, met of zonder rogge.

s7.

William

Citaat van: seed7 op 04-03-2013  19:55 uDit  is een vraag die ik al wel eens eerder heb gesteld binnen een andere discussie, maar is toen ondergesneeuwd.

Ik zie dat ik bij gewone bieren een brouwzaal rendement van ca. 75% heb. Als ik een forse stort rogge in de mix heb dan schiet het rendement ineens naar boven de 83%.

Als ik met rogge brouw, met of zonder β-Glucanase rust is het wort altijd stropiger dan zonder rogge.

Nu even simpel gedacht, viskeuze vloeistoffen hebben een hogere brekingsindex dan minder stropige. In dit geval zitten er meer polysacchariden in de vloeistof. Dus ik meet meer 'suikers' die echter onvergistbaar zijn. (Lust Brett β-Glucaan? Vast wel). Dus eigenlijk heb ik bij mijn metingen dan last van een "bekende systematische afwijking", alleen is die in mijn geval een onbekende omdat ik de, mate van, invloed van β-glucaan niet ken of kan vinden.

Is bovenstaande plausibel?

Hoe kan ik hieraan op eenvoudige wijze iets meten? Aan het eind van de rit een alcohol bepaling doen? Die zou dan lager uit moeten komen dan begin -en eind SG doen vermoeden.

Voorlopig blijf ik bij mijn biertjes uitgaan van het lagere rendement, met of zonder rogge.

s7.

Nee, meer viskeuze vloeistoffen hebben geen hogere brekingsindex. Viscositeit wordt bepaald door waterbindend vermogen. Van b-glucanen heb je maar heel weinig nodig om veel  viscositeit te geven. De brekingsindex wordt vooral bepaald door de concentratie van een stof. B-glucanen zullen dan ook maar weinig tot niets bijdragen aan de Brix-waarde.

Mogelijk dat je met rogge langer maischt, ander temperaturen gebruikt, noodgedwongen langer / langzamer spoelt waardoor het rendement hoger is.

Ook viscositeit heeft geen effect op de sg metingen met de hydrometer (geeft deze ook een te hoge waarde?). Viscositeit heeft wel effecten op meniscus-effecten, dus op aflezing van de hydrometer. Maar dat effect is marginaal.

De hoge viscositeit kan wel de vergisting remmen. Volgens mij heeft Henielma hier ervaring mee.

seed7

De hydrometer gebruik ik nog zelden en heb ik geen vergelijkende metingen mee gedaan. Die zal ik de komende brouwsels ook in gaan zetten.

Het rendement bij de roggebieren is al voor spoelen duidelijk hoger (tov wat de software berekend).


Je antwoord is helder, dank je William,

Ingo

De-Geert

Kan het niet zijn dat de ingestelde waarde in de software voor rogge verkeerd is? Dat er bijvoorbeeld 80% zetmeel in zit, ipv 75% of zoiets?

Oscar

Een roggemout analyse.....




 :brouwen:

seed7

Citaat van: De-Geert op 04-03-2013  23:41 uKan het niet zijn dat de ingestelde waarde in de software voor rogge verkeerd is? Dat er bv 80% zetmeel in zit, ipv 75% of zoiets?

Bingo! In mijn BrouwHulp staat die op 63% (Weyermann roggemout).

Edit: is dit bij anderen ook zo, of heb ik weer zitten prutsen zonder enige kennis van zaken?


Ingo

RobinB

Altijd scherp die Geert! ;) :duimop:

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 05-03-2013  00:41 u

Kan nog beter:

Hopbier

De-Geert

Citaat van: seed7 op 05-03-2013  08:11 uBingo!
Mooi zo, next!  :D

Citaat van: RobinB op 05-03-2013  09:11 uAltijd scherp die Geert! ;) :duimop:
Bedankt!  :biersmile:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.