Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Lange navergisting

Gestart door halikidee, 31-01-2013 17:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

halikidee

Ik heb laatst een biertje gebrouwen, start SG 1068  (20 liter)
Na 5 dagen (20 dec) overgezet in een mandfles voor de navergisting, SG 1024
Hierbij heb ik toen toegevoegd 250 ml Ahorn siroop.
Nu is het ondertussen 31 januari 2013 en nog steeds heb ik activiteit in het waterslot.

Ligt dit aan de Ahorn siroop dat de vergisting zolang door blijft gaan?
Of misschien aan iets anders?

groetjes,
   René

Hoppenbrouwers

Citaat van: halikidee op 31-01-2013  17:44 uIk heb laatst een biertje gebrouwen, start SG 1068  (20 liter)
Na 5 dagen (20 dec) overgezet in een mandfles voor de navergisting, SG 1024
Hierbij heb ik toen toegevoegd 250 ml Ahorn siroop.
Nu is het ondertussen 31 januari 2013 en nog steeds heb ik activiteit in het waterslot.

Ligt dit aan de Ahorn siroop dat de vergisting zolang door blijft gaan?
Of misschien aan iets anders?

groetjes,
   René
Welke gist heb je gebruikt, wat is je SG nu en waarom heb je er voor gekozen de siroop tijdens de navergisting er bij te doen?

Jacques

Het gebeurt wel meer dat bij een brouwsel het waterslot lang blijft doorgaan. Meestal is de activiteit dan gering.
Vaak gebeurt dit als je weinig gist geënt hebt.
Om te weten of je last had van een gestokte vergisting of niet zou ik net als Hoppenbouwers willen weten welke gist je gebruikt hebt.

Als het waterslot 1 keer in de 2 minuten blubt en het SG de laatste 3 dagen niet gedaald is, zou ik het wel aandurven om te bottelen. Wel iets minder suiker gebruiken voor de hergisting dan gebruikelijk.

halikidee

Ik heb S33 korrelgist gebruikt.
De voortgang van de sg heb ik niet meer gecontroleerd, dit vanwege kans op infectie.
Hij blubt nog ca 1 x per 1,5 minuut

Jacques

Je hebt nu een vergistingsgraad van zo'n 65%. Dat is vrij laag, ook voor deze gist. De gemiddelde waarde ligt volgens het Groot gedroogd gist onderzoek op 72% en volgens Fermentis op 70%.
Heb je het SG nog een keer bepaald. Als je op 1020 tot 1022 zit, zou je rustig kunnen gaan bottelen met 5 g suiker per liter bier.

halikidee

Ok, duidelijk.
Zal eens het SG meten en kijken hoever ik zit.
Bedankt voor de tip

halikidee

Heb net nogmaals het sg gemeten, die is nu 1014.
Hij blubt nog steeds regelmatig, om de ca 2 min.

Twijfel nog om nog te wachtten of te gaan bottelen.
Na bijna 10 weken navergisting mag het wel een keer tijd worden om te gaan bottelen denk ik zo.
Alhoewel, zolang er nog activiteit is in het waterslot...

Jacques

Citaat van: halikidee op 23-02-2013  15:41 uTwijfel nog om nog te wachtten of te gaan bottelen.
Na bijna 10 weken navergisting mag het wel een keer tijd worden om te gaan bottelen denk ik zo.
Alhoewel, zolang er nog activiteit is in het waterslot...


Ik neem aan dat het SG niet later is geworden de afgelopen week.
Gewoon bottelen en zo'n 20 tot 30% minder bottelsuiker dan je gewend bent. Je zult dan geen spuiter krijgen.

halikidee

Heb het toch maat op fles gezet.
Ondertussen is de SG naar 1012 gezakt.
6 g/l suiker toegevoegd.
Verwacht wel dat het goed zal gaan.

Aart

Citaat van: halikidee op 26-02-2013  12:13 uHeb het toch maat op fles gezet.
Ondertussen is de sg naar 1012 gezakt.
6 g/l suiker toegevoegd.
Verwacht wel dat het goed zal gaan.
Wow je hebt met de S33 een schijnbare vergistingsgraad gehaald van 82%!  :o
Ik zit met deze gist altijd rond de 70%.

Heb je veel suiker toegevoegd?

Jacques

Citaat van: Aart op 26-02-2013  13:53 uWow je hebt met de S33 een schijnbare vergistingsgraad gehaald van 82%!  :o

Dat kan een teken zijn dat er sprake is van een infectie...

@halikidee
Heeft het bier een zurige smaak?

RobinB

Of inderdaad een ruime suikergift zoals Aart ook voorstelt. :)

seed7

Citaat van: Jacques op 26-02-2013  21:29 uDat kan een teken zijn dat er sprake is van een infectie...

Welk beestje geeft (verzuring en) zoveel extra vergisting? Pedio?

s7.

RobinB

Melkzuurbacterien en brett bijvoorbeeld.
Maar het hoeft niet per se een afwijkende vergisting te zijn.

Wat wel voor een infectie pleit is het lange slepende beloop.

Jacques

Citaat van: RobinB op 26-02-2013  21:31 uOf inderdaad een ruime suikergift zoals Aart ook voorstelt. :)

Ik denk dat het met de hoeveelheid suiker meevalt gezien het startbericht van dit topic.

Citaat van: halikidee op 31-01-2013  17:44 uIk heb laatst een biertje gebrouwen, start SG 1068  (20 liter)
Na 5 dagen (20 dec) overgezet in een mandfles voor de nagisting, SG 1024
Hierbij heb ik toen toegevoegd 250 ml Ahorn siroop.

Vergelijkbare Topics (7)

39186

Reacties: 3
Gelezen: 964

31987

Reacties: 11
Gelezen: 2129

27081

Reacties: 24
Gelezen: 7416

8417

Reacties: 7
Gelezen: 3185

34163

Reacties: 0
Gelezen: 1653

28892

Reacties: 8
Gelezen: 4377


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.