Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zonlicht en vergisting, hoe zit dat?

Gestart door SeekingBeer, 03-02-2010 22:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SeekingBeer

In mijn keuken staan twee gistingsflessen, ze staan wel in de schaduw maar vangen toch een klein beetje zonlicht in de ochtend. Tot een uur of 11 is er nog zonlicht in de keuken en daarna staan de flessen in de schaduw.

Het zijn doorzichtige flessen, dus niet van die donkergroene of zo.

Heeft het zin om de gistingsflessen donkerder weg te zetten?

Ik heb daar nog nooit wat zinnigs over gelezen, wie weet daar meer van?

__________

Als ik zo een beetje simpel nadenk over gisten en meercellige schimmels in de natuur is de enige reden dat enkelvoudige en meervoudige schimmels niet van zonlicht houden dat ze dan uitdrogen.
Wilde gist heeft vaak rijpe vruchten nodig, op die plekken is juist veel zonlicht aanwezig.

__________

Dus wat moet ik doen met bier dat staat te gisten:

Ik kan het op de donkerste plek in de kamer zetten (de brood en ijs-machine moeten dan naar de keuken, zeg niet dat dat gek is). Of gewoon in de keuken laten staan waar meer licht is?

arnoudj

Gist kan waarschijnlijk prima tegen zon. Hop veel minder! Dus inpakken die flessen, tenzij je erg van een kattenpis smaakje houdt  :P

SeekingBeer

Ja natuurlijk kan ik mijn flessen inpakken.

Dat deed ik een jaar of twintig terug ook toen ik voor de eerste keer wijn maakte omdat ik 'ergens' bang voor was.

Maar dat maakte ook niets uit, volgens mij zijn temperatuurschommelingen van meer invloed.

En problemen met de hop heb ik nog nooit gezien, als gekookte hopextracten uiteenvallen in zonlicht heb ik daar nog geen merkbare last van gehad.

Het is eerder een argument om die oude bruine Grolsch flessen te gebruiken in plaats van die nieuwe lichtgroene voor lagering.
De gistende vloeistof is toch troebel dus (zon)licht dringt toch niet diep door.

Jacques

Citaat van: SeekingBeer op 03-02-2010  22:22 uJa natuurlijk kan ik mijn flessen inpakken.

Dat deed ik een jaar of twintig terug ook toen ik voor de eerste keer wijn maakte omdat ik 'ergens' bang voor was.

Maar dat maakte ook niets uit, volgens mij zijn temperatuurschommelingen van meer invloed.

En problemen met de hop heb ik nog nooit gezien, als gekookte hopextracten uiteenvallen in zonlicht heb ik daar nog geen merkbare last van gehad.

Het is eerder een argument om die oude bruine Grolsch flessen te gebruiken in plaats van die nieuwe lichtgroene voor lagering.
De gistende vloeistof is toch troebel dus (zon)licht dringt toch niet diep door.

Bij wijn heb je inderdaad niets te vrezen. Bij bier ligt dat anders. Lichtsmaak is een serieuze smaakafwijking. En dit komt inderdaad door een verandering in de iso-alfazuren onder invloed van UV-licht. Vergisten in rvs is zo gek nog niet.

De-Geert

Citaat van: SeekingBeer op 03-02-2010  22:22 uEn problemen met de hop heb ik nog nooit gezien, als gekookte hopextracten uiteenvallen in zonlicht heb ik daar nog geen merkbare last van gehad.

Het is eerder een argument om die oude bruine Grolsch flessen te gebruiken in plaats van die nieuwe lichtgroene voor lagering.
De gistende vloeistof is toch troebel dus (zon)licht dringt toch niet diep door.
Deze redenaties kan ik niet volgen.

Jaap

Je ziet het ook niet, maar je kunt het zeker proeven.
Een beetje licht is niet erg, maar als het volop in het zonlicht staat, gaat het bijna zeker mis.

zie ook deze draad

j3r03nq

Hoe zit het eigenlijk met (dubbel)glazen ramen en het gles van de fles zelf?
Ik pak mijn gistvat en mandfles ook altijd in, maar steeds als ik dat doe
vraag ik me toch een beetje af of er uberhaubt wel UV binnen dringt.
Ik word ook niet bruin achter ons glazen-pui'tje denk ik dan.

 :weetniet:

Nerro

Er komt toch wel wat UV-licht door dat glas en ook al word jij er niet bruin van, jij zit ook niet de hele godganse dag in de zon daar te bakken. Je flessen wel :)

Hopmans

Yep, inpakken die handel.
Handoek met een knijpertje, en klaar is Kees.
Is tevens een beetje temperatuurstabilisatie.


EBC

Alle licht vermijden! Gistingsflessen horen in het donker.

Neem maar twee handdoeken. Door 1 komt nog steeds veel licht.

Adrie

Het gaat trouwens niet alleen om zonlicht. Ook TL licht heeft pieken in het stralingsspectrum waarbij iso-alfazuren worden omgezet. Van gloeilampen heb je weer niets te vrezen. Hoe zit het eigenlijk met spaar- en LEDlampen?

Big Willem

Een spaarlamp is gewoon een opgevouwen TL lamp, dus als tl-lampen uv-pieken geeft, doet een spaarlamp dat ook.

SeekingBeer

Ok, bedankt voor de informatie!

Dat van de hop wist ik nog niet en dat detail is zeker nuttig om te weten.

Waarschijnlijk gaan de flessen naar een donkerder plaats (en dus moeten de broodmachine en de ijsmachine naar de keuken, ik hoop dat ze zich daar thuis zullen voelen).

Vergelijkbare Topics (7)

29949

Reacties: 4
Gelezen: 1713

34811

Reacties: 34
Gelezen: 7672

19235

Reacties: 23
Gelezen: 9934

25137

Reacties: 4
Gelezen: 3248

449

Reacties: 20
Gelezen: 12475


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.