Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2016 D1 + Algemeen Kampioen - Black IPA - Suzan Foster

Gestart door foz, 03-07-2016 01:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

foz

Ik had eigenlijk een IPA willen brouwen, maar had al een Tripel en daarmee mijn C klasse gevuld. Dus ik heb mijn recept met koudgetrokken zwarte mout en wat meer caramout omgezet naar een Black IPA. Ik weet niet hoe secuur mijn boekhouding is geweest. Mijn lijntjes zijn zeer tolerant.

Score: 95.
De afzonderlijke scores waren: visueel 14; geur 24; smaak 24; basissmaak 10; body 5; mondgevoel 5; nasmaak 13.

Opmerkingen:

Mooie Black IPA. Gefeliciteerd. Let op vulhoogte < 1 cm. Gist in fles hals gaf een vekeerde geur in het begin.

Bier zou meer opdrogend mogen zijn, als je toch iets wilt veranderen wellicht nog wat dry hop?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkONK 2016 D1
Naam receptMalcom X
Brouwdatum13-03-2016
BiertypeBlack IPA
Volume21,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,1%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement75,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Tilburg22,20 gCaSO41,70 mlMelkzuur13,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
388 mg/l8 mg/l9 mg/l230 mg/l15 mg/l791 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC85,7 %
0,500 kgCara-Kristal 160Arsegan160 EBC7,1 %
0,500 kgZwarte moutArsegan1400 EBC7,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67,0 °C1 min.60 min.2,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gEquinoxpellets13,9%first wort hop46,4 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%20 min.21,3 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%5 min.10,6 IBU
100,0 gEquinoxpellets13,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

De zwarte mout heb ik 24 uur koudgetrokken met 2 liter water, afgegoten en 10 minuten voor einde kook toegevoegd. Hoofd-, nagisting en koudhoppen is in dezelfde vergistingsfles gedaan bij een constante omgevingstemperatuur van 17 graden. Twee weken vergisting, een week koudhop. Gebotteld met 4,5 gram suiker per liter.

Ik ben echt overrompeld door de uitslag. Mijn eerste ONK en dan meteen de hoofdprijs!

bierfan

95 punten! netjes hoor. Dat zie je niet vaak.
Nogmaals gefeliciteerd!

Lonnes

Wauw, van harte! Ik heb zelf weer een black IPA op het programma staan en ga toch even inspiratie opdoen met jouw recept. Wat is de gedachte achter het koudtrekken geweest?

En wat een zunig commentaar van de keurmeester  ;)

DirkB

Gefeliciteerd! Ik ben ook wel benieuwd hoe dat proces met die zwarte mout precies in z'n gang is gegaan...!

Jacques

Nogmaals van harte gefeliciteerd Susan.

Bedankt voor jouw snelle plaatsing van je recept.
Dat wordt door mij bijzonder gewaardeerd.


Goh, waar een handicap (niet meer dan 1 bier per klasse) kan leiden. Slim gedaan dat koudextraheren van de zwarte mout. Innovatie op het gebied van het hobbybrouwen heeft zich hier beloond. 
:petje-af:

RienP


javaboon

Heb je nou het vocht of de zwarte mout toegevoegd?

Markiej87

Geweldig, wat een simpel recept. Single hop, korrelgist, eenstapsmaisch. Hier hou ik van. Gefeliciteerd hoor! :)

foz

Citaat van: Lonnes op 03-07-2016 &nbsp;09:47 uWauw, van harte! Ik heb zelf weer een black IPA op het programma staan en ga toch even inspiratie opdoen met jouw recept. Wat is de gedachte achter het koudtrekken geweest?

Met koud trekken zorg ik ervoor dat de bitterstoffen uit de zwarte mout niet de overhand krijgen en de hops overschaduwen. Zeker met de hoeveelheid die ik heb gebruikt.

Citaat van: Lonnes op 03-07-2016 &nbsp;09:47 uEn wat een zunig commentaar van de keurmeester  ;)

Oh, ik heb de meeste superlatieven weggelaten. Ze konden mijn rapport niet geven bij mijn eerste prijs, anders had ik al geweten dat ik kampioen was  8)

foz

Citaat van: Jacques op 03-07-2016 &nbsp;12:13 uNogmaals van harte gefeliciteerd Susan.

Bedankt voor jouw snelle plaatsing van je recept.
Dat wordt door mij bijzonder gewaardeerd.

Het was het minst wat ik kon doen. Deze forum heeft aanzienlijk bijgedragen aan mijn leerproces en inspiratie. Teruggeven aan de gemeenschap is belangrijk.

Citaat van: Jacques op 03-07-2016 &nbsp;12:13 uGoh, waar een handicap (niet meer dan 1 bier per klasse) kan leiden. Slim gedaan dat koudextraheren van de zwarte mout. Innovatie op het gebied van het hobbybrouwen heeft zich hier beloond. 
:petje-af:

Ik weet niet meer in welke discussie, maar de techniek heb ik van hier op de forum. Dus voor innovatie zijn jullie allemaal even belangrijk.

foz

Citaat van: javaboon op 03-07-2016 &nbsp;13:25 uHeb je nou het vocht of de zwarte mout toegevoegd?

Het vocht.

foz

Citaat van: Markiej87 op 03-07-2016 &nbsp;14:13 uGeweldig, wat een simpel recept. Single hop, korrelgist, eenstapsmaisch. Hier hou ik van. Gefeliciteerd hoor! :)

Geinspireerd door 'Brewing on the Ones'. Volgens mij hier op de forum ook langsgekomen.

http://www.northernbrewer.com/connect/2012/07/drew-beechums-brewing-on-the-ones/

Jacques

Citaat van: foz op 03-07-2016 &nbsp;15:20 uHet was het minst wat ik kon doen. Deze forum heeft aanzienlijk bijgedragen aan mijn leerproces en inspiratie. Teruggeven aan de gemeenschap is belangrijk.

Ik weet niet meer in welke discussie, maar de techniek heb ik van hier op de forum. Dus voor innovatie zijn jullie allemaal even belangrijk.

Ik hoop dat veel prijswinnaars jouw voorbeeld volgen.
Veel hobbybrouwers halen hun inspiratie uit de recepten in het board Bewezen recepten.

orangeloo

Geweldig. Lekker eenvoudig daar houd ik van. Nen dikke proficiat.


Herman

Gefeliciteerd! Ik heb het genoegen gehad dit bier in de 1e ronde te keuren en vond hem inderdaad erg lekker. De keurmeesters in de vervolgronden waren naar nu blijkt die mening ook toegedaan! Ik heb zelf nog geen black ipa gebrouwen, dus wellicht is dit een leuke om te proberen.

Bram86

Citaat van: foz op 03-07-2016 &nbsp;15:27 uGeinspireerd door 'Brewing on the Ones'. Volgens mij hier op de forum ook langsgekomen.

http://www.northernbrewer.com/connect/2012/07/drew-beechums-brewing-on-the-ones/

Fijne presentatie dit. Bedankt en gefeliciteerd met je prijs!

seed7

In de eenvoud toont zich de meester,

Mooi. Gefeliciteerd!

Drew's presentatie is een 'must' voor iedere brouwer,
misschien wel de beste op het web.

Ingo

lennart0r

Gefeliciteerd met de winst en complimenten voor het recept en het delen ervan.

homoeccentricus

Citaat van: foz op 03-07-2016 &nbsp;15:20 uIk weet niet meer in welke discussie, maar de techniek heb ik van hier op de forum. Dus voor innovatie zijn jullie allemaal even belangrijk.

Is zgn cold-steeping, populair gemaakt door Gordon Strong. Grote voordeel is dat donkere mouten toegevoegd aan de maisch de pH verlagen, en er dus moet worden ingegrepen. Bij toevoeging van het vocht aan het einde van de kook speelt die pH geen rol meer.

brouwmus

Ook van mij van harte proficiat met deze geweldige prestatie! Is dit een nieuw record, 95 punten?

Erg interessant recept inderdaad. Ik weet alleen niet of ik een Black IPA lekker genoeg zou vinden om er een groot brouwsel aan te wijden. Eerst een paar commerciële voorbeelden scoren.

(Overigens vond ik mijn SMaSH - Halcyon Palemout met alleen Centennial hop - ook erg geslaagd. Niets mis met een eenvoudig recept :))

Groet,
John

wilfred3871

Citaat van: brouwmus op 05-07-2016 &nbsp;13:06 uOok van mij van harte proficiat met deze geweldige prestatie! Is dit een nieuw record, 95 punten?


Groet,
John

Geen nieuw record, ik weet dat in 2010 de score 96 was. Neemt niet weg dat het een geweldige prestatie is die nu geleverd is!

Markiej87

Citaat van: seed7 op 03-07-2016 &nbsp;20:35 uIn de eenvoud toont zich de meester,

Mooi. Gefeliciteerd!

Drew's presentatie is een 'must' voor iedere brouwer,
misschien wel de beste op het web.

Ingo
Net even bekeken. Inspirerend! :)

Dund


lennart0r

Citaat van: brouwmus op 05-07-2016 &nbsp;13:06 uErg interessant recept inderdaad. Ik weet alleen niet of ik een Black IPA lekker genoeg zou vinden om er een groot brouwsel aan te wijden. Eerst een paar commerciële voorbeelden scoren.

Black ipa's zijn er in alle soorten en maten, sommige zijn net porters met iets extra hop en aan het andere eind van het spectrum heb je hopbommen met een zwart kleurtje.

Liberty ale van Brewdog is een geweldig geslaagd voorbeeld van een black ipa uit de laatstgenoemde categorie en is zeker de moeite waard.

Bart LJ

Liberty ale is van Anchor. Bedoel je de Libertine Black Ale?

Vergelijkbare Topics (7)

28904

Reacties: 3
Gelezen: 8237

12773

Reacties: 7
Gelezen: 7698

17604

Reacties: 2
Gelezen: 8410

2683

Reacties: 7
Gelezen: 11320

26-06-2005 21:44 u
door snatertje
6599

Reacties: 5
Gelezen: 6500

17593

Reacties: 1
Gelezen: 7459


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.